Η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο και η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Αν δεν ήμασταν ήδη σε προεκλογική περίοδο, το ερώτημα που θα είχε αξιώσεις θα ήταν: τι να πρωτο-προλάβει η κυβέρνηση και ποια κρίση να αντιμετωπίσει πρώτα; Όμως έχουμε εκλογές μπροστά μας, οπότε αυτές οι απορίες διαφοροποιούνται, κατ’ αρχήν σε ότι αφορά το κυβερνητικό πλαίσιο, όπου συζητάμε περί της αποτελεσματικότητας και κατά δεύτερο της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται με κάθε ευκαιρία αναποτελεσματικότητα των κυβερνώντων, ακόμα κι αν δεν διαθέτει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Παρ’ όλα αυτά οι απανωτές κρίσεις είναι παρούσες και μάλιστα δεν μειώνονται, μιας κι ακόμα κι ο covid δείχνει τα δόντια του και πάλι, αναγκάζοντας τους πάντες να σκέφτονται (μαζί με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, τον πόλεμο στη γειτονιά μας, αλλά και την παράκρουση της Τουρκικής πλευράς) το πώς θ’ αντιμετωπιστεί κι ένα ακόμα κύμα κορωνοϊού.
Θα μου πείτε βέβαια και δικαίως εδώ που τα λέμε, πως οι καλοί καπετάνιοι, στις φουρτούνες φαίνονται, πράγμα που για τη σημερινή κυβέρνηση, με όσα συμβαίνουν δεν πρέπει να έχουμε και πολλά παράπονα… αν και ως γνωστό πάντα θα επιθυμούμε και θα διεκδικούμε το καλύτερο για όλους μας.
Η αλήθεια είναι πως ζούμε πολύ περίεργες εποχές, με πολλές ασύμβατες συνθήκες και ακόμα περισσότερα έκτακτα γεγονότα κι υπό αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να κρίνουμε, τόσο τους κυβερνώντες, όσο και την αντιπολίτευση, μιας και οι δύο πλευρές υποφέρουν ακριβώς από αυτές τις ασύμβατες συνθήκες που καλούμαστε όλοι να βιώσουμε και εν τέλει να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται μοιραία στο στόχαστρο, όμως και η αντιπολίτευση δυσκολεύεται ν’ αρθρώσει αποτελεσματικό λόγο και ν’ αποφύγει τον πειρασμό του λαϊκισμού ενόψει της εκλογικής πρόκλησης.
Υπό αυτά τα πλαίσια και δεδομένα, θα επιμείνω πως η καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων που βρίσκονται μπροστά μας μπορεί να γίνει μόνο με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Οτιδήποτε άλλο εκφεύγει της αναγκαιότητας να τη «βγάλουμε καθαρή» ενόψει των προκλήσεων που καλούμαστε και θα κληθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε.
Αν λοιπόν κοιτάξουμε το ζήτημα της ενέργειας, που είναι κι αυτό που καίει όλη την Ευρώπη, θα καταλάβουμε πως οι επιλογές και οι λύσεις δεν είναι καθόλου εύκολες, ώστε να διεξάγεται μια αντιπαράθεση με φόντο τις προσεχείς εκλογές, αλλά και το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας δεν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πολιτικές συγκρούσεις, μιας και η κρίση είναι εισαγόμενη, γεγονός που απαιτεί συνεργασίες για να επιλυθούν τα ζητήματα και ν’ ανακουφιστούν οι πολίτες, αντί της στείρας και εν πολλοίς μικροπολιτικής διαχείρισης του χρόνου ως τις κάλπες.
Βέβαια, θα πει κάποιος, πως αν όλοι στηρίξουν επιλογές απέναντι την κρίση και η κυβέρνηση τα καταφέρει, τότε κινδυνεύει να κοιτάξουν πως να καρπωθούν τα θετικά… ενόψει των εκλογών, ενώ αν δεν πετύχει θα πρέπει να απολογηθεί στο λαό, με την αντιπολίτευση να μην διαθέτει πλέον επιχειρήματα για να επιτείνει την απολογία.
Σε αυτό το επίπεδο, θα επισημάνω πως όσο αναγκαία είναι η νηφαλιότητα έναντι μιας κρίσης, άλλο τόσο είναι απαραίτητη κι η πολιτική τιμιότητα για να διαχειριστούμε όλοι τις επικίνδυνες προκλήσεις που έχουμε απέναντί μας.
Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο θα έλεγα πως είναι αναγκαία η αλλαγή τακτικών έτσι ώστε να μην εκτίθενται οι πολιτικές επιλογές στις σκοπιμότητες των εκλογών, γεγονός που το βλέπουμε σε κάθε ευκαιρία, αλλά και σε ζητήματα ιδιαίτερης ευαισθησίας όπως είναι η κρίση στο Nοσοκομείο, που όσο κι αν δικαιολογείται ως διαμαρτυρία, δεν παύει να είναι προϊόν μιας πολύχρονης και πολυ-παραγοντικής αδράνειας ή κι αδυναμίας του ευρύτερου πολιτικού μας συστήματος.
Εντέλει, θα χρειαστεί να επισημανθεί πως σε περιόδους συνεχών κρίσεων, με την απειλή του πολέμου να περιτριγυρίζει στη γειτονιά μας, μια σύγκρουση εντελώς παράλογη επίσης δίπλα μας και με μια ΕΕ να προσπαθεί να μπουσουλήσει για μια ακόμα φορά… άπαντες οφείλουν, όχι απλώς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να υπερβούν εαυτούς, όσο δύσκολο κι αν αυτό ακούγεται για ορισμένους, πλήρως εθισμένους στην πολιτική σκοπιμότητα και τον καιροσκοπισμό της κάλπης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *