Εργαζόμενοι Ψυχιατρικού τομέα: Για τον ελαφρύ τραυματισμό νοσηλευτή στη Μονάδα Οξέων του ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝΚ

Με αφορμή περιστατικό που συνέβη στις 25/4/23 όπου τραυματίστηκε ελαφρά συνάδελφός μας, όταν παρενέβησαν οι εργαζόμενοι στην βάρδια για να προστατέψουν την σωματική ακεραιότητα ασθενούς από άλλο ασθενή που βρίσκονταν σε κατάσταση διέγερσης.

Έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1) Η μονάδα οξέων περιστατικών του νοσοκομείου όταν πρωτοξεκίνησε η λειτουργία της , λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της, είχε 6 κλίνες και υπηρετούσαν συνολικά 12 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Εν μία νυχτί πριν λίγα χρόνια, διπλασιάστηκαν οι κλίνες νοσηλείας ενώ ο αριθμός του υπηρετούντος προσωπικού παρέμεινε ο ίδιος. Την ίδια ώρα ενδεικτικά στον κανονισμό λειτουργίας της αντίστοιχης μονάδας οξέων περιστατικών του ΠΓΝΙ προβλέπονται 18 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό για 10 κλίνες.

2) Δεν είναι η πρώτη φορά όπου υπάρχει τραυματισμός νοσηλευτικού προσωπικού σε ανάλογες καταστάσεις. Ο αριθμός των νοσηλευτών που υπάρχει σε κάθε βάρδια δεν επαρκεί ώστε να εφαρμοστούν τα αντίστοιχα πρωτοκολλά για την ασφάλεια του ασθενούς , των υπολοίπων ασθενών και του προσωπικού.

3) Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι δεσμοφυλάκες, ούτε προσωπικό ασφαλείας, δεν έχει εκπαιδευτεί αναλόγως και δεν είναι ούτε στα καθήκοντα του ούτε στο ρόλο του να το κάνει. Κάθε προσπάθεια περιορισμού και προστασίας της ατομικής ασφάλειας του ασθενή και των γύρω του θα πρέπει να γίνεται με βάση τα πρωτόκολλα που υπάρχουν για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και τον αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων που χρειάζεται ώστε να εξασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα ασθενών και εργαζομένων.

4) Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το μείζον θέμα της υποστελέχωσης του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου είτε πρόκειται για μονάδες της ψυχιατρικής κλινικής είτε πρόκειται για οικοτροφεία , ξενώνες και άλλες δομές. Οι υπηρεσίες λειτουργούν στο όριο από πλευράς προσωπικού με συνέπεια να υπάρχουν εκπτώσεις τόσο στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στη ποιότητα τους ενώ σε έκτακτες καταστάσεις όπως πχ το προαναφερθέν περιστατικό υπάρχει πάντα το ρίσκο της μη ασφαλούς διαχείρισης της εκάστοτε κατάστασης

5) Απαιτείται άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών του ψυχιατρικού τομέα τόσο σε ιατρικό , παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να προσφέρονται ασφαλείς και υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας που έχει ανάγκη ο τόπος και οι κάτοικοι του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *