Κρίτων Αρσένης:  Παράνομες αδειοδοτήσεις έργων στην Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο

Με την απ 40/10.10.2022 επίκαιρη ερώτησή μου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ρωτήθηκε ο υπουργός επί της νομιμότητας έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία «μικρού» υδροηλεκτρικού έργου (ΜΥΗΕ) ισχύος 1,33MV στη θέση Τεθρέας Δ.Δ. Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου Π.Ε. Αχαΐας (ΑΕΠΟ με ΑΔΑ:ΨΣΓ9ΟΡ1Φ-ΨΥ5). Ο Αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Δ. Ερυμάνθου και ο Πολιτιστικός σύλλογος Αλεποχωριτών “ο Ερύμανθος” είχαν καταθέσει προσφυγή κατά της ΑΕΠΟ, επικαλούμενοι την παράνομη συγκρότηση, συνεδρίαση και γνωμοδότηση για το θέμα του Περιφερειακού Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ, πρακτικό Νο52) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καθώς και την παράνομη έκδοση ΑΕΠΟ για το έργο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στις 17.10.2022 στην Βουλή, δεν απάντησε επί της νομιμότητας της ΑΕΠΟ του έργου και της σχετικής γνωμοδότησης του ΠΕΣΠΑ, επικαλούμενος τον απαιτούμενο χρόνο που έπρεπε να δοθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου από το νομοθετικό του υπουργείου για να αποφανθεί ο υπουργός επί της προσφυγής, έως 29.11.2022. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η διεύθυνση νομοθετικού έργου του υπουργείου απάντησε στις 14.12.2022, ότι δεν εξεδόθη απόφαση του υπουργού επί της προσφυγής, οπότε αυτή θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα.

Για τους ίδιους λόγους, έχουν κατατεθεί και νέες προσφυγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, κατά ΑΕΠΟ που εκδόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και συγκεκριμένα:

Για Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος 49,852MW, στην θέση Στρώσες Δ.Ε. Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Π.Ε. Αιτωλ/νίας (ΑΕΠΟ με ΑΔΑ:6ΩΕΙΟΡ1Φ-15Η, ΠΕΣΠΑ πρακτικό Νο53).

Για μελέτη τμηματικής οριοθέτησης και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Σελινούντα (ΑΕΠΟ με ΑΔΑ:9Ψ50ΟΡ1Φ-103, ΠΕΣΠΑ πρακτικό Νο54).

Για Φωτοβολταϊκό Σταθμός ισχύος 135 MW και συνοδά έργα, στη θέση «ΑΕΤΟΣ V» Δ.Ε. Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Π.Ε. Αιτωλ/νίας (ΑΕΠΟ με ΑΔΑ:68Η4ΟΡ1Φ-Υ06, ΠΕΣΠΑ πρακτικό Νο54).

Οι λόγοι προσφυγής αφορούν σε:

(α) Παράνομη συγκρότηση, συνεδρίαση και γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ, λόγω συμμετοχής μέλους στο συμβούλιο με διπλή ιδιότητα (προέδρου και μέλους).

(β) Παράνομη γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ για την έλλειψη γνώμης φορέων, χωρίς την υποχρεωτική -βάσει νομοθεσίας- παρουσία στη συνεδρίαση του των γενικών διευθυντών των φορέων.

(γ) Παράνομη έκδοση ΑΕΠΟ. Η τελική και κρίσιμη -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ για τα έργα υπογράφηκε από τον πρόεδρό του, ο οποίος ταυτόχρονα ήταν και ο τελικός υπογράφων των ΑΕΠΟ των έργων, με διαφορετική ιδιότητα.

Στις 21.12.2022, στις 31.01.2023 και στις 15.02.2023 η διεύθυνση νομοθετικού έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απάντησε στους προσφεύγοντες για τις άνω τρείς ΑΕΠΟ αντίστοιχα, ότι δεν εξεδόθη απόφαση του υπουργού επί της προσφυγής, οπότε αυτή θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων έχει υποκατασταθεί από συγκεντρωτικές αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες -σύμφωνα με τις προσφυγές- εξαρτώνται από ένα ολιγομελές συμβούλιο που ο πρόεδρός του είναι και ο τελικός υπογράφων των ΑΕΠΟ των έργων, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την νομιμότητα των ΑΕΠΟ, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή των έργων.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

Ήταν σύννομη η σύνθεση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κατά τις συνεδριάσεις του στις 6.7.2022, 9.8.2022 και 23.09.2022, καθώς και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις του; Αν ναι, βάσει ποιάς νομοθεσίας; Αν όχι, θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ακυρωθούν οι ΑΕΠΟ των έργων;

Αιτούμαι την κατάθεση των παρακάτω εγγράφων:

Το πόρισμα της ολοκλήρωσης του ελέγχου των ΑΕΠΟ από το νομοθετικό του ΥΠΕΝ.

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *