Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών και εκπαιδευτικών

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαϊας Παναγιωτόπουλου Ανδρέα και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Οι βουλευτές τονίζουν πως για μια ακόμη χρονιά οικογένειες ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, αφού τόσο η έλλειψη στέγης όσο και τα υψηλά ενοίκια, φαινόμενα που αλληλοτροφοδοτούνται, προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στο έσχατο σημείο της παραίτησης από τις σπουδές και την ανάληψη των καθηκόντων του εκπαιδευτικού αντίστοιχα. Η δυσκολία στην εύρεση στέγης από τους φοιτητές και από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αποτελεί πια ένα μείζον πρόβλημα για την κοινωνία και την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλες τις βαθμίδες.

Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη στο πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων και της παροχής στέγης, που έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια, και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
• Εσωτερικών
• Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Το πρόβλημα της στέγασης φοιτητών και εκπαιδευτικών»

Η δυσκολία στην εύρεση στέγης από τους φοιτητές και από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αποτελεί πια ένα μείζον πρόβλημα για την κοινωνία και την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο. Για μια ακόμη χρονιά οικογένειες ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, αφού τόσο η έλλειψη στέγης σε συγκεκριμένες περιοχές όσο και τα υψηλά ενοίκια, φαινόμενα που αλληλοτροφοδοτούνται, προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στο έσχατο σημείο της παραίτησης από τις σπουδές και την ανάληψη των καθηκόντων του εκπαιδευτικού αντίστοιχα.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με έγκυρα ερευνητικά δημοσιεύματα στον τύπο, η μέση άνοδος των ζητούμενων μέσων τιμών φτάνει στο 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και η μέση τιμή ενοικίου μια φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1 ευρώ/τ.μ. Στοιχεία που αφορούν σε όλη την ελληνική επικράτεια, με την Αθήνα να κρατάει τα σκήπτρα αλλά και με τις ιδιαίτερες συνθήκες των εκάστοτε πόλεων που έχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα να οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Το ίδιο τραγική είναι η κατάσταση για όποιον εκπαιδευτικό, δημόσιο υπάλληλο ή υγειονομικό μετατεθεί ή διοριστεί σε τουριστική περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να αναζητήσει στέγη.
Χωρίς να μηδενίζουμε, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά 500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ανέρχεται δηλαδή στο ποσό των 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης φτάνει τα 2.000 ευρώ, είναι κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, το πρόβλημα έχει διογκωθεί τόσο πολύ που μάλλον θα αποδειχθεί χρήσιμη μεν, ανεπαρκής δε. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τα έξοδα για το ηλεκτρικό ρεύμα, το internet και το νερό, καθώς και την ακρίβεια στα βασικά προϊόντα, γίνεται κατανοητό ότι τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν παιδιά φοιτητές σε άλλη πόλη από αυτήν της βασικής τους διαμονής ή το ένα μέλος πρέπει να μετακινηθεί λόγω διορισμού, δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Επιπλέον και σε ό,τι αφορά την Πάτρα, το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο στο μέλλον, αφού η αχαϊκή πρωτεύουσα, με έναν από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς πληθυσμούς στη χώρα λόγω των πανεπιστημιακών της ιδρυμάτων, έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ανέγερσης φοιτητικών κατοικιών που έχει δρομολογηθεί για άλλες ελληνικές πανεπιστημιουπόλεις. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε την κραυγή αγωνίας των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών που επανειλημμένα θέτoυν το ζήτημα για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη μας δεν θα ανακόπτουν την υγιή τουριστική ανάπτυξη των πόλεων που φιλοξενούν φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Επειδή, οι φοιτητές αποτελούν κύριο παράγοντα ανάπτυξης για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, τις πόλεις που τα φιλοξενούν και τη χώρα.
Επειδή, πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη στο πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων και της παροχής στέγης, που έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Επειδή, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της πολιτείας μας και των δυτικών κοινωνιών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα για την εξεύρεση λύσεων, όπως λόγου χάρη με την περαιτέρω αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών και τη συνακόλουθη δημιουργία κινήτρων για συγκατοίκηση;
2. Θα υπάρξει παρέμβαση και ενίσχυση στους δήμους για την υιοθέτηση πρακτικών όπως αυτή στα Δωδεκάνησα που δεσμεύτηκε ποσό 150.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να δοθεί ως επίδομα ενοικίου σε όλους τους αναπληρωτές Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2022-23.
3. Θα προχωρήσουν στην ένταξη και άλλων πόλεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα προγράμματα ανέγερσης φοιτητικών κατοικιών και θα χρηματοδοτήσουν την ανέγερση σύγχρονης φοιτητικής εστίας 200 δωματίων, το κόστος της οποίας σύμφωνα με τι πρυτανικές αρχές υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε μαζί με τις άμεσες παρεμβάσεις, όπως η συγκεκριμένη, να αντιμετωπιστεί το θέμα της φοιτητικής στέγης μακροπρόθεσμα, όπως π.χ. έχει και ορθά δρομολογηθεί για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι επιτυχόντες υποψήφιοι στις πανελλαδικές να επιλέγουν με βάση το αντικείμενο που θέλουν να σπουδάσουν και όχι με τον τόπο που αναγκαστικά πρέπει να μείνουν;
4. Τέλος, θα έρθουν σε επαφή με τους φορείς των ιδιοκτητών ακινήτων για αμοιβαία συμφωνία δημιουργίας κινήτρων, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίζονται οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί ή οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε ως πολίτες β’ κατηγορίας είτε ως «θύματα» για οικονομική αφαίμαξη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *