Μήνυμα Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες, αγαπητά μου παιδιά,
Με τη χάρη του Θεού ξεκινά και πάλι για σας μια νέα σχολική χρονιά. Σ’ αυτήν θα αντιμετωπίσετε, εκτός των άλλων, τρεις μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν την σύγχρονη εποχή και μεταφέρονται και στον σχολικό χώρο.
Η πρώτη είναι να νικήσετε μια ατμόσφαιρα η οποία αποθεώνει την πληροφορία και δεν δίνει σημασία στη γνώση που έρχεται μέσα από τον κόπο, την αναζήτηση, τον διάλογο τόσο με τον κόσμο, όσο και με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Σας είναι εύκολο μέσα από τα κινητά σας τηλέφωνα και το Διαδίκτυο, για ό,τι θέλετε να μάθετε, να πατάτε μία μηχανή αναζήτησης, να “γκουγκλάρετε”, όπως είναι ο γνωστός όρος, και να πάρετε όποια πληροφορία θέλετε. Όμως η αληθινή γνώση είναι ταξίδι προς την αλήθεια. Είναι μία μικρότερη ή μεγαλύτερη Οδύσσεια, καθώς χρειάζεται έλεγχο του τι βρίσκετε, διασταύρωση στοιχείων, σκέψη που αναζητεί, μοιράζεται, είναι έτοιμη να αναθεωρήσει, να ακούσει, να υπερασπιστεί, να απορρίψει. Μπείτε σ’ αυτόν τον όμορφο δρόμο από τη νεότητά σας. Μόνο έτσι και εσείς θα βρείτε βαθύτερα νοήματα για τη ζωή, μόνο έτσι ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.
Η δεύτερη είναι να μη μείνετε στο “εγώ” σας, αλλά να προσπαθήσετε μέσα στη σχολική τάξη να χτίσετε μία όμορφη, μικρή κοινότητα, η οποία να έχει ως κέντρο της το “εμείς”. Προσπαθήστε να περάσετε από τον νου στην καρδιά. Σήμερα δεν μπαίνουμε εύκολα ο ένας στη θέση του άλλου. Έχουμε πάντοτε απαιτήσεις και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ότι μόνο η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η αγάπη μπορούν να είναι οι βάσεις για να συνυπάρχουμε και να χτίσουμε μια διαφορετική κοινωνία. Όταν δεν κάνετε κάτι σωστά, να έχετε την ταπεινότητα να το δεχθείτε. Να ζητάτε συγγνώμη από τους άλλους. Να είστε πρόθυμοι και πρόθυμες να συνεργαστείτε και να μοιραστείτε. Να βλέπετε τι στενοχωρεί τους άλλους, ακριβώς επειδή βλέπετε τι στενοχωρεί εσάς. Σε ένα από τα πιο όμορφα κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας, που είναι η επί του Όρους ομιλία του Χριστού, Εκείνος μάς προτρέπει: “Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, αυτά να τους κάνετε κι εσείς” (Ματθ. 7, 12). Αυτόν τον κανόνα ας τον εφαρμόσετε φέτος, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών σας.
Η τρίτη πρόκληση είναι να κρατήσετε την ταυτότητα του Γένους μας. Είστε παιδιά ενός παγκόσμιου πολιτισμού και κανείς δεν το αρνείται αυτό. Όμως στο σχολείο διδάσκεστε στοιχεία της δικής μας παραδόσεως, μέσα από την Ιστορία, τη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, τα Θρησκευτικά και άλλα μαθήματα. Αυτά τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι υπάρχει η δική μας, η ελληνική παιδεία, στην οποία μπορεί να μετάσχει ο οποιοσδήποτε. Κέντρο αυτής της παιδείας ήταν πάντοτε η αγάπη, για τον Θεό, για τον άνθρωπο, για τον κόσμο. Η αγάπη ενώνει. Συμπεριλαμβάνει όλους. Γίνεται αρχή για την αναζήτηση της αλήθειας, για την μετάνοια για όσα λάθη κάνουμε, για την επιδίωξη της ελευθερίας, όχι μόνο απέναντι στους άλλους, αλλά και μέσα μας, καθώς μας κάνει να παλεύουμε να μη νικηθούμε από ό,τι μοιάζει ανίκητο, που είναι το θέλημα και τα πάθη μας. Και η δική μας ταυτότητα δεν είναι κλειστή. Γίνεται η στέρεη βάση, ώστε να συζητήσουμε με τους άλλους λαούς και ανθρώπους, να μοιραστούμε, όπως επίσης και να πάρουμε ό,τι όμορφο έχουν κι εκείνοι να μας προσφέρουν, χωρίς όμως να χάσουμε αυτό που είμαστε.
Η Εκκλησία, με τη ζωή και τη διδασκαλία της πίστης μας, καθώς και τα παραδείγματα των Αγίων μας, σας δείχνει τον τρόπο να νικήσετε αυτές τις τρεις προκλήσεις. Καθώς, μάλιστα, τελέστηκε η ακολουθία του αγιασμού για τη νέα χρονιά, σας έδειξε ακόμη ότι είναι στο πλευρό σας, ώστε να έχετε κάθε στιγμή στη σκέψη σας, στις πιθανές δυσκολίες, στους μικρούς και μεγάλους πειρασμούς της σχολικής ζωής σας, τη βοήθεια και τη φώτιση του Θεού, την οποία σας εύχομαι ως επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας να τη ζείτε και εσείς και οι εκπαιδευτικοί σας και οι γονείς σας καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά και της ζωής σας! Σας καμαρώνω και είμαι κοντά σας! Καλή χρονιά, καλό καινούργιο ταξίδι!
Με πατρικές ευχές και αγάπη,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *