Αναγκαία απάντηση του Γενικού Γραμματέα Δήμου Βόρειας Κέρκυρας Κωνσταντίνου Προβατά στα τελευταία δρώμενα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας.

«Κύριοι επικεφαλής της μείζονας, της ελάσσονας αντιπολίτευσης και κύριε ανεξάρτητε δημοτικέ σύμβουλε στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, «καλό το παραμύθι σας…. αλλά δεν έχει δράκο»

Συνεκτιμώντας τα δρώμενα των τελευταίων συνεδριάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου την Τετάρτη 29-3-2023 ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου έχω χρέος να δημοσιοποιήσω την πραγματική διάσταση, αφενός για να προστατέψω την επαγγελματική υπόληψη των υπηρεσιών και των συνεργατών μας, αφετέρου για να μάθουν όλοι οι σεβαστοί δημότες την αλήθεια, καταρρίπτοντας το μονόπρακτο «θέατρο της Δευτέρας» που παίχτηκε ανεπιτυχώς στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του οργάνου. Ειδικότερα:

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας προχώρησε –ως έχει υποχρέωση εκ της κείμενης νομοθεσίας -για να είναι σύννομος-, σε σύνταξη των απολογισμών και ισολογισμών για τα έτη 2019 – 2020 – 2021 και 2022. Ο έγκριτος και πολύπειρος ορκωτός λογιστής που ανέλαβε (καθ΄υπόδειξη του κ. Στ. Πουλιάση -τότε αντιδημάρχου Οικονομικών) συνέταξε τις εκθέσεις του. Πολύ σωστά όμως, καταγράφει τις επιφυλάξεις του στα σημεία εκείνα που αφορούν στα πάγια και στις αποσβέσεις, λόγω του ότι εκείνα βασίζονται σε στοιχεία του ΦΕΚ διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας και με δεδομένο ότι ο μετά τη διάσπαση Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων δεν έχει συντάξει απολογισμούς και ισολογισμούς για τα έτη αυτά ώστε να μπορεί να τους λάβει υπόψη.

Οι «σοβαρές» παρατηρήσεις που ανέφερε η αντιπολίτευση δεν υφίσταντο. Επειδή όμως το θέμα το θεωρήσατε βαρύγδουπο, κοινώς «πιασάρικο» …άκριτα , στήσατε μια κακοστημένη παράσταση –το παραμύθι-το οποίο ξεκίνησε τη βραδιά του δημοτικού συμβουλίου και συνεχίστηκε/ζεται τις επόμενες ημέρες στα τοπικά ΜΜΕ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Λάβατε από την υπηρεσία αντίγραφα των απολογισμών και ισολογισμών για τα έτη 2019 – 2020 – 2021 και 2022 σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και σε έντυπη μορφή -καθώς σπανίως διαβάζετε τις εισηγήσεις που σας αποστέλλει η υπηρεσία για τα δημοτικά συμβούλια και τις οικονομικές επιτροπές. Τα αρχεία προωθήθηκαν για εκτύπωση όπως ακριβώς εστάλησαν από τον ορκωτό λογιστή. Στα αρχεία, τα οποία ήταν πάνω από 1000 σελίδες συνολικά, υπήρχε επισυναπτόμενο και το εν λόγω φύλλο excel (Δήμου Κορυδαλλού) που αποτέλεσε τη βάση της βοηθητικής φόρμας- σχέδιο πάνω στην οποία δούλεψε ο ορκωτός και το οποίο δεν ήταν προς εκτύπωση. Ο υπάλληλος που ανέλαβε να τα εκτυπώσει και να σας τα δώσει τα εκτύπωσε όλα.

Και εδώ ..παρακολουθείστε τη …στάση σας.. σε δεύτερη ανάγνωση.

Είδατε την πλεονάζουσα με το θέμα της ημερήσιας διάταξης εκτύπωση- κι ενώ είχατε 4 ημέρες στη διάθεση σας μέχρι τη συνεδρίαση που θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο υπάλληλο, η το Γενικό Γραμματέα του Δήμου να αναφέρετε τον πλεονασμό των εν λόγω φωτοτυπιών για σας ή να ζητήστε διευκρινήσεις ή ότι άλλο θα κάλυπτε τις απορίες σας – δεν το κάνατε. Αντίθετα το κρατήσατε θεωρώντας ότι είναι ευκαιρία να δηλώσετε την παρουσία σας με μια κακοστημένη παράσταση.

Και ειλικρινά είναι απορίας άξιο, αφού, ενώ διατείνεστε ότι είστε υπέρ των εργαζομένων, ότι τους προστατεύετε, κ.λ.π κ.λπ , ανερυθρίαστα, τους εκθέσατε – θίγοντας την επαγγελματική τους υπόληψη, την εργασιακή τους σχέση – την προσωπικότητα τους – τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στα ΜΜΕ με βαρύγδουπες – κενές περιεχομένου όμως – δηλώσεις. Προσβάλατε κατάφορα, καταρρακώσατε την προσωπικότητα και του ορκωτού αλλά και του λογιστή που ήταν παρών στη συνεδρίαση για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στα στοιχεία του θέματος, χωρίς ίχνος αιδούς. Υποβαθμίσατε ακόμα και ίδιο το θέμα που έχει μεγάλη βαρύτητα και σημασία για τον κάθε Δήμο.

Προσωπικά ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη μου προκάλεσε το γεγονός ότι «το σόου» αυτό στο δημοτικό συμβούλιο προήλθε από έναν επαγγελματία λογιστή, δημοτικό σύμβουλο.

Κύριοι της μείζονος, της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κύριε ανεξάρτητε δημοτικέ σύμβουλε, δυστυχώς στους δρόμους του συμφέροντος χάθηκε η ΜΠΕΣΑ και μπροστά στα μικροπολιτικά συμφέροντα δεν μετράει οτιδήποτε άλλο.

Αλήθεια, έτσι προστατεύετε-σέβεστε τους υπαλλήλους-εργαζόμενους των υπηρεσιών; Με το να τους καταρρακώνετε την προσωπικότητα, την υπαλληλική τους κατάρτιση, την εμπειρία και γνώση. ;

Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας και όλοι οι δημοτικοί του υπάλληλοι, το προσωπικό του Δήμου, αν και ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες λειτουργίας του, δουλεύουν ευσυνείδητα, υπερβάλλουν καθημερινά εαυτούς προκειμένου να συνεισφέρουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη λειτουργία του δήμου και την ευζωία των δημοτών της Βόρειας Κέρκυρας. Δεν πτοούνται στο ελάχιστο όταν τους απειλείτε – συχνά πυκνά – ότι θα πάτε σε εισαγγελείς προκειμένου να σταματήσουν να εργάζονται ή όταν τους προτρέπετε να λένε και κανένα όχι .

Κι όχι μόνο… Θεωρήσατε ότι έχετε για άλλη μια φορά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμπλέξετε το Δήμαρχο για ένα θέμα το οποίο δεν έχει καμία συμμετοχή ή παρέμβαση, καθώς οι οικονομικοί απολογισμοί και ισολογισμοί αποτελούν οικονομική απεικόνιση των ενεργειών των υπηρεσιών. Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ασχολείται με την υλοποίηση συνολικά του οράματος και της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για το παρόν και το μέλλον του Δήμου και των δημοτών, δεδομένα που έγιναν αποδεκτά από τους πολίτες και όχι με τα «φληναφήματα και τις πομφόλιγες» που αναλώνεστε υπέρμετρα εσείς. .

Κύριοι της μείζονος , της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κύριε ανεξάρτητε δημοτικέ σύμβουλε, λυπάμαι…καλό το παραμύθι σας… αλλά δεν έχει δράκο.

Επιτρέψτε μου όμως, να καταγράψω και τα ακόλουθα, με αρχή ζωής μου πως ό,τι εκφράζει ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη και τη βαρύτητα του λόγου του.

Πέρα λοιπόν από το υπηρεσιακό κομμάτι που προαναφέρθηκα και επειδή στο δημοτικό συμβούλιο που αφορούσε στον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τη μαρτυρία μου σε αναφορά του προς το Δήμαρχο, θεωρώ υποχρέωση μου, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη παράταξη της δημοτικής αρχής, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας αλλά και με την εκ νέου υποψηφιότητα μου για τη θέση του δημοτικού συμβούλου με τη παράταξη της δημοτικής αρχής, να απαντήσω, να εκφράσω τους προβληματισμούς μου και στο πολιτικό σκέλος, όχι ως «πολιτικός» αλλά ως ένας κοινός θνητός πολίτης.

Από τον Οκτώβριο του 2021 δε, που έχω αναλάβει Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας καταγράφω τα παρακάτω:

Διατυμπανίζετε προκλητικά και σείετε σα «δαμόκλειο σπάθη» στη δημοτική αρχή ότι έχετε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Όντως την έχετε. Αλλά :

Δεν έχετε φέρει ποτέ μια πρόταση/λύση για ψήφιση που να αφορά στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου και της Κέρκυρας γενικότερα και δη εκείνα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και στα προβλήματα της ύδρευσης. Αναλώνετε την ενέργεια σας μόνο για να δημιουργήσετε προβλήματα και να ειρωνεύεσθε.

Υποστηρίζατε στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα 20€ του τέλους ταφής ήταν «μύθευμα» Μαχειμάρη γιατί δεν είχατε μπει στο κόπο να διαβάσετε το ΦΕΚ που σας είχε σταλεί ως εισήγηση.

Δεν έχετε φέρει ποτέ ένα θέμα προς ψήφιση που να είναι για το καλό των υπαλλήλων. Η αλήθεια είναι ότι σας προλαβαίνει η δημοτική αρχή και δεν σας αφήνει και πολλά περιθώρια.

Διαβεβαιώνατε τους οδηγούς του Δήμου ότι δεν πρόκειται να καταφέρει ο Δήμος να φέρει νέα απορριμματοφόρα, αυτοκίνητα, φορτηγά και μηχανήματα έργου, ενώ κατά τη παρουσίαση τους μετά τη παρέλαση της 25ης Μαρτίου αποχωρήσατε γρήγορα ατάκτως ενώ οι πολίτες παρέμειναν ευλαβικά στις θέσεις τους και άκουσαν..

Πιστοί στη συνήθη τακτική προσφυγών καταθέτετε ενστάσεις-αναφορές-καταγγελίες, ενάντια σε κάθε σημαντική απόφαση που λαμβάνεται, για τα πάντα και οπουδήποτε – σε κάθε ελεγκτικό μηχανισμό – μόνο στη Μητρόπολη δεν έχετε καταθέσει – ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση-μπλοκάρισμα στην ολοκλήρωση έργων ζωτικής σημασίας για τον τόπο. Είναι φανερό ότι αγωνίζεσθε με νύχια και με δόντια να μην γίνουν έργα για να ρίξετε το φταίξιμο στη σημερινή δημοτική αρχή. Είναι φανερό ότι θέλετε να συνεχίσετε άπραγοι να επιβιώνετε όχι δημιουργώντας αλλά εμποδίζοντας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο … Καταθέσατε εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού (τον πρώτο από όλους) για να λάβετε την αρνητική απάντηση της υπηρεσίας καθώς πάνω από τους μισούς κωδικούς που αφαιρούσατε δεν μπορούσατε να τους «πειράξετε»/ «αλλάξετε» γιατί ήταν δεσμευμένα ποσά. Για να ενσωματωθούν τα «έργα» που ζητήσατε έπρεπε να προηγηθεί τροποποίηση τεχνικού προγράμματος… δηλαδή… δεν γνωρίζατε τα βασικά.

Με τις συνεχείς καταθέσεις εναλλακτικών προτάσεων προϋπολογισμού, φτάσαμε στο Πάσχα χωρίς προϋπολογισμό. Φτάσαμε στο Πάσχα χωρίς πάγιες προκαταβολές στις κοινότητες όταν λίγες ώρες πριν τη κατάθεση του τελευταίου εναλλακτικού προϋπολογισμού οι δυο από τους τρεις σας μου δήλωσαν ότι δεν θα καταθέσουν άλλον, κάτι το οποίο ανατράπηκε λίγες ώρες πριν το δημοτικό συμβούλιο με νέα εναλλακτική πρόταση.

Βγάλατε από το τεχνικό πρόγραμμα είκοσι έργα δημοτικών δρόμων έτοιμα προς δημοπράτηση ώστε να μπουν τέσσερα έργα τα οποία μπροστά μου και οι τρεις τονίσατε ότι όχι το 2023 αλλά ούτε το 2025 δεν πρόκειται να δημοπρατηθούν. Αυτός είναι και ο στόχος. Να μη δημοπρατηθούν .Αυτά τα αναφέρατε στις συνεντεύξεις σας;

Ζητήσατε να φύγουν- τα τριανταεφτά χιλιάδες ευρώ από τη διαμόρφωση του χώρου για το κλειστό γήπεδο και δέκα χιλιάδες ευρώ από οικοδομικά υλικά αλλιώς -εν είδει απειλής- θα καταθέτατε νέα εναλλακτική πρόταση. Στόχος σας είναι να μπλοκάρουν τα πάντα στη λειτουργία του Δήμου σε σχέση με τις υπηρεσίες προς τους δημότες-να μη γίνει απολύτως τίποτα μέχρι τις εκλογές.

Αλήθεια νομίζετε ότι έτσι θα σταματήσετε τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου;

Τι κάνατε επί 20 χρόνια για τη δημιουργία του κλειστού όταν παραλάβατε σαν νέοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τον έτοιμο χώρο για τη δημιουργία του από τον τότε δήμαρχο Θιναλίων Γιώργο Μαχειμάρη πριν φύγει για Νομάρχης Κέρκυρας;

Πριν δυο εβδομάδες ήρθατε στο δήμο και ζητήσατε να σας δοθούν τα ονόματα και τα τηλέφωνα των προέδρων των κοινοτήτων μας. Προφανώς, μετά από τριάμισι χρόνια και έξι μήνες πριν τις εκλογές θα θέλετε να συστηθείτε, να δηλώσετε την παρουσία και ύπαρξη σας..

Κύριοι, για αυτά που αναφέρω επικαλούμαι τη μαρτυρία των παρευρισκόμενων, δηλαδή εσάς των ιδίων. Έχετε το ίδιο σθένος με μένα να πείτε την αλήθεια;

Κύριοι, καυτό καλοκαίρι είναι «προ των πυλών» αλλά καυτά καλοκαίρια ήταν και όλα τα προηγούμενα και εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών παγκοσμίως λόγω της πανδημίας… και τα καταφέραμε…. όπως θα τα καταφέρουμε και τώρα χωρίς τη βοήθεια σας.

Η αλήθεια είναι καταφανής πλέον. Ως δυνάμεις της αδράνειας δίνετε τα ρέστα σας. Έχετε έλλειψη προγράμματος και οράματος για αυτό το Δήμο. Οι εξελίξεις σας έχουν προσπεράσει ανεπιστρεπτί. Εδώ και καιρό όλοι-και ο τελευταίος δημότης- έχουμε καταλάβει ότι δεν κάνετε υγιή αντιπολίτευση για το καλό του τόπου. Ο στόχος σας και το μεγαλύτερο σας πρόβλημα είναι ένα και μοναδικό και έχει ονοματεπώνυμο, … Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης. Πως θα εξοντωθεί… γιατί ακόμα και με τη νέα σας συμμαχία βλέπετε ότι δεν μπορείτε να τον σταματήσετε από το να παράγει έργο για τους δημότες της Βόρειας Κέρκυρας. Εκθέσατε εαυτούς στη κρίση των δημοτών Βόρειας Κέρκυρας. Μετρηθήκατε, Ζυγιστήκατε και βγήκατε λίγοι. Ο λαός σας έστειλε να είσαστε στην εξέδρα των επισήμων και επιλέξατε μόνοι σας το περιθώριο. Πώς να σας ξαναεμπιστευτεί; Αποτύχατε ο καθένας ξεχωριστά και τώρα βλέπετε ότι αποτυγχάνετε και όλοι μαζί -η πλειοψηφία σας. ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ.

Με εκτίμηση

Ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας

Κωνσταντίνος Προβατάς

Οικονομολόγος – Λογιστής/Φοροτέχνης

Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2003

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *