Πρωταγωνιστής ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας στην ανακύκλωση ψεμάτων…

Στην ερώτηση της Δημοτικού Συμβούλου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια» κ. Άντζελας Ρίγγα κατά την 31η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, σχετικά με την πρόοδο του σχεδίου “Καθαρή Κέρκυρα” για το οποίο εξελέγη η Δημοτική Αρχή πριν 3 χρόνια, και ειδικότερα για την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και μετάλλου μέσω των ανοιχτών μπλε κάδων καθώς και την αξιοποίηση των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ που έληξαν τον Ιούνιο του 2020, η Δήμαρχος Κέρκυρας κα Μερόπη Υδραίου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κέρκυρας κ. Γιάννης Σερεμέτης απάντησαν ότι, η ανακύκλωση στον Δήμο μας δεν έχει προχωρήσει λόγω α) της πανδημίας, β) της έλλειψης πόρων και μέσων και 3) επειδή τα ανακυκλώσιμα των Πράσινων Γωνιών δεν προσμετρώνται και δεν καταχωρούνται στα επίσημα στοιχεία και μητρώα ρευμάτων.

Εξ αυτών θεωρούμε σκόπιμη την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και Δημοτών ότι:

1. Μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου «πράσινων γωνιών» και «σημείων ανακύκλωσης» στον νεοσύστατο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας εφαρμόζεται στην πράξη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών σε πολύ υψηλό επίπεδο καθαρότητας και κυκλική οικονομία σε αντίστοιχα πρωτοποριακό ποσοστό για τα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας στο δίκτυο αυτό έχουν αναλυτικά χωροθετηθεί: 94 «πράσινες γωνίες» τουλάχιστον τεσσάρων ρευμάτων, 13 «πράσινες γωνίες» τεσσάρων ρευμάτων σε δομές, 29 «πράσινες γωνιές τεσσάρων ρευμάτων σε σχολεία και 24 «πράσινες γωνίες» τεσσάρων ρευμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στην περιοχή των Σινιών λειτουργεί το μοναδικό αδειοδοτημένο «Μικρό Πράσινο Σημείο» από την ΚΟΙΝΣΕΠ Συνπραξις.

2. Στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας οι χρησιμοποιούμενοι κάδοι ανακύκλωσης διαφόρων ανακυκλώσιμων (κόκκινοι, κίτρινοι και μπλε) είναι αγορασμένοι από ιδίους πόρους, η αποκομιδή των καθαρών ανακυκλώσιμων γίνεται καθημερινά με απορριμματοφόρα του Δήμου, τα οποία είναι επιστρατευμένα αποκλειστικά και μόνον για αυτόν το σκοπό, και τα ανακυκλώσιμα μεταφέρονται, ζυγίζονται και εναποτίθεται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Τεμπλόνι, όπου προσμετρώνται καταγράφονται και καταχωρούνται αρμοδίως στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Όλοι οι κάδοι ανακύκλωσης είναι κλειστοί, οι πράσινοι κάδοι με τα σύμμεικτα είναι σε άλλα, ξεχωριστά σημεία και δεν έχουν σχέση με τις γωνίες ανακύκλωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθαρότητα των υλικών όπου για τη βόρεια Κέρκυρα αγγίζει το εντυπωσιακό 99% με μόλις 1% επιστρεφόμενο υπόλειμμα προς ταφή από το ΚΔΑΥ Κέρκυρας.

3. Τα ζυγολόγια αναφέρονται στις Μηνιαίες Εκθέσεις της ΕΕΑΑ προς όλους τους Δήμους της χώρας και συνοδεύονται από πλήρη ανάλυση ανά δρομολόγιο, ανά ημερομηνία και ανά Δήμο.

4. Οι «πράσινες γωνιές» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στελεχώνονται από εκπαιδευμένους δημοτικούς υπαλλήλους με συγκεκριμένο ωράριο καθημερινά και όχι από εθελοντές όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε δις στη συνεδρίαση μας η Δήμαρχος κα Υδραίου. Οι μόνες γωνιές που λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές είναι οι «πράσινες γωνίες» των Πάγων και του Αρίλλα.

5. Με τους παραπάνω τρόπους εκτρέπονται τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων από την εναπόθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποφεύγεται η κοστοβόρα μεταφορά τους στην Κοζάνη με σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα, ενώ τέλος δημοτικοί υπάλληλοι και δημότες εκπαιδεύονται βιωματικά και δωρεάν στην παραγωγή μηδενικών αποβλήτων.

Σημ. Όλα τα παραπάνω αντιλήφθηκε έγκαιρα αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής με επικεφαλή τον αντιπρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και πρόσφατα συμφωνήθηκε στην αδελφοποίηση με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας ώστε επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό η συνένωση δυνάμεων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων σε σχέση με την κυκλική οικονομία.

Η «Φωνή – Δημότες για Διαφάνεια» έθεσε εξ αρχής στόχο την διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τη φιλοσοφία των μηδενικών αποβλήτων. Παρόλο που η εισήγησή μας υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2020 και παρόλο που ακόμα και το ίδιο το προεκλογικό πρόγραμμα «Καθαρή Κέρκυρα» της κας Δημάρχου περιελάμβανε τη φιλοσοφία αυτή, έχει αποδειχθεί ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή ουδέποτε κατόρθωσε να την εφαρμόσει αποτελεσματικά με ορατές περιβαλλοντικές και σαφείς οικονομικές συνέπειες καθώς κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα επιμέρους κόστη διαχείρισης αποβλήτων με πάνω από 400€ ανά τόνο σε βάρος μας δημιουργώντας μια σοβαρή οικονομική περιδίνηση που θα εγκλωβίσει τους Δημότες στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη όταν παρατηρούμε με θαυμασμό τον γειτονικό μας Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας να αναπτύσσει μέσα σε τρία χρόνια μια αξιοζήλευτη δυναμική, που «καταπίνει» τα απορρίμματά του μέσα από δεκάδες «πράσινες γωνιές» (ενώ εμείς δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε την μία εξαγγελθείσα) αξιοποιώντας για δημόσιο όφελος τους δημοτικούς του υπαλλήλους και τον μηχανοκίνητο στόλο του (ενώ εμείς προσλάβαμε και πληρώνουμε πλήθος υπαλλήλων για την καθαριότητα αλλά προτιμάμε απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε ιδιώτες και δηλώνουμε υπερήφανοι για τα καινούργια μας απορριμματοφόρα που όμως προτείνουμε να νοικιάσουμε στον ιδιώτη!) και εξ αυτών προάγει την προστασία του περιβάλλοντος είναι λογικό να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή της φιλοσοφίας των μηδενικών αποβλήτων είναι εφικτή όταν υπάρχει αυτοδιοικητικό όραμα, πολιτική βούληση και περιγεγραμμένο σχέδιο διαχείρισης, που δυστυχώς για όλους μας στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας λανθάνει οικτρά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Δήμος μας από το 2019 έως σήμερα έχει να επιδείξει μια εξαιρετικά πενιχρή αποκομιδή ανακυκλώσιμων (400 τόνοι/ανά μήνα από τον μπλε κάδο και 303 τόνοι συνολικά από όλα τα άλλα ρεύματα συμπεριλαμβανομένων του followgreen, θαλάσσιων απορριμμάτων, ρούχων/παπουτσιών, στρωμάτων, οχημάτων, ηλεκτρονικών ειδών, λαμπτήρες κλπ.) η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται εκτός στόχων και δυστυχώς ακολουθεί ένα λάθος δρόμο στρωμένο με κοντόπνοη και ανούσια πολιτική έκφραση.

Επειδή, όμως, η γη μας δεν είναι ανεξάντλητη, θεωρούμε χρέος μας να φωνάξουμε και πάλι ότι οφείλουμε άμεσα να εγκαταλείψουμε το σπάταλο γραμμικό μοντέλο κατανάλωσης και απόρριψης ζωτικών πόρων που ακολουθούμε, να προάγουμε την υγεία μας μέσω αποδεδειγμένα καλών πρακτικών και να αποδώσουμε ένα υγιές περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *