“Μετά το Λονδίνο οι αρμόδιοι να πράξουν τα δέοντα για να νοικοκυρέψουν το νησί”. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου, την περίφημη WTM, πήγαν όλοι, μετά μάλιστα το «επώδυνο διάλειμμα» της πανδημίας, για να δώσουν (κατ’ έθιμο) το παρόν, στην πρώτη εκ των πολλών διεθνών τουριστικών show, ώστε να είναι εκεί και να καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για τη χρονιά που έρχεται.
Προφανώς μια βόλτα στο Λονδίνο δεν είναι αμελητέα υπόθεση, πόσο μάλλον όταν επίκεινται κι οι εκλογές, οπότε άπαντες έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν και να δειχτούν. Αυτά βέβαια, ήταν πολύ ωραία ως event, τα προηγούμενα χρόνια, όταν αρκούσε για παράδειγμα κι ένα δελτίο με ευχάριστες εκτιμήσεις για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, από τον αυτήκοο παράγοντα που «μπήκε» στον κόπο να πάει και να διαπιστώσει πως πάνε τα πράγματα.
Φέτος όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, μιας και είναι τόσες πολλές οι κρίσεις που επισκιάζουν το τουριστικό δεδομένο, που η έκθεση στο Λονδίνο μετέρχεται ενός διαφορετικού ρόλου, όπως απολογιστικό, αλλά και διεισδυτικό για το μέλλον του τουρισμού, κάτι που ελπίζω να έχουν καταλάβει και οι επισκέπτες της έκθεσης.
Βλέπετε η πρώτη από τις εκθέσεις άνοιξε τις πύλες της, στον απόηχο μιας χρονιάς έντονων διακυμάνσεων και της αρνητικής διάθεσης που δημιουργήθηκε εν μέσω καλοκαιριού στους ταξιδιώτες για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν κατά την επιστροφή τους στις πατρίδες τους και βέβαια της νέας οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ελέω ενεργειακής παράκρουσης κι ιλιγγιώδους αύξησης του πληθωρισμού.
Οι πάλαι ποτέ ανταποκρίσεις για το καλό κλίμα, τις θετικές προσήκουσες για την επερχόμενη σεζόν, διακρίνω πως έχει αντικαταστήσει η επιφύλαξη για τις εξελίξεις, κάτι που δείχνει λογικό δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, με το μαζικό τουρισμό να φαίνεται πως περνά σε μια φάση έντονης ανασφάλειας, γεγονός που αποτελεί μάλλον κοινή διαπίστωση. Αντιθέτως, ο υψηλού επιπέδου τουρισμός επιδεικνύει χαρακτηριστική αντοχή, πόσο μάλλον που εικάζεται ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά από τα γεγονότα, προβάλλοντας μάλιστα και προοπτικές ανάπτυξης και εξάπλωσης.
Στο Λονδίνο λοιπόν οι παράγοντες, πολιτικοί κι επιχειρηματικοί είδαν το νέο κάδρο και πήραν μια πρώτη γεύση για το που πάει ο τουρισμός και πως διαμορφώνεται το μέλλον, που ενδεχομένως σήμερα φαντάζει λίαν θολό, αλλά δεν σημαίνει πως δεν έχει προοπτικές.
Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ακόμα κι αν κλονιστεί η κίνηση στο άμεσο μέλλον (ιδίως σε επίπεδο μαζικότητας) το ενδιαφέρον για διακοπές δεν πλήττεται, πόσο μάλλον που αυξάνεται, έστω κι αν πιθανώς να υπάρξει μια χρονική μετάθεσή του.
Αντιστοίχως η WTM έδωσε μια ισχυρή αχτίδα φωτός στο τουριστικό μέλλον, ιδίως της χώρας μας και πολύ σημαντικότερο της Κέρκυρας, αυτό της ραγδαίας αύξησης του υψηλού επιπέδου τουριστικής ζήτησης.
Είναι προφανές πως επ’ αυτών των δεδομένων θα πρέπει να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα εντός των τειχών μας, ιδιαιτέρως δε στο νησί μας, που για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πιάστηκε απροετοίμαστο στην εκπληκτική στροφή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση στον τόπο μας.
Βλέπετε, αυτό που διεκδικούσαμε επί δεκαετίες, τον υψηλό τουρισμό στο νησί μας, συνέβη τελικά, αλλά μάλλον από μεγάλη τύχη, οπότε κατέφτασαν οι… πλούσιοι χάρη και στις καταιγιστικές επενδύσεις που συντελούνται , για να… απολαύσουν ένα «φτωχό» νησί σε υποδομές. Αυτό είναι και κάτι που επισημαίνεται συνεχώς και με κάθε ευκαιρία στους εκπροσώπους του νησιού, χωρίς όμως ακόμα να έχει κανένα αποτέλεσμα.
Πιστεύω όμως, πως μετά και την περιοδεία στο Λονδίνο, όπου πανταχόθεν τα μηνύματα αφορούσαν το τοπικό μας έλλειμμα, να έχουν θορυβηθεί οι αρμόδιοι και να πράξουν επιτέλους τα αυτονόητα, δηλαδή να… νοικοκυρέψουν το νησί, σε ότι έχει να κάνει με τη δημόσια εικόνα του, μιας κι η ιδιωτική τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς προς ένα πολύ ισχυρότερο τουριστικό και δει επιχειρηματικό αποτύπωμα.
Αν μη τι άλλο υποθέτω πως κατάλαβαν πως με την εικόνα που σήμερα έχει το νησί, κινδυνεύει να εξαντλήσει πολύ σύντομα την καλή του τύχη, που προσέφερε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να κάνει πρωταθλητισμό στα τουριστικά σαλόνια, αντί να παίζει μονίμως και μονοδιάστατα «μπάλα» στις αλάνες, με ότι αυτό συνεπάγεται εντέλει για το οικονομικό μέλλον του τόπου μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *