Ρόδη Κράτσα: Ο κ. Γαλιατσάτος και τo “μηδενικό έργο” του στην Κεφαλονιά

“Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης” αυτή η παροιμία ταιριάζει απόλυτα στον κ. Γαλιατσάτο και τα όσα ανέφερε πρόσφατα περί οραματισμού, σχεδιασμού και χρηματοδότησης κατά τη δήθεν επιτυχημένη θητεία του ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, εις βάρος της σημερινής Περιφερειακής Αρχής.

Ο κ. Γαλιατσάτος θα ήταν χρήσιμο πριν δεσμευτεί ως υποψήφιος για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο να θυμηθεί και να κρίνει την περίοδο 2014 – 2019 τότε που μπορούσε να υλοποιήσει και κατ΄ επέκταση να αποδείξει την ικανότητά του να ηγείται και να αναβαθμίζει τον τόπο.

Η μνήμη του όμως αποδεικνύεται κοντή και επιλεκτική.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας στον τόπο καταγωγής του κ. Γαλιατσάτου και να αποτυπώσουμε το μηδενικό έργο του και τα ανοικτά σοβαρά μέτωπα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας η σημερινή Περιφερειακή Αρχή.

 Κατεδαφίσεις των σεισμόπληκτων κτηρίων (2014 -2019) σε σημείο ΜΗΔΕΝ.
Από το έτος 2017 που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έλαβε συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 ευρώ περίπου, για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου όγκου των κατεδαφίσεων, μέχρι το 2019 δεν προέβη σε καμιά ενέργεια για την υλοποίηση τους. Να επισημάνουμε ότι υπήρχε ώριμη μελέτη από τον τότε ενιαίο Δήμο Κεφαλλονιάς και παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση του ήταν ζωτικής σημασίας κυρίως για την Παλική αφού χωρίς τις κατεδαφίσεις δεν μπορούσε να προχωρήσει και το έργο της ανέγερσης των νέων εργατικών κατοικιών, ουδόλως ασχολήθηκε ο κ. Γαλιατσάτος.
Το έργο των κατεδαφίσεων μετά από δυο χρόνια απραξίας του κ. Γαλιατσάτου, αλλά σημαντικής ενασχόλησής μας, ξεκίνησε επί της δική μας Περιφερειακής Αρχής.

 Δωρεά Περιφέρειας Αττικής (2014-2019) σε σημείο ΜΗΔΕΝ.
Χρηματοδότηση με τη μορφή δωρεάς ύψους 5.000.000 ευρώ που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έλαβε το 2017 από την Περιφέρεια Αττικής και ημερομηνία λήξης για την απορρόφησή της το 2021, αντιμετωπίστηκε με άκρα επιπολαιότητα και ανευθυνότητα από τον κ. Γαλιατσάτο.
Υποδείξατε κ. Γαλιατσάτο και δεσμευτήκατε προς την δωρήτρια Περιφέρεια Αττικής για την υλοποίηση 4 έργων που δεν είχαν καμιά ωριμότητα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δημοπρατήσετε ένα μόνο έργο, την Αποκατάσταση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου και αυτό μας το παραδώσατε, σε στάδιο σοβαρής εμπλοκής με τον εργολάβο. Ο κίνδυνος να χαθεί η δωρεά το έτος 2019 ήταν ορατός δια γυμνού οφθαλμού.
Για να μην χαθούν σημαντικοί πόροι για την Παλική προβήκαμε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρατείναμε τη δωρεά για άλλα τέσσερα χρόνια, δημοπρατήσαμε το έργο Αποκατάσταση του Σχολείου Αγ. Θέκλης το οποίο έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, διαλύσαμε τη σύμβαση με τον εργολάβο λόγω εμπλοκών για το έργο του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου και σχεδιάζουμε την επαναδημοπράτησή του, τροποποιήσαμε τη δωρεά και εντάξαμε την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου στο Ληξούρι έργο το οποίο εμφανίζει ωριμότητα μελέτης, ενώ αναμένουμε από το Δήμο Ληξουρίου την ολοκλήρωση της μελέτης για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

 Δρόμος Αγ. Ευφημία – Καραβόμυλος (2014 -2019) σε σημείο ΜΗΔΕΝ.
Χρηματοδότηση ύψους 7.000.000 ευρώ που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έλαβε από το Υπουργείο Υποδομών το έτος 2018 μέχρι και το έτος 2019 δεν προβήκατε αποδεδειγμένα σε καμιά ενέργεια, δεν καταφέρατε ούτε καν την ανακοίνωση των απαλλοτριώσεων να αναγγείλετε. Θεωρούμε ότι δεν σας τιμά, ούτε καν να αναφέρεστε στο εν λόγω έργο.

 Αντιπλημμυρική Θωράκιση Πυλάρου (2014-2019) σε σημείο ΜΗΔΕΝ.
Περιοχή που πλήττεται συχνά από φυσικά φαινόμενα και οι κάτοικοι της έχουν βιώσει την καταστροφή των περιουσιών τους πολλάκις, έμεινε επί των ημερών σας, αθωράκιστη. Στα ρέματα της περιοχής μηδενικές παρεμβάσεις, καμιά ενέργεια για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2016, ο αντιπλημμυρικός αγωγός της Αγ. Ευφημίας στα αζήτητα, το master plan αντιπλημμυρικών έργων για την λεκάνη απορροής της Αγ. Ευφημίας ξεχασμένο. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, έχουμε παρέμβει με καθαρισμό σε όλα τα ρέματα της περιοχής, έχουμε δημοπρατήσει τον αντιπλημμυρικό αγωγό της Αγ. Ευφημίας, έχουμε προτείνει την μελέτη προσωρινών μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της Αγ. Ευφημίας έχοντας την περιοχή ως κύρια προτεραιότητα μας.

 Αντιπλημμυρικές – Αντικατολισθητικές Παρεμβάσεις στην περιοχή Σκάλας – Πόρου “θέση Λιμένια”, (2014 – 2019) σε σημείο ΜΗΔΕΝ.
Χρηματοδότηση ύψους 1.200.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης που δεσμεύτηκε το έτος 2016 για την υλοποίηση του έργου: «Κατασκευή επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή αρμοδιότητας Π.Ε Κεφαλονιάς» το οποίο εντάχθηκε σε ένα υποέργο με τον τίτλο Αντιπλημμυρικές – Αντικατοισθητικές παρεμβάσεις στην περιοχή Σκάλας – Πόρου “θέση Λιμένια” όνειρο θερινής νυκτός για εσας. Καμιά αξιοποίηση της χρηματοδότησης καμιά ενέργεια, σε ένα γεωλογικά ασταθές σημείο, που βρίσκεται στον δρόμο Πόρος – Σκάλα αυξημένης κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επιβάλλεται η μελέτη και τεχνική παρέμβαση σε αυτό.

 Μυκηναϊκός Τάφος Τζαννάτων (2014 -2019) σε σημείο ΜΗΔΕΝ.
Η υπόθεση της στερέωσης και ανάδειξης του Θολωτού Τάφου των Τζαννάτων, σημαντικό έργο και «κεφάλαιο» για την Κεφαλονιά, δεν υπήρξε μόνο υπόθεση καθυστερήσεων αλλά κυρίως έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων και Εφορείας Αρχαιοτήτων όπως και κενών πληροφόρησης αναφορικά με διαδικασίες και ενέργειες τοπικών φορέων. Ουδεμία ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος έγινε εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής του κ. Γαλιατσάτου.
Από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και άρχισαν οι εργασίες

 “Αξιοποίηση Άλσους Λαυράγκα – Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου μικρής κλίμακας”(2014 – 2019) σε σημείο ΜΗΔΕΝ.
Όλη η αλήθεια αλλά και η διάψευση σας κ. Γαλιατσάτο, βρίσκεται στο με αριθμό πρωτοκόλλου : οικ. 37/7771/29.01.2019 έγγραφο σας, όπου για την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Πολιτισμού που προαπαιτείτο για την ένταξή του έργου στο πρόγραμμα (Interreg VA Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020),εσείς ο ίδιος αναφέρετε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσσων “ευρίσκετο ήδη στη διαδικασία αναμόρφωσης της αρχικής μελέτης (2006) έχοντας λάβει υπόψη της και το κομμάτι που αφορά την αποκατάσταση της διατηρητέας οικίας Λαυράγκα”. Δηλαδή εξασφαλίστηκαν 2.600.000 ευρώ για το εν λόγω έργο ουσιαστικά με φρούδες δεσμεύσεις και τολμάτε σήμερα να μας εγκαλείτε; Σας προκαλούμε λοιπόν να εμφανίσετε τα έγγραφα αυτής της διαδικασίας σας. Η Περιφερειακή Αρχή ήρθε στη δύσκολη θέση να ξεκινήσει από το μηδέν για να συντάξει τις απαραίτητες μελέτες οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο στάδιο διορθώσεων σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τεχνικής Υπηρεσίας Π.Ε. Κεφαλληνίας. Όσο για τη χρηματοδότηση αυτή θα αξιοποιηθεί αλλού έχει ήδη δρομολογηθεί, λόγω μη ωριμότητας του έργου της Κεφαλονιάς που εσείς εντάξατε. Εγκαίρως τροποποιήσαμε το τεχνικό δελτίο του προγράμματος και τα χρήματα θα απορροφηθούν για άλλους σκοπούς σύμφωνα με το ευρύτερο πρόγραμμα.

Επιτέλους κ. Γαλιατσάτε, αφήστε τις δήθεν δεσμεύσεις και προχωρήστε στον ειλικρινή πολιτικό απολογισμό σας γιατί όσο και αν προσπαθήσαμε να βρούμε ένα θετικό αποτύπωμα στην θητείας σας, δυστυχώς ο τροχός της πολιτικής σας διαδρομής σταματά στην ένδειξη “Άνθρακες ο θησαυρός”.
Σεβαστείτε τουλάχιστον τωρα τους συμπολίτες σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *