Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και Καινοτομία στο Προσκήνιο. Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έμεινε πολύ πίσω τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και παρά τις όποιες προσπάθειες των ιθυνόντων δεν κατάφερε να διαδραματίσει τον σημαίνοντα ρόλο που θα έπρεπε.
Σε αντίθεση, η τουρκική αμυντική βιομηχανία, εξελίχθηκε σε σημαντικό βαθμό και εκεί που το 2003 κάλυπτε μόλις το 25% των εξοπλιστικών αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα καλύπτει άνω του 65% και μάλιστα έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένες πολύ επιτυχημένες παραγωγές οπλικών συστημάτων τα οποία εξάγονται μαζικά, όπως τα drones.
Η οικονομική κρίση όμως έχει περάσει πια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί τη Χώρα με σταθερά βήματα μπροστά, έχουμε ήδη ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ενώ η οικονομία μας – παρά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον – αναπτύσσεται με τριπλάσιους ρυθμούς από τον μ.ο. της Ευρωζώνης και η χώρα αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Είναι συνεπώς τώρα η ώρα, να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στην Αμυντική μας Βιομηχανία και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και την αύξηση της αποτρεπτικής τους ισχύος και συνεπώς η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο και μερίδιο. Να θυμίσω ότι την περίοδο 2020 – 2023 δρομολογήθηκαν πάνω από 140 Συμβάσεις Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ύψους 12 δις Ευρώ, ενώ για το 2024, οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας θα ανέλθουν στα 6.123.000.000 Ευρώ, εκ των οποίων τα 2.570.000.000 Ευρώ θα δαπανηθούν σε εξοπλιστικά προγράμματα!
Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα έχει βεβαίως εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα το 2020-2021, όμως ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, επιβάλλει την επικαιροποίησή του. Θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω κάποια από τα προγράμματα και ίσως υπάρξουν τροποποιήσεις, π.χ. συστήματα αεράμυνας, drones, κατευθυνόμενα βλήματα, κυβερνοασφάλεια, κ.α. Βεβαίως τα προγράμματα πρόσκτησης των μειζόνων αεροναυτικών μονάδων, δηλαδή των πολεμικών αεροσκαφών και των νέων πλοίων του Στόλου, όπως οι Φρεγάτες και οι Κορβέτες, δεν θα πρέπει να επηρεαστούν και αυτό είναι κρίσιμο…
Δεν είναι συνεπώς ανεκτό όλα αυτά τα νέα όπλα, τα συστήματα και τις δυνατότητες, να τις προμηθευόμαστε από το εξωτερικό και να πληρώνουμε αδρά, τη στιγμή που έχουμε το επιστημονικό υπόβαθρο, την τεχνογνωσία, τα επιστημονικά Ιδρύματα, τα Κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας και την δυνατότητα εξειδικευμένης επιστημονικής έρευνας, ώστε να αναπτύξουμε και εμείς την εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία, σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, κ.λπ., αλλά και σε παραδοσιακούς τομείς, όπως η ναυπήγηση σκαφών, η παραγωγή όπλων – πυρομαχικών, κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η αναγγελθείσα πρωτοβουλία – μεταρρύθμιση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για την δημιουργία Αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας, με την ίδρυση ενός νέου φορέα, του «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΑΚ) για την πλήρη αξιοποίηση της της καινοτομίας στην αμυντική βιομηχανία. Η στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης στο νέο περιβάλλον που φέρνουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες, είναι απαραίτητη και υπηρετεί απολύτως το Εθνικό συμφέρον, αν αναλογιστεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην δύσκολη – γεωπολιτικά – γειτονιά μας…
Η βασική λειτουργία του ΕΚΑΕΑΚ αφορά στην προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικής βιομηχανίας και η βασική αποστολή του συνίσταται – όπως είπε ο Υπουργός – στην καλλιέργεια εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων καινοτομίας, με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης. Στόχος παραμένει η κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών των Ενόπλων μας Δυνάμεων από την εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες!
Όλα δείχνουν ότι το 2024 θα είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και καινοτομίας. Μπαίνουν οι σωστές βάσεις και με νομοθετική ισχύ σύντομα, το ΕΚΑΕΑΚ θα αποτελέσει τον βραχίονα για την ορθολογιστική της ανάπτυξη.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον!

*Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ), Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Δημοσιεύτηκε στις 23/01/2024 στο ‘’THE PRESIDENT.gr’’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *