Στέφανος Γκίκας: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ»

Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, συμμετέχει ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, στην Διακοινοβουλευτική Σύνοδο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας & Άμυνας (CFSP/CSDP) που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Η Σύνοδος εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στην (CFSP/CSDP), συζητά και για τις απειλές που προκαλούνται στην Ευρώπη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Γκίκας στην πρώτη παρέμβασή του,τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία των κρατών – μελών σε ότι αφορά στη διευθέτηση των κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, καθώς καιστηνενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου.

Επιπλέον, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του σεβασμού από όλες τις χώρες, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών – μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Στέφανος Γκίκας μιλώντας στην Ολομέλεια της Συνόδουανέφερε τα εξής:

«Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί προς μία στενότερη συνεργασία και ενότητα των κρατών-μελών,ειδικά όσον αφορά στη διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων στη γειτονιά της, προκειμένου να αποτρέψει τρίτες χώρες να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην περιοχή.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την έλλειψη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Στρατιωτικής Βάσης.

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θεωρώ σημαντικό, όλα τα κράτη- μέλη να συνεργαστούν για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Δυνάμεωνκαι δυνατοτήτων, καθώς και για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Στρατιωτικής Βάσης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποτραπούν παρεμβάσεις τρίτων χωρών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την άμυνα των κρατών μελών.

Πριν από λίγες ημέρες, στη Σύνοδο Κορυφής των MED 9,οι ηγέτες μας υπογράμμισαν τη σημασία να υπάρχει σταθερότητα, ειρήνη και ευμάρεια στη Μεσόγειο, ώστε να υπάρχει σταθερότητα, ειρήνη και ευμάρεια στην Ευρώπη.

Συνεπώς, καλωσορίζουμε το γεγονός ότι τέθηκε και πάλι στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Ευρώπης, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της στηνευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ώστε να υλοποιηθεί και να επικαιροποιηθεί προοδευτικά η Νέα Ατζέντα για τη Μεσόγειο.

Η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και η προαγωγή των σχέσεων καλής γειτονίας, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να διασφαλιστείη κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να γίνονται σεβαστά».

Σε άλλη του παρέμβαση οΣτέφανοςΓκίκας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και συγκεκριμένα τους Κανονισμούς EDIRPA(Κοινές Προμήθειες Αμυντικού Υλικού των χωρών της ΕΕ)καιASAP(Υποστήριξη για Παραγωγή Πυρομαχικών) που πρόσφατα ψηφίστηκαν από την Ευρωβουλή.

Επίσης αναφέρθηκε στις ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο και στηνανάγκη να εξαρθρωθούν τα δίκτυα των διακινητών, ενώ παράλληλα να προαχθείη ασφαλής και νόμιμη μετανάστευση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *