Ενημερωτική ημερίδα για την Ο.Χ.Ε

Με ενημερωτική ημερίδα της Αστικής Αρχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή που πέρασε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Κεντρικό Δήμο η επικαιροποίηση τηςΣτρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)της Πόλης της Κέρκυρας στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος ως επικεφαλής εταίρος της Αστικής Αρχής (συμμετέχουν επίσης ο ΣΥΠΑΠ, το ΔΗΠΕΘΕ, η Πινακοθήκη, το Ι. Πανεπιστήμιο, το Παράρτημα Κέρκυρας του ΤΕΕ και το Επιμελητήριο) συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής ενώ παρακολούθησαν και έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι φορέων του τόπου μας.
Ο Δήμος στοιχηματίζει ότι δεν θα αφήσει καμία πρόσκληση να χαθεί σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ανέφερε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπάρχει έτοιμη πρόταση που θα κατατεθεί στην πρώτη της νέας Προγραμματικής Περιόδου η οποία αναμένεται να αγγίζει το 1 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο έχουν καθοριστεί νέοι άξονες δράσεις και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανάγκη επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ΒΑΑεκ μέρους του Δήμου. Ειδικότερα, οι άξονες οι οποίοι έχουν τεθεί είναι:
-ο βιώσιμος τουρισμός. Σχετίζεται και με τη φέρουσα ικανότητα διαχείρισης του του τουριστικού προϊόντος.
-η δημιουργική πολιτιστική οικονομία. Σχετίζεται με την ένταξη της πολιτιστικής δημιουργίας, της πλούσιας παράδοσης του τόπου μας, με τον οικονομικό τομέα, στο πεδίο της συμπόρευσης με την τουριστική μας οικονομία.
-ο σύγχρονος πολιτισμός. Με τη συμβολή της Πινακοθήκης δίνεται δυνατότητα ένταξης σε ειδικά προγράμματα και στήριξης της σύγχρονης τέχνης.
-η αισθητική του χώρου. Επενδύει στην αισθητική εναρμόνιση των υποδομών με το πολιτιστικό, φυσικό και αστικό περιβάλλον.
-η κοινωνική ανθεκτικότητα με εστίαση στην ισότητα στον κοινωνικό και εργασιακό τομέα καθώς και στην κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται ότι για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας επίκεντρο των δυνάμενων παρεμβάσεων είναι η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και η ευρύτερη ζώνης επιρροής αυτής.
Όπως δήλωσε η Δήμαρχος, η νέα διαχειριστική περίοδος, παρά τον ανταγωνιστικό της χαρακτήρα, αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία προκειμένου η Κέρκυρα να αποκτήσει την υπεραξία εκείνη που θα της δώσει τη δυνατότητα να αποτελέσει πρότυπο ευρωπαϊκής πόλης. Κυρίως όμως, τόνισε ότι θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και η παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες μας. Σε ό,τι αφορά δε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), με την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξηςβάσει των παραπάνω αξόνων και σε συνδυασμό με την διαχείριση των κυκλοφοριακών ροών στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, στόχος είναι η κατάθεση προτάσεων για δράσεις και έργα που θα καταστήσουν την Κέρκυρα πρωταγωνίστρια, ως έναν πολυθεματικό, πολυπολιτισμικό και φιλικό προς το περιβάλλον προορισμό.
Η Μ. Υδραίου σημείωσε επίσης ότι σε ό,τι αφορά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, εκ των ενταγμένων ΟΧΕ/ΒΑΑ στα Ιόνια, η μόνη που εκτελέστηκε ήταν αυτή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Μάλιστα, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, η απορρόφησητων χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε εκ μέρους του Δήμου το 60% «έχοντας να επιδείξει τη μεγαλύτερη δράση και υλοποίηση σε έργα που είτε έχουν συμβασιοποιηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε βαίνουν προς ολοκλήρωση, είτε έχουν ολοκληρωθεί.».
Τέλος, σημειώνεται ότι η διαβούλευση επικαιροποίησης θα πραγματοποιηθεί μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και σε δια ζώσης συναντήσεις-συνεδριάσεις και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Φεβρουάριο του 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *