Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας Κ.Κ.Ε: Συνάντηση με το σωματείο Πυροσβεστών Κέρκυρας

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σωματείου Πυροσβεστών Ν. Κέρκυρας (Ε.Υ.Π.Σ). Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιάννης Μπορμπότης, γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και ο Θόδωρος Γουλής μέλος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Από το Σωματείο Πυροσβεστών συμμετείχαν ο Πρόεδρος Νίκος Καραταράκης και το μέλος του ΔΣ Λινάρδος Διονύσης ενώ στην συνάντηση και στη συζήτηση συμμετείχαν και αρκετοί πυροσβέστες της βάρδιας του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Από μέρους των εκπροσώπων του Σωματείου και των πυροσβεστών αναδείχθηκαν τα εξής σοβαρά προβλήματα:
– Στην αντιπυρική περίοδο υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, με μεγάλο αριθμό ημερών να δουλεύουν σε 24ωρη βάση.
– Η υπερεργασία των πυροσβεστών δεν αποζημιώνεται αλλά «ανταλλάσσεται» με ρεπό που και αυτά όμως δεν δίνονται με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν εκατοντάδες ρεπό συγκεντρωμένα.
– Δεν προβλέπεται χορήγηση φαγητού στο προσωπικό που είναι επιφυλακή.
– Θα έπρεπε να υπάρχει 8ωρη απασχόληση και στη διάρκεια της επιφυλακής
– Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες για τα κλιμάκια των πυροσβεστών που σε καθημερινή βάση βγαίνουν για περιπολία στην αντιπυρική περίοδο. Κάθονται επί ώρες μέσα στη ζέστη και σε αντίξοες συνθήκες, ενώ το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με κάποιες προκάτ κατασκευές που θα έπρεπε να τοποθετήσει η υπηρεσία σε συνεργασία με τους Δήμους.
– Έγινε η μετεγκατάσταση του 1ου Πυροσβεστικού σταθμού από το παλιό και ακατάλληλο κτίριο που στεγάζονταν στα κεντρικά γραφεία της Π.Υ. όμως δεν έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση των υπαλλήλων του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού. Ο χώρος της κουζίνας αλλά και ο χώρος της βάρδιας είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των πυροσβεστών. Σε ολόκληρο το κτήριο δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση παρά μόνο air conditions, ενώ στο υπόγειο του κτηρίου δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση. Στο παλιό κτήριο παραμένουν ως φύλακες κάποιοι πυροσβέστες σε ένα επί της ουσίας εγκαταλελειμμένο και ακατάλληλο κτήριο.
– Πολύ σύντομα θα στελεχωθεί με 40 άτομα η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιο χώρο θα εγκατασταθούν.

Δίκαιο αίτημα του Σωματείου είναι η κατασκευή ενός νέου, αφαλούς και σύγχρονου Πυροσβεστικού Σταθμού. Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται σήμερα η Π.Υ., πέρα όλων των άλλων προβλημάτων, αντιμετωπίζει και τεράστιο πρόβλημα με την κίνηση των αυτοκινήτων ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην άμεση επέμβαση.
Επίσης οι εκπρόσωποι του Σωματείου θεωρούν ότι πρέπει να δημιουργηθούν πιστοποιημένα ελικοδρόμια στο Αεροδρόμιο της Κέρκυρας, τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά. Υπογράμμισαν ότι από το αρχηγείο και την Τοπική Διοίκηση της Π.Υ. πρέπει να γίνεται καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού.
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που στα λόγια όλοι το αναγνωρίζουν αλλά τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν δεν παίρνουν επαρκή μέτρα για την πολιτική προστασία, δεν στελεχώνουν με το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό την Π.Υ. και τη Δασική Υπηρεσία. Δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική πρόληψης για σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες. Δήμοι και Περιφέρεια από τη μεριά τους προβλέπουν ελάχιστους έως και μηδενικούς πόρους για την πολιτική προστασία και την πρόληψη καταστροφών.
Κάλεσαν τους πυροσβέστες να οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε να διεκδικήσουν αυτά που απαιτούνται ώστε και οι εργασιακές τους σχέσεις να βελτιωθούν αλλά και να μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον λαό απρόσκοπτα και με ασφάλεια.
Τέλος, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στα αιτήματα των πυροσβεστών και ότι θα τα προωθήσουν στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης αλλά και στη Βουλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *