Παρέμβαση του ΚΚΕ για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις εκλογές της 25η του Ιούνη

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος οι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμη κατοικίας τους»
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 25 του Ιούνη, είναι αναγκαίο ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να παρίστανται στα σχολεία που υπηρετούν μέχρι τις 21 του Ιούνη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι τις 30 του Ιούνη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που ως γνωστόν, απολύονται με τη λήξης της σχολικής χρονιάς, είναι αναγκασμένοι να διευθετήσουν μια σειρά ζητήματα και κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις.
Ως εκ τούτου οι εκπαιδευτικοί που δεν ψηφίζουν στον τόπο υπηρέτησης, βασικά στη δευτεροβάθμια, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στα σχολεία τους για δύο ή τρεις μέρες και μετά να επιστρέψουν ξανά στον τόπο διαμονής. Αυτή η διαδικασία καθιστά τη συμμετοχή αυτών των εκπαιδευτικών στις επικείμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου σχεδόν απαγορευτική. Το κόστος μετακίνησης είναι υπέρογκο, αλλά και η δυνατότητα πραγματοποίησης του ταξιδιού σε αρκετές περιπτώσεις είναι αδύνατη, ειδικά για τους συναδέλφους που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές κυρίως στα νησιά.
Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της ψήφου των ετεροδημοτών, γιατί κατά τη χρονική διάρκεια πού θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση δεν γνώριζαν ούτε τον αριθμό των εκλογικών αναμετρήσεων ούτε και τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους, ώστε να ξέρουν εάν θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στον τόπο διαμονής ή στον τόπο υπηρέτησης.
Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, καλούμε τα αρμόδια υπουργεία και τις διοικητικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της ψήφου σε όλους αυτούς τους συναδέλφους.
• Να χορηγηθεί άδεια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο υπηρέτησης ώστε να μην είναι αναγκαία η επιστροφή τους. Να εξαιρεθούν μόνο όσοι εμπλέκονται στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων εκείνη τη χρονική περίοδο.
• Να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις στα σχολεία και τις διευθύνσεις μέχρι την Πέμπτη 22 Ιουνίου.
• Οι αναπληρωτές να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις διευθύνσεις μέχρι τις 22 του Ιούνη. Για όσα από αυτά δεν είναι δυνατό, όπως για παράδειγμα η λύση της σύμβασης ή η βεβαίωση προϋπηρεσίας να τους χορηγηθούν ηλεκτρονικά.
• Δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών προς τον τόπο διαμονής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *