Σχολικές υποδομές η Αχίλλειος πτέρνα του νησιού μας… Γράφει ο Σπύρος Ρίκος

Ο μεγάλος Τζίμης Πανούσης είχε πει ότι «Το επίπεδο που ζούμε είναι πολύ χαμηλό, αλλά μην φοβάστε θα πέσουμε και άλλο». Και δυστυχώς επιβεβαιώνεται, όσον αφορά στην Κέρκυρα και μάλιστα την Κέρκυρα του 21oυ αιώνα.

Όταν είχαμε μετακομίσει στη νέα μας γειτονιά στη Μητροπολίτου Μεθοδίου, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ότι λίγο πιο πάνω από την πολυκατοικία μας, στην αρχή της Κολοκοτρώνη, που σήμερα είναι τα κτήρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, ήταν τα λεγόμενα «λάτινα». Τα λάτινα ήταν όπως τα στρατιωτικά τολ, όπου μέσα κατοικούσαν οικογένειες. Πιτσιρίκος πήγαινα και χάζευα και βέβαια έγινα φίλος με τα παιδιά που έμεναν εκεί, αφού πλέον ήταν η γειτονιά μου.

Ποτέ δεν πίστευα ότι στον 21ο αιώνα στην Κέρκυρα «του πολιτισμού και του τουρισμού» θα πήγαιναν τα παιδιά της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στα «λάτινα». Ότι η πρώτη τους επαφή με το σχολείο και τα γράμματα, θα γινόταν στα «λάτινα». Γιατί αυτές οι αίθουσες προκάτ, τις οποίες προτίθεται να τοποθετήσει η δημοτική αρχή δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα «λάτινα» του 21ου αιώνα. Ντροπή και μόνο που το συζητάμε. Ντροπή αν δεχόμαστε, ως λύση, για την οποία μάλιστα κάποιοι πανηγυρίζουν, να πάνε και να στοιβαχτούν τα παιδιά μας σε αυτά τα «λάτινα κλουβιά».

Οι γονείς βέβαια αντιδρούν και αντιδρούν προς τιμή τους, οι εκπαιδευτικοί και το συνδικαλιστικό τους όργανο ο ΣΕΠΕ, αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτοί. Θα πρέπει ως κοινωνία να αντιδράσουμε σε τέτοιες πρόχειρές και εμβαλωματικές λύσεις οι οποίες μας προσβάλλουν ως κοινωνία, αλλά όχι μόνο αυτό, ωθούν, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, τα παιδιά μας να απαξιώσουν την αξία της γνώσης και του σχολείου.

Δυστυχώς η αυτοδιοίκηση (και) σε αυτόν τον τομέα έχει αποτύχει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία μεγάλα σχολεία σχεδιάστηκαν και εντάχθηκαν προς υλοποίηση μέχρι το 2014, όπως Βραγκανιώτικα, που παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες και 4ο Λύκειο. Σε αυτή την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014 – 2021 η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι Δήμοι από όλη την Περιφέρεια έχουν καταθέσει μια μόνο πρόταση, αυτή του δημοτικού σχολείου Γαστουρίου, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2018 και ΑΚΟΜΑ δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Την ίδια ώρα ανεχόμαστε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο κτήριο του ΕΠΑΛ, να στοιβάζονται 700 και πάνω μαθητές 5 σχολείων σε αυτό το κτήριο με τα χίλια δυο προβλήματα και σταματώ εδώ. Την ίδια στιγμή τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο δίπλα στις φυλακές 3ο και 4ο Γυμνάσιο ή στο παλιό ξενοδοχείο στον Ύψο τα παιδιά του Γυμνασίου Φαιάκων, όταν υπάρχει το κτήριο του παλιού Κτηνιατρείου, δίπλα στο Μουσικό σχολείο και ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων και δεν το διεκδικούμε. Αλλά πως το διεκδικούμε; Όχι να πάμε στον Υπουργό και να βγάλουμε φωτογραφία; Να πάμε, όλοι μαζί στον Υπουργό και αν δεν υπογράψει την μεταβίβαση που έχει ξεκινήσει από το 2015, να μην φύγει κανείς. Αλλά…

Πολύ φοβάμαι ότι θα επιβεβαιωθεί και πάλι ο Τζίμης. Το επίπεδο ζωής μας είναι πολύ χαμηλό, αλλά μην φοβάστε μπορούμε να πέσουμε και άλλο. Φέρτε ακόμα καμία 15αρια προκάτ αίθουσες. Συγνώμη ,λάτινα ήθελα να γράψω.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *