«MON ΡΕΠΟ, αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων»: Ελεύθερη πρόσβαση, αποκατάσταση του Πόντε και επιστροφή του αμαξιδίου ΑμεΑ

Με μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, το απόγευμα της Τετάρτης στο Φλαγγίνειο, τα μέλη της πρωτοβουλίας «MON ΡΕΠΟ, αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων» που αριθμεί ήδη πάνω από 1000 μέλη, κατέγραψαν τους στόχους που αφορούν τη σωτηρία της πλαζ και βέβαια των ενεργειών που πρέπει να γίνουν.

Παρουσία μάλιστα και μελών της νέας δημοτικής αρχής, συντάχθηκε κείμενο δράσεων και βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε πρώτα απ’ όλα να διασωθεί ο ιστορικός Πόντε, να επιστρέψει στην κανονικότητα η χρήση της πλαζ, αλλά και να γίνει φιλική προς όλους τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες.

Το κείμενο απευθύνεται στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

« Η ομάδα “Μον Ρεπό αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων”, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, με σκοπό να σωθεί η ιστορική παραλία του Μον Ρεπό και η υπέροχη ξύλινη εξέδρα που καταρρέει. Για το σκοπό αυτό, σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στο Φλαγγίνειο την 17η Γενάρη 2024 και αφού συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα, αποφασίσαμε να απευθύνουμε στους εκλεγμένους εκπροσώπους μας , δηλαδή τον <δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, τα παρακάτω.

Οι πολίτες της πόλης της Κέρκυρας, εργαζόμενοι, γονείς, παιδιά, συνταξιούχοι, όλοι χωρίς καμία εξαίρεση, δικαιούμαστε σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και παραλία, απρόσκοπτη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη των δημοτικών αρχών, παραβιάζεται συστηματικά και απροκάλυπτα, εκχωρώντας τις δημοτικές παραλίες σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοι στην ουσία εκδιωχθήκαμε και οι χώροι έχασαν τον λαϊκό χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχουν. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο μον ρεπό και απαιτούμε να σταματήσει.

Γι αυτό, ζητάμε:

-Ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία, χειμώνα καλοκαίρι.

-Επαναφορά του αμαξίδιου των ΑΜΕΑ και του ναυαγοσώστη

–Συντήρηση και προστασία της πλαζ και των καμπινών, με οικολογική προσέγγιση και σεβασμό στην ιστορία της.

-Απομάκρυνση των ξαπλώστρων, πανιών και πλαστικού γκαζόν και όλων όσων δεν συνάδουν με το χώρο.

-Καθαρισμό του βυθού από υλικά που έχουν πεταχτεί μέσα – βράχια από την ανατίναξη επί Ιταλών για επέκταση της πλαζ, τούβλα, πλακάκια και άλλα, παρουσία αρχαιολόγου και σε συνεργασία με την αρμόδια αρχαιολογία.

Σε καμιά περίπτωση δεν αναφερόμαστε στην φυσική κατάσταση του βυθού, βράχια και λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία προστατεύονται.

-Έλεγχο στις τιμές του εστιατορίου και του μπαρ, συνεχή λειτουργία των ντους και αξιοπρεπείς τουαλέτες.

-Επισκευή του πόντε με οποιοδήποτε τρόπο μέχρι το καλοκαίρι ώστε να μην καταρρεύσει

– Έκδοση άδειας με ότι χρειάζεται, ώστε σύντομα σε επόμενο βήμα η συντήρηση να γίνεται με τρόπο ανοιχτό, επιστημονικά τεκμηριωμένο, ασφαλή και διατηρήσιμο στα χρόνια που έρχονται.

Τονίζουμε πως πιστεύουμε πως αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει, κατ εξαίρεση κάθε αντίθετου νόμου, για το συμφέρον των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης και των επισκεπτών, αλλά και σε σεβασμό της ιστορικότητας του μνημείου.

Δεν είναι μια οποιαδήποτε εξέδρα, είναι η ιστορική εξέδρα του μον ρεπό, που υφίσταται προ του 1940 που βγήκε ο πρώτος νόμος 2344/ 40 περί αιγιαλού και παραλίας.

Σας εσωκλείουμε το ψήφισμα που καταθέσαμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή , με τις …υπογραφές όσων το υπέγραψαν, επί του οποίου δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Επίσης, επισυνάπτουμε το σχετικό με αριθμό πρωτ. 2132.3/7142/7-12-2023 έγγραφο του Λιμεναρχείου Κέρκυρας και το σχετικό με αριθμό πρωτ. 126243/19-12-23 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Κέρκυρας».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *