Ν.Ε Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών της Κέρκυρας

Όπως πολλοί συμπολίτες διαπίστωσαν όλα τα συμβεβλημένα μικροβιολογικά/ακτινολογικά εργαστήρια στην πόλη μας, είναι κλειστά λόγω απεργίας το τελευταίο τριήμερο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback).

Με πολύ απλά λόγια πρόκειται για ένα σύστημα, κατά το οποίο ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει από τη συμμετοχή που του αναλογεί στα παραπεμπτικά ένα Α ποσό, στους εργαστηριακούς γιατρούς, αντι να το αποδώσει, το περικόπτει αυθαίρετα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, δίνοντας συνήθως περίπου τα μισά χρωστούμενα….

Δέκα χρόνια έχουν παρέλθει από τη θέσπιση του μέτρου αυτού, με υπογραφή Γεωργιάδη, λόγω της ανάγκης επιβολής οριζόντιων μέτρων για την περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών του μνημονίου. Έξι χρόνια έχουν περάσει από την έξοδο της Ελλάδας από τις συνθήκες της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, αλλά το μέτρο διατηρείται.

Το μέτρο έχει οδηγήσει σε συσσώρευση υπέρογκων χρεών εκ μέρους των εργαστηρίων οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, και δημιουργεί μεγάλη επισφάλεια ως προς την επαγγελματική αλλά και προσωπική ζωή των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας. Σήμερα τα μικρά διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα εξαιτίας των μέτρων σωρεύουν μόνο χρέη ενώ κάθε μήνα βρίσκονται μείον στα έσοδά τους. Οι μεγάλοι όμιλοι διαθέτουν ευρύτερη γκάμα εξετάσεων (αξονικές, μαγνητικές, κ.λπ.) και δεν εξαρτούν το εισόδημά τους κατά βάση στις αιματολογικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό έχουν και την ευκαιρία να αποζημιώνονται για μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο υγείας, σύμφωνα με την πάγια τακτική της Νεοφιλελεύθερης παράταξης και του έμπορου – Υπουργού Υγείας κου Άδωνη Γεωργιάδη, θεσπίστηκε η καταβολή 1 και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό, το οποίο θα χρεώνεται ο πολίτης ανά παραπεμπτικό που εκτελείται στα διαγνωστικά κέντρα. Προσοχή όμως, αυτό δε θα πηγαίνει αυτούσιο στους συμβεβλημένους ιατρούς… Απλά θα μειώνει το χρέος που έχει προς αυτούς μέσω του clawback ο ΕΟΠΥΥ.

Είναι προφανώς ένα μέτρο που ούτε τους Εργαστηριακούς ανακουφίζει, αλλά επιβαρύνει και τους πολίτες.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να μετακυλήσει στα μικρά και μεσαία εργαστηριακά και διαγνωστικά κέντρα ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι της δαπάνης για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων. Τα εν λόγω κέντρα αποτελούν επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και εξυπηρετούν ενδιαφερόμενους πολίτες από όλο το κοινωνικό φάσμα.

Η μη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά ποσά clawback και rebate θα οδηγήσει μοιραία στη διακοπή της λειτουργίας τους, θα αφήσει τον ιδιωτικό χώρο της υγείας μόνο στις «μεγάλες» ιδιωτικές κλινικές των αστικών κέντρων, το υγειονομικό κόστος των οποίων είναι πολλαπλάσιο ακόμα και για τις βασικές υγειονομικές παροχές.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που έγιναν με τον νόμο φόβητρο 5102/2024, ώστε να αποφευχθεί η κινητοποίηση, στηρίζουμε τις δίκαιες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι συνάδελφοι Εργαστηριακοί Ιατροί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *