Κοντά στα επίπεδα του 2019 η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη – Διψήφια αύξηση σε Ελλάδα και Κύπρο τον Απρίλιο

Ο αριθμός των επιβατών στα αεροδρόμια της ΕΕ επέστρεψε στο 92% των επιπέδων του 2019 τον Απρίλιο, 19% αυξημένος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων (ACI EUROPE).

Υπήρξαν, ωστόσο, και αεροδρόμια που ξεπέρασαν τους αριθμούς του 2019 γι αυτόν τον μήνα, με πρώτα τα αεροδρόμια στην Κύπρο, που είχαν αύξηση 12% και ακολούθησαν τα αεροδρόμια στην Ελλάδα και την Πορτογαλία που σημείωσαν αύξηση 11%.

Στην Ελλάδα, τον Απρίλιο, το αεροδρόμιο της Αθήνας είχε αύξηση 7,6% έναντι του Απριλίου του 2022 και η Ρόδος αύξηση 39.3%.

Η κίνηση στην Ισπανία ήταν σχεδόν 3% αυξημένη σε σχέση με το 2019, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε αύξηση 1%.

Η Πάλμα ντε Μαγιόρκα είδε σχεδόν 9% περισσότερη κίνηση τον εφετινό Απρίλιο σε σχέση με το 2019, όπως και η Τενερίφη και η Μάλαγα, που είχαν 11% περισσότερους επιβάτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχα την καλύτερη επίδοση στην αεροπορική επιβατική κίνηση στο εξωτερικό τον Απρίλιο, που ήταν χαμηλότερη μόλις κατά 9% έναντι του Απριλίου του 2019, ενώ η Γαλλία είχε υστέρηση κατά 13% και η Γερμανία κατά 26%.

Το Χίθροου είχε τις καλύτερες επιδόσεις από τα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, διακινώντας 6,4 εκατομμύρια επιβάτες τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 26% σε ετήσια βάση και μόλις 6% χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2019.

Το αεροδρόμιο ανέκτησε τη θέση του ως το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια με την έξαρση της πανδημίας.

Το Istanbul International ήταν το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, με κίνηση 11% υψηλότερη από το 2019. Ακολούθησαν: το Παρίσι με το Charles de Gaulle να είναι τρίτο με κίνηση 16% κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία, το Amsterdam Schiphol τέταρτο με κίνηση επίσης 16% και η Μαδρίτη πέμπτη με κίνηση αυξημένη κατά 21% σε ετήσια βάση και πτώση 3,5% σε σχέση με το 2019.

Οι μετακινήσεις αεροσκαφών στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, αλλά παρέμειναν μειωμένες κατά 10% έναντι του 2019.

Η κίνηση τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους παρέμεινε κατά 11% μειωμένη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec, χαιρέτισε τα στοιχεία ως «αξιοπρόσεκτα» σε μια εποχή που, όπως είπε, η αύξηση των αεροπορικών ναύλων είναι πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.

Ωστόσο, σημείωσε ότι καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη στην πολιτική των εταιρειών, με τους μεγάλους μεταφορείς δικτύου, όπως ο Όμιλος Lufthansa και η ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Airways, IAG, να συνεχίζουν να διατηρούν «σφιχτή διαχείριση χωρητικότητας».

Ο κ.Jankovic ανέφερε επίσης το 47% των αεροδρομίων στην Ευρώπη ανέκαμψαν σε όγκο επιβατών τον Απρίλιο σε επίπεδα πριν από την πανδημία. Πρόκειται κυρίως αεροδρόμια που εξυπηρετούν αερομεταφορείς χαμηλού κόστους που μεταφέρουν επιβάτες αναψυχής και επιβάτες που ταξιδεύουν για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους.

ΠΗΓΗ: tornosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *