Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών

Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών – CIOFF®, επίσημου εταίρου της UNESCO, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών Κέρκυρας, διοργανώνουν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της Μεσογείου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών, θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα 6-10 Σεπτεμβρίου 2023 με τη συμμετοχή 16 χώρων που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα,σε ένα πενθήμερο ζωντανής δράσης και δημιουργίας.

Συμμετέχουν μουσικοχορευτικές ομάδες από Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβενία και Τυνησία. Πάνω από 450 χορευτές, μουσικοί, καλλιτέχνες, παραδοσιακοί τεχνίτες, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές, θα παρουσιάσουν την άυλη πολιτισμική κληρονομιά της Μεσογείου -με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και με παραδοσιακές φορεσιές- σε μια πολυπολιτισμική μουσική και χορευτική πανδαισία, με δρώμενα, videomapping, εκθέσεις, χορευτικά και γαστρονομικά εργαστήρια, επιστημονικό συνέδριο, διαλέξεις και οικονομικό φόρουμ.

ΤοΦεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών, ένα Φεστιβάλ θεσμός του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, τελεί υπό́ την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται με την ευκαιρία της επετείου των 20 ετών της Σύμβασης (2003) της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της επετείου για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, διοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η μουσική και ο χορός στη Μεσόγειο ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά και πεδία οσμώσεων. Πολιτισμικές χωρικότητες και ιστορικές χρονικότητες» στην Ιόνιο Ακαδημία την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00μμ – 8:00πμ. Στην ημερίδα θα μιλήσουν η Δ/ντρια Νεότερου Πολιτισμού του υπ.Πο.Α., η Δ/ντρια Λαϊκής Τέχνης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, η Πρωτοβάθμια Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωποι του CIOFF-UNESCO και άλλοι προσκεκλημένοι Καθηγητές από Ελλάδα και Εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού,του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,του Υπουργείου Τουρισμού́, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Ε.Ο.Τ., της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΙΝ, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, της έδρας UNESCO του Ιονίου Παν/μίου, του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, του ΤμήματοςΑρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τμ. Δικτύων και Επικοινωνιών του Ι.Π., του Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (Ι.Ε.Μ.Κ.), της AcademyofArtinSzczecin της Πολωνίας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) και του πολιτιστικού συλλόγου SanGiacomo.

Στην διοργάνωση συμβάλλουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Κλινική Μάστορα και η Κλινική «Θεραπεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *