Η εικόνα της Ν.Δ στη Κέρκυρα απέχει πόρρω απο την πανελλαδική εικόνα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Πυκνώνουν οι δημοσκοπήσεις, ελέω της προεκλογικής περιόδου που εικάζεται πως ξεκίνησε νωρίς, αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις, εγκαινιάστηκε στον πρέποντα χρόνο και διαπιστώνουμε μια αντοχή της κυβέρνησης, που με τις κρίσεις που έχει κληθεί, όλοι θα περιμέναμε σοβαρά προβλήματα στη δυναμική της.
Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα της κυβέρνησης κι ιδιαιτέρως του Πρωθυπουργού είναι καλή, τόσο που επιτρέπει ακόμα και τα σενάρια αυτοδυναμίας, γεγονός που θα τολμήσω να πω ότι δημιουργεί μια νέα πολιτική συνθήκη για τα ελληνικά δεδομένα.
Κατ’ αρχήν διαπιστώνεται μια σθεναρή αντίσταση στα κελεύσματα του λαϊκισμού, που για τη στάση του ελληνικού εκλογικού σώματος είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση, αφού δεν είναι μακριά η εποχή που οι πολίτες παρασύρονταν με μεγάλη ευκολία στις «ευχάριστες» ιαχές.
Κατά δεύτερον προκύπτει μια πρωτοφανής ωριμότητα των πολιτών, που αν και υποφέρουν από τις απανωτές κρίσεις κι εσχάτως πιέζονται αφάνταστα από την ακρίβεια λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, εντούτοις κρίνουν με τη λογική κι όχι το συναίσθημα λη πολύ περισσότερο με το θυμό.
Κατά τρίτον κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες και τα νοικοκυριά έναντι των κρίσεων κρίνονται σε πραγματική βάση κι όχι υπό το πρίσμα της εκλογολογίας, που προσπαθεί να επιβάλει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, που ειρήσθω εν παρόδω δείχνει να επιστρέφει στην παλιά της ρητορική, προφανώς μη έχοντας κάτι καλύτερο να προτάξει, παρ’ όλο που βλέπει ότι δεν της προσφέρει κανένα όφελος, ή κάποια σοβαρή δυναμική.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η στάση του τρίτου κόμματος στη Bουλή, που αν και για κάποιο διάστημα έδειξε να ενδίδει στην ευκολία του λαϊκισμού, εσχάτως κάνει σημαντική στροφή προς τη ρεαλιστική πολιτική, προφανώς και για να διαχωρίσει τη θέση του από τον προεκλογικό καιροσκοπισμό των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Έτσι λοιπόν, ενώ η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι εν γένει ισχυρή, προκύπτει το μεγάλο ερωτηματικό για την εικόνα της σε ότι έχει να κάνει με τις επιδόσεις της στην Κέρκυρα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις απέχει πόρω της καταγεγραμμένης μέσω των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων. Θα πρέπει να θυμίσουμε βέβαια, ότι και στις προηγούμενες κάλπες η δυναμική των γαλάζιων στο νησί μας ήταν εξαιρετικά προβληματική και η επικράτησή τους επετεύχθη με πολύ ισχνή πλειοψηφία από το δεύτερο τότε ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον οι γενικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική υποχώρηση της ΝΔ, κάτι που δεν δίνει ιδιαίτερες ελπίδες για την πρώτη θέση στις εκλογές, ενώ και οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της στις προσεχείς κάλπες ακούγεται έως κι απογοητευτικό, με δεδομένες τις ως τώρα ενδείξεις για επικράτηση του κόμματος στις προσεχείς εκλογές.
Ήδη οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των «παροικούντων εις Ιερουσαλήμ» αφορούν τους λόγους και τις αιτίες αυτής της ανακολουθίας του γενικού κανόνα, με προεξέχοντα λόγο τη δραματική υστέρηση σε έργα και παραγωγικότητα των τοπικών παραγόντων που τυγχάνει όλοι να έχουν πανηγυρίσει την εκλογή τους με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος.
Στην Κέρκυρα η αλήθεια είναι πως έχουν ακουστεί πολλές υποσχέσεις, επενδύθηκαν πολλές προσδοκίες, αλλά σχεδόν τίποτε εξ αυτών δεν επιβεβαιώθηκε, με αποτέλεσμα να προβληματίζεται ευρέως το εκλογικό σώμα.
Η εικόνα της γαλάζιας παράταξης σε τοπικό επίπεδο δείχνει προβληματική και το βάρος της ευθύνης το φέρουν οι τοπικοί παράγοντες, που κατά γενική ομολογία δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου τόσο επικοινωνιακό, όσο και πρακτικό για να αντιστρέψουν τα δεδομένα, πιθανώς και πιεζόμενοι από τις ανακοινώσεις και τις πληροφορίες για τους νέους τους αντιπάλους στην εκλογική κονίστρα.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτή μια αντιστροφή του αρνητικού ισοζυγίου για τους γαλάζιους σε τοπικό επίπεδο, αλλά και η Αθήνα, που είναι ενήμερη για τις συνθήκες σε τοπικό επίπεδο, συνεχώς διατυπώνει τη δυσφορία της, είτε αφήνοντας να εξελίσσονται οι ενδοπαραταξιακοί τριγμοί ενόψει των εκλογών, αλλά και επιτρέποντας την είσοδο νέων παικτών στο παιγνίδι των εκλογικών διεκδικήσεων.
Πλέον δεν αποτελεί καν αμελητέα υπόθεση, η ΝΔ στην Κέρκυρα να καταγράψει αρνητικό πρόσημο στις επικείμενες εθνικές εκλογές, με τις ελπίδες να βασίζονται κυρίως στην πλειάδα ισχυρών υποψηφιοτήτων για τη μια βουλευτική θέση που της αναλογεί λόγω της απλής αναλογικής αλλά και να κληθεί να διαχειριστεί κι έναν εσωκομματικό «εμφύλιο» στις αυτοδιοικητικές εκλογές και των δύο βαθμών μάλιστα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *