Ερώτηση (και) Αλ. Αυλωνίτη για τις ανθρώπινες απώλειες λόγω πνιγμών στη χώρα μας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτή Θεσσαλονίκης Θρασκιά Ουρανίας και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη σχετικά με τις ανθρώπινες απώλειες λόγω πνιγμών στη χώρα μας.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι σοκάρουν, και το φετινό καλοκαίρι, οι τραγικές απώλειες ανθρώπων λόγω πνιγμών, μεγαλώνοντας τη λίστα των θανάτων που κατατάσσει την Ελλάδα, μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότεροι από 350 με 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, είτε στη θάλασσα είτε στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, πισίνες, κ.λπ.). Στον θλιβερό αυτόν απολογισμό, η πλειοψηφία αφορά άτομα άνω των 60 ετών (80%), ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 60% (όπου σημαντικό μέρος αυτού είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει κολύμπι αλλά ούτε και τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή των πνιγμών.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει και να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού Εθνικού Σχεδίου για την ασφάλεια στο υδάτινο στοιχείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Εσωτερικών
• Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
• Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
• Υγείας

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις ανθρώπινες απώλειες λόγω πνιγμών στη χώρα μας»

Σοκάρουν, και το φετινό καλοκαίρι, οι τραγικές απώλειες ανθρώπων λόγω πνιγμών, μεγαλώνοντας τη λίστα των θανάτων που κατατάσσει την Ελλάδα, μια χώρα που κατά το μεγαλύτερο μέρος της περικλείεται από θάλασσα διαθέτοντας μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς.
Τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι αποκαλυπτικά, καθώς αναφέρουν πως περισσότεροι από 350 με 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, είτε στη θάλασσα είτε στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, πισίνες, κ.λπ.). Στον θλιβερό αυτόν απολογισμό, η πλειοψηφία αφορά άτομα άνω των 60 ετών (80%), ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 60% (όπου σημαντικό μέρος αυτού είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει κολύμπι αλλά ούτε και τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή των πνιγμών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports για την περσινή χρονιά, το 62% των θανάτων στη θάλασσα σημειώνεται σε περιοχές χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη ή εκτός του ωραρίου εργασίας των ναυαγοσωστών. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και την εξαιρετική σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης, η οποία βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωτική από την 1η Ιουνίου κάθε έτους για τις πολυσύχναστες παραλίες αλλά και για μέρη που διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές.
Ωστόσο, η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της χώρας κατά την έναρξη της θερινής σεζόν, όπως σημειώνουν ειδικοί, ανέρχεται περίπου στο 60%, με το ποσοστό να ανεβαίνει σταδιακά προς το τέλος της σεζόν (σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης έφτασε πέρυσι στο 89%), ενώ υπάρχουν περιπτώσεις παραλίων που μένουν ολοκληρωτικά απροστάτευτες. Όπως διαπιστώνεται στην πράξη, η πλειονότητα των Δήμων καθυστερεί να εκκινήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στον χώρο ευθύνης τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα μέχρι την 1η Ιουνίου. Συχνά ωστόσο εκφράζεται η δυσκολία των Δήμων να ανταποκριθούν στα όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020 που αυστηροποίησε το πλαίσιο της ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικές διαδικασίες και υποστηρίζοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει περίπου το 35% του συνολικού κόστους με το υπόλοιπο ποσό να μετακυλύεται στους προϋπολογισμούς τους.
Επειδή πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών στο υδάτινο περιβάλλον.
Επειδή τα στατιστικά και οι αυξανόμενοι μαύροι αριθμοί των πνιγμών προκαλούν έντονο προβληματισμό, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Επειδή το θλιβερό φαινόμενο των πνιγμών είναι πολυπαραγοντικό, δύναται ωστόσο να προληφθεί με συντονισμένη δράση.
Επειδή το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν αποδεικνύεται εντέλει ικανό για την αποφυγή των πνιγμών και τη διασφάλιση της ασφάλειας στο νερό.
Επειδή διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις αδυναμία ή, ενδεχομένως, περιορισμένη βούληση των ΟΤΑ να θωρακίσουν τις παραλίες τους.
Επειδή ο τακτικός έλεγχος σε θαλάσσιες περιοχές και σε μέρη που διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Επειδή για τους ηλικιωμένους ή τις ευάλωτες ομάδες κρίνεται ακόμη πιο απαραίτητη η παρουσία ναυαγοσώστη, αλλά και η ενημέρωση για τους κινδύνους που σχετίζονται με το νερό.
Επειδή χρειάζονται μερικά μόνο κλάσματα δευτερολέπτου για να χαθεί σιωπηλά και αθόρυβα η ζωή ενός παιδιού στο νερό, καθώς όπως επισημαίνουν ειδικοί τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και δεν θα φωνάξουν ζητώντας βοήθεια, ούτε πρόκειται να χτυπήσουν τα χέρια ή τα πόδια στο νερό, κάνοντας θόρυβο για να αντιληφθεί κάποιος ότι κινδυνεύουν να πνιγούν.
Επειδή ο πνιγμός αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διασφαλίσουν την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού Εθνικού Σχεδίου για την ασφάλεια στο υδάτινο στοιχείο; Σκοπεύουν, στο πλαίσιο αυτό, να ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο, επιδιώκοντας παράλληλα την αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς των πολιτών, με στόχο να απολαμβάνουν όλοι το υδάτινο περιβάλλον με εμπιστοσύνη και ασφάλεια;
2. Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας σε θαλάσσιες περιοχές και σε μέρη που διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές και υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσωστικό προσωπικό; Διενεργείται τακτικός έλεγχος κατά την άσκηση των καθηκόντων των ναυαγοσωστών;
3. Ποιο είναι το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ελληνικών παραλιών;
4. Με ποιο τρόπο θα ενισχύσουν ουσιαστικά τους ΟΤΑ στην θωράκιση των παραλιών τους;
5. Θα προχωρήσουν σε δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ατόμων τρίτης ηλικίας σχετικά με την υδάτινη ασφάλεια;
6. Σε ποιες παρεμβάσεις θα προβούν προκειμένου να καλλιεργήσουν την κολυμβητική παιδεία; Προτίθεται να εξασφαλίσουν την παροχή μαθημάτων κολύμβησης στα σχολεία αλλά και την ενημέρωση παιδιών και εφήβων για την ασφάλεια και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επαφή με το υδάτινο περιβάλλον;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *