Αστυνομία και Κεντρικός Δήμος ενημερώνουν τους ηλικιωμένους πως να αποφύγουν τις απάτες εις βάρος τους

Η πρόληψη των απατών και διαφόρων μορφών εγκλημάτων σε βάρος ηλικιωμένων ήταν το αντικείμενο ενημερωτικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Κέρκυρας από αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης, σε συνεργασία με τον Κεντρικό Δήμο.
Στόχος της δράσης ήταν η παρουσίαση των διαφόρων μορφών απάτης (τηλεφωνικών, με φυσική παρουσία κ.α.), που πραγματοποιούνται σε βάρος ηλικιωμένων, και μέσα από την ψυχολογική προσέγγιση των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της ώριμης ηλικίας να προταθούν μέθοδοι για την διαχείριση τέτοιου είδους καταστάσεων.
Αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Κέρκυρας ενημέρωσαν τα μέλη του ΚΑΠΗ και απάντησαν στις απορίες που τέθηκαν από τους ηλικιωμένους.
Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και ο ΣΥΚΟΙΠΑ προγραμματίζει σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας την πραγματοποίηση και νέων ανάλογων δράσεων σε δομές όπως το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργεί στις Αλυκές Ποταμού.
Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν στο site της Ελληνικής Αστυνομίας https://bit.ly/3Gb8Jv1
Βασικές συμβουλές συνοψίζονται στα παρακάτω:
-Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
-Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.
-Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Μην πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
-Μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
-Μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών ή για επιστροφή φόρου από ασφαλιστικά ταμεία ή για να αποφευχθεί η φυλάκιση οικείου σας προσώπου, λόγω εμπλοκής του σε θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
-Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.
-Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *