Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας ΚυκλοφορίαςTην ανάγκη άμεσης προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανάμεσά τους και ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Με δεδομένες τις ελλείψεις και τα κενά που παρατηρούνται στον κλάδο, όπως αποκάλυψε και τον Μάιο του 2023 η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών είναι κρίσιμη.

Στόχος να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός αποκλειστικά για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθώς “η προκήρυξη θέσεων με αυξημένη ευθύνη, όπως οι ελεγκτές πρέπει να γίνεται με ειδικούς διαγωνισμούς και όχι με αυτούς που απευθύνονται σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα”.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης προκήρυξης νέου διαγωνισμού εντός του 2023 για την πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας»

Όπως καλώς γνωρίζετε ο ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στον κλάδο ΠΕ2 ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΕΕΚ) της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέκαθεν και στις προκηρύξεις των παρελθόντων ετών, όπως 1Γ/2015, 1Γ/2007, 2Γ/2001 απαιτούσε ως Α’ στάδιο του γραπτού διαγωνισμού την εξέταση σε «Λεκτικές δεξιότητες και κατανόηση κειμένου». Ωστόσο ο διαγωνισμός 2Γ/2022 περιλάμβανε «Τεστ γενικών γνώσεων» και «Δοκιμασία Δεξιοτήτων – Αποτελεσματικότητα στην εργασία» και δεν ανέφερε, ότι αποτελεί προϋπόθεση ούτε αντικαθιστά το Α’ στάδιο για την πρόσληψη στον κλάδο ΠΕ2 ΕΕΚ της ΥΠΑ.

Εξαιτίας αυτού αλλά και της ανακοίνωσης του Προέδρου του ΑΣΕΠ στα Παραπολιτικά 90,1 στις 23.11.2022,η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ότι «Όταν λέει το υπουργείο ότι προγραμματίζονται 18.000 προσλήψεις σε αυτές υπάρχουν ένα σωρό προσλήψεις που δεν περνάνε μέσω ΑΣΕΠ αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαστικοί, διπλωμάτες. Επίσης υπάρχουν πολλές θέσεις που δεν περνάνε μέσω του γραπτού διαγωνισμού εξ ορισμού δηλαδή οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, οι εκπαιδευτικοί άρα για αυτό τα νούμερα είναι μεν εντυπωσιακά αλλά όταν μιλάμε για τον γραπτό διαγωνισμό εκτιμώ ότι μιλάμε περίπου στις 4.000» οδήγησε πολλούς υποψηφίους/ες που είχαν ως μόνο στόχο να γίνουν ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να μην δηλώσουν συμμετοχή στον πανελλήνιο διαγωνισμό 2Γ/2022 και να αναμένουν ξεχωριστό διαγωνισμό της ΥΠΑ.

Δυστυχώς όμως, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2023 (ΦΕΚ Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. 24/09.08.2023 στην Α’ Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ΠΕ2 – ΕΕΚ) που ακολούθησε και απευθύνεται και σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αναφέρεται σε επιτυχoύσες/όντες του Α’ σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (2Γ/2022 Πρόσκληση/Προκήρυξη) με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει ελάχιστη συμμετοχή ατόμων καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερομένων πίστευε, ότι θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός αποκλειστικά για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Εξάλλου η προκήρυξη θέσεων με αυξημένη ευθύνη, όπως οι ελεγκτές πρέπει να γίνεται με ειδικού διαγωνισμούς και όχι με αυτούς που απευθύνονται σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός 2Γ/2022.
Επειδή πλέον ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι/ες, που προετοιμάζονται πέραν του έτους για διαγωνισμό που θα αφορά τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Θα προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προκηρυχτεί εντός του 2023 νέος διαγωνισμός με τις προϋποθέσεις, που διεξαγόταν οι έως τώρα προκηρύξεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Λεκτικές Δεξιότητες για Α’ φάση);

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *