Δημήτρης Μπιάγκης: Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη!

Η Παγκόσμια μέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων το 1951.
Φέτος αυτή η μέρα απλώνει το μήνυμά της πάνω από την σκιά του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, που έφερε στο προσκήνιο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και κυρίως την διαχείρισή του.
Ένα διαχρονικό φαινόμενο που στις μέρες μας τροφοδοτείται από την παγκοσμιοποίηση και την πολιτική των ανεπτυγμένων κρατών, που δεν έχει επίκεντρό της τον άνθρωπο, αλλά την εξυπηρέτηση πολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, που αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις ανθρώπινες ανάγκες και τις αξίες της αλληλεγγύης.
Η Κέρκυρα αποτέλεσε διαχρονικά τόπο, που φιλοξένησε διαχρονικά χιλιάδες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της.
Πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία, που στον τόπο τους ήταν Έλληνες και όταν ήρθαν εδώ ήταν ξένοι, από το Βυζάντιο, την Κρήτη, τους Σέρβους και τους κατατρεγμένους Εβραίους, που βρήκαν ένα καταφύγιο και μια νέα πατρίδα στο νησί μας. Ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία και με τα έθιμα και την κουλτούρα τους συνδιαμόρφωσαν αυτό που σήμερα αποτελεί την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Έχουμε χρέος πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες να δώσουμε βάρος στην αξία της ανθρώπινης ζωής κάνοντας το καθήκον μας παλεύοντας ώστε ο «πολιτισμένος κόσμος» να επιλύσει με ουσιαστικό τρόπο αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *