Υπόμνημα του σωματείου επαγγελματιών εστίασης και διασκέδασης παλιάς πόλης

Μια από τις πρώτες δράσεις του Σωματείου μας αφορά το ωράριο μουσικής και μουσικών οργάνων, και ήταν η κατάθεση αναλυτικής και απολύτως τεκμηριωμένης πρότασης προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, με την οποία ζητούμε περιληπτικά :
Α. Να μας γνωστοποιήσει ο Δήμος το νομικό καθεστώς με βάση το οποίο έχει θεσμοθετήσει το ωράριο μουσικής στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, και εάν επηρέασε ή επηρεάζει το σκεπτικό του η αρχαιολογική νομοθεσία
Β. Να καταργηθεί η αδικαιολόγητη διαφοροποίηση του καθεστώτος του ωραρίου μουσικής μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και του υπόλοιπου Δήμου
Γ. Να ακούσει ο Δήμος τα δίκαια αιτήματα για επαναξιολόγηση και παράταση του ωραρίου που υπάρχουν, και η όποια παράταση δοθεί να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ανεξαιρέτως.
Συνημμένο το Υπόμνημα που καταθέσαμε νομίμως προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας :

ΠΡΟΣ
1. ΤH ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
2. ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

του σωματείου με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ & ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» και συντομ. «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ & ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», με έδρα το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων, όπως νομίμως εκπροσωπείται

Ύστερα από δύο δυσμενή έτη, λόγω της εμφάνισης και της εξάπλωσης του κορονοϊου, κατά τα οποία όλοι συμβάλαμε για την προστασία της υγειονομικής εικόνας του νησιού της Κέρκυρας, αλλά και της χώρας, εμείς οι επαγγελματίες της διασκέδασης και της εστίασης προσπαθούμε (όπως όλοι) να επανέλθουμε, όσο γίνεται, σε μια κανονικότητα.
Εξερχόμενοι από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και νέα δεδομένα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα για τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης στην πόλη της Κέρκυρας, τα οποία φέρνουν στα όρια τους επιχειρηματίες. Τα διοικητικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, η αλλαγή στο ωράριο μουσικής και πολλά άλλα, έχουν δημιουργήσει σοβαρούς προβληματισμούς.
Γι’αυτό το λόγο, οι επιχειρηματίες διασκέδασης και εστίασης, θεωρήσαμε αναγκαίο να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός συλλόγου, με σκοπό τη μελέτη, διαφύλαξη και προαγωγή των πολιτισμικών, κοινωνικών και επαγγελματικών εκφάνσεως της ζωής της πόλης της Κέρκυρας, και ευελπιστούμε και του νησιού συνολικά, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.
Με γνώμονα την προστασία όλων των μελών της κοινωνίας μας στοχεύουμε στην από κοινού αναζήτηση με τις Δημόσιες Αρχές κάθε ορθής λύσης σε ζητήματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία των καταστημάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη συνεργασία και εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κάθε πλευράς, προκειμένου και οι επιχειρηματίες να καταφέρουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, αλλά και να εξυπηρετείται το κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο ο κλάδος των καταστημάτων μας πλήττεται από πολλά προβλήματα, τα οποία μας δημιουργούν υλική, αλλά και ηθική ζημία. Το ζήτημα στο οποίο θα θέλαμε να σταθούμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας αποτελεί η ρύθμιση του ωραρίου μουσικών οργάνων.
Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, εντός των ορίων της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με την Υπουργική ΑπόφασηΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ52/43496/1384/30-4- 2012 (ΑΑΠ/178/15-5-2012),το ωράριο χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων είναι το οριζόμενο από την Αστυνομική Διάταξη 3/1996και σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 26 Άρθρο της 5-109/02-04-2012 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας (ΑΔΑ: Β4Ω3ΩΕΑ-Α6Τ) το οποίο αναφέρει τα εξής :
«Άρθρο 26
Περί των Αστυνομικών Διατάξεων περί των Ωρών λειτουργίας της μουσικής των Παρατάσεων του Ωραρίου και Κοινής Ησυχίας
1) Η εκάστοτε «δημοτική άδεια μουσικής – μουσικών οργάνων» που χορηγείται τελεί, επίσης, υπό τον όρο της λειτουργίας της μουσικής στα πλαίσια των επιτρεπτών ωρών και ωραρίων χρήσης και λειτουργίας αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 3/1996 Αστυνομικής Διάταξης, που καθορίζει μεταξύ όλων των άλλων και α) για την χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 31ης Μαρτίου, την λειτουργία της μουσικής μέχρι την 22.00 ώρα και β) για την θερινή περίοδο, δηλαδή από 1η Απριλίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, την λειτουργίας της μέχρι την 23.00 ώρα, με παύση των μέσων μετάδοσης ή αναμετάδοσης της μουσικής από την 15.00 έως την 17.00 ώρα .
2) Σ’ εφαρμογή της παραπάνω Αστυνομικής Διάταξης επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής, είτε με μηχανικά, είτε με μουσικά όργανα και ειδικότερα :
α) για την χειμερινή περίοδο (1η Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου) τις Παρασκευές, Σάββατα, Κυριακές, τις παραμονές αργιών, τις επίσημες αργίες, τοπικές, θρησκευτικές και εθνικές εορτές μέχρι τις 12.00 μ.μ. και
β) για την θερινή περίοδο (1η Απριλίου έως 30η Σεπτεμβρίου) μέχρι τις 02.00 π.μ
Το ανωτέρω ωράριο, δεν ισχύει για τα καταστήματα που λειτουργούν στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΚΕΡΚΥΡΑΣ, όπως το Ιστορικό Κέντρο της Πόλεως περιγράφεται στον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας της Πόλεως.»
Πλην όμως, αυτός ο μεγάλος και εξαντλητικός περιορισμός, μας οδηγεί ας οικονομικό αδιέξοδο, και ουσιαστικά μας αποστερεί κάθε δυνατότητα περαιτέρω λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, καθώς δυστυχώς εξαντλούμαστε οικονομικά υπό το πιεστικό πρίσμα της οικονομικής κρίσης. Πρόθεση μας είναι η αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους της πόλης, και όχι η σύγκρουση με τον οποιονδήποτε. Η υφιστάμενη κατάσταση έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κυκεώνα αρνητικών συνεπειών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μας.
Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούμε να εργαστούμε, καθώς παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, καθώς δεν ισχύει ενιαίο καθεστώς για τα καταστήματα που λειτουργούν στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλεως περιγράφεται στον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας της Πόλεως, και των λοιπών επιχειρήσεων. Η ίδια η κανονιστική διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς αδικαιολογήτως διαχωρίζει το ιστορικό κέντρο του νησιού, από το υπόλοιπο νησί, χωρίς την αντίστοιχη θεσμοθέτηση αντισταθμικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που επιβάλλονται στις διαφοροποιημένες επιχειρήσεις.
H καθιερούμενη με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της ισότητας αποτελεί νομικό κανόνα, ο οποίος επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες και αποκλείει τόσο την έκδηλα άνιση μεταχείριση, είτε με τη μορφή της εισαγωγής καθαρά χαριστικού μέτρου ή προνομίου μη συνδεομένου προς αξιολογικά κριτήρια είτε με την μορφή της επιβολής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες με βάση όλως τυπικά ή συμπτωματικά ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια (3396/2014 ΣΤΕ).
Σημειωτέον, πως κατά την αναζήτηση μας για αντίστοιχες περιπτώσεις, σε όλη τους Δήμους της Ελλάδας, ουδέποτε συναντήσαμε τέτοιου είδους διαχωρισμό, δηλαδή άλλα να ισχύουν σε μια τόσο οριοθετημένη περιοχή όπως το ιστορικό κέντρο μιας πόλης, και άλλα στον υπόλοιπο Δήμο.
Επιπλέον, θα πρέπει να μας γνωστοποιηθεί η νομική βάση που χρησιμοποιείται από την Διοίκηση για την εφαρμογή των σχετικών ωραρίων μουσικής και μουσικών οργάνων πλην των αστυνομικών διατάξεων, καθώς σεπολλαπλές αναφορές που έχουν γίνει ως δικαιολογητικός λόγος προβάλλεται η συμπερίληψη της παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας στα μνημεία UNESCO, χωρίς όμως να μπορούμε να συμπεράνουμε κατ’απόλυτο τρόπο αν αυτό το νομικό καθεστώς επηρεάζει και πως το νομικό και πραγματικό σκεπτικό της Διοίκησης και πως αποτυπώνεται αυτό στην Κανονιστική Διάταξη του Δήμου και στον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας της Πόλεως.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 1, εδ. γ, ν. 9 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων: «Αρμοδιότητες: I. Οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων αφορούν, κυρίως, τους τομείς: γ) Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως: 9. Ο προσδιορισμός των όρων και των ωρών λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα, τα οποία λειτουργούν στην πόλη, στο πλαίσιο των υγειονομικών και κανονιστικών διατάξεων της διοίκησης».
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ. 1 εδ. γ του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων: «1. Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητας τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, με τις οποίες: γ) Προσδιορίζουν τους όρους και τις ώρες λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα που λειτουργούν στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις γης, τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 79, παρ.2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων: «2. Οι αποφάσεις της ανωτέρω παραγράφου λαμβάνονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, το συντομότερο δυνατό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου. Την έκδοση των τοπικών κανονιστικών αποφάσεων των Δήμων εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο η δημαρχιακή επιτροπή. Εάν η κανονιστική διάταξη αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια ενός τοπικού διαμερίσματος ή οικισμού, η δημαρχιακή επιτροπή διαμορφώνει την εισήγησή της, μετά από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου. Για τη διαμόρφωση της εισήγησης, η δημαρχιακή επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του Δήμου, με τους οποίους έρχεται σε διαβούλευση, καθώς και τυχόν ειδικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί γιο. την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων».
Επειδή, κατά τα ανωτέρω, θα πρέπει να δοθεί παράταση του ωραρίου μουσικών οργάνων, όσον αφορά τις βραδινές ώρες.

Επειδή το προτεινόμενο από εμάς ωράριο έχει ως κάτωθι:
Α. Να μας γνωστοποιηθεί η νομική βάση με την οποία έχουν διαμορφωθεί τα ωράρια λειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων πλην των αναφερομένων στο άρθρο 26 της Κανονιστικής (πχ της Αστυνομικής Διάταξης) και ενδεικτικά αν αφορά την αρχαιολογική.
Β. Να καταργηθεί η ο τελευταίος στίχος της παρ. 2 του άρθρου 26 της Κανονιστικής Διάταξης του Δήμου Σας, που αφορά την διαφοροποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Κέρκυρας, από τις λοιπές επιχειρήσεις ως προς την δυνατότητα λήψης παράτασης ωραρίου.
Γ. Να ακουστούν αιτήματα για δίκαιη παράταση του ωραρίουλειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων, τα οποία ωράρια θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς εξαιρέσεις, και δη χωρίς εξαιρέσεις για την παλαιά Πόλης της Κέρκυρας και το Ιστορικό Κέντρο.

Οι ανωτέρω προτάσεις μας είναι δίκαιες και με βάση την συνήθη και κοινή πρακτική απάντων των εν Ελλάδι Δήμων. Ενδεικτικά σας προσκομίζουμε κανονιστικές πράξεις από τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, δυνάμει των οποίων επιτρέπεται η δυνατότητα παράτασης αδείας μουσικών οργάνων έως και τις 03:00 πμ!
Ενδεικτικά στον Δήμο Αθηναίων δυνάμει της από 14-02-2022 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων με ΑΔΑ 965ΟΩ6Μ- ΕΒΤ έχει ως εξής :

Επιπλέον, στον Δήμο Ρόδου δυνάμει της από 27-02-2015 και αριθμ.πρακτ. 6/2015 και αριθμ. 82/2015 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου με ΑΔΑ 6ΝΡΩ1Ρ-Τ0Ν , στο άρθρο 7δίνεται η δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 3:00 πμ, υπό προϋποθέσεις.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης δυνάμει της από 1017/2017 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με δίνεται κατά περίπτωση η παράταση έως τη 1:00 πμ κατά τις ημέρες Κυριακή έως Πέμπτη και μέχρι τις 3:00 πμ για τις λοιπές ημέρες, καθώς και για αργίες, υπό προϋποθέσεις.

Επιπλέον ούτε στο Δήμος Παξών υπάρχει διαχωρισμός αναφορικά με τις άδειες, ούτε στους λοιπούς Δήμους του νησιού.
Επαναλαμβάνουμε πως προκύπτει εκ των ανωτέρω περιπτώσεων ότι οι προτάσεις μας είναι κοινωνικά και ηθικά δίκαιες, αφού αντίστοιχες (και μεγαλύτερης εκτάσεως) παρατάσεις έχουν δοθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Επειδή καταστρατηγούνται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μου (ανάπτυξης προσωπικότητας, οικονομικής ελευθερίας και εργασίας) καθώς αποστερείται στην πραγματικότητα κάθε δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας των επιχειρήσεων μας αφού η Διοίκηση με την παρούσα διοικητική συμπεριφορά της μας εξαντλεί οικονομικά και ηθικά.
Επειδή η δράση της διοίκησης διέπεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, δηλαδή την αγαθή κρίση που πρέπει να επιδεικνύουν τα διοικητικά όργανα κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, ενόψει της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και στο πλαίσιο του πνεύματος επιείκειας προς τον πολίτη.
Επειδή στα πλαίσια πάντα της χρηστής διοίκησης και δίκαιης μεταχείρισης του πολίτη και κατά το Σύνταγμα η επιβολή οποιουδήποτε διοικητικού μέτρου και κανονιστικής πράξης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ολόκληρο το φάσμα της σε πραγματικά περιστατικά συγκεκριμένα και όχι αόριστα.
Επειδή σκοπός του σωματείου μας αποτελεί η οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης της Κέρκυρας, αλλά και του νησιού, μέσα από τη μελέτη κάθε ζητήματος που με οποιονδήποτε τρόπο επηρεάζει τη ζωή του νησιού, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η αντιμετώπιση και ρύθμισή του στην κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Επειδή, όλα τα παραπάνω αναφερθέντα είναι αληθινά, νομικά και ουσιαστικά βάσιμα.
ΓΙΑ
ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να γίνει δεκτό το παρόν υπόμνημα μας.
Να γίνει δεκτή η πρόταση μας σχετικά με το ωράριο μουσικής στα καταστήματα της παλιάς πόλης.
Να καταργηθεί η ο τελευταίος στίχος της παρ. 2 του άρθρου 26 της Κανονιστικής Διάταξης του Δήμου Σας, που αφορά την διαφοροποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Κέρκυρας, από τις λοιπές επιχειρήσεις ως προς την δυνατότητα λήψης παράτασης ωραρίου.
Να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα που προβάλλονται ώστε να δοθεί παράταση του ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δραστηριοποιούνται στα
γεωγραφικά όρια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με την αριθμ Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ52/43496/1384/30-4-2012 (ΑΑΠ/178/15-5-2012), και τυχόν διαφοροποιήσεις θα πρέπει να ισχύουν για όλους.
Να τροποποιηθεί το άρθρο 26 της με αριθμ 5-109/02-4-2012 (ΑΔΑ:Β4Ω3ΩΕΑ-Α6Τ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του τέως Δήμου Κέρκυρας για τηντο ωράριο χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας (ιστορικό κέντρο κτλ), όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με την αριθμ Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ52/43496/1384/30-4-2012 (ΑΑΠ/178/15-5-2012).
Να αλλάξουν τα ανωτέρω με κανονιστική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας και να διαταχθούν τα περαιτέρω νόμιμα.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *