Εκδηλώσεις στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας κατά της κακοποίησης των γυναικών

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας ,το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, καθώς και τα ανησυχητικά, αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο, συνδιοργάνωσαν δράση ενημέρωσης των πολιτών την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην Αχαράβη (έδρα του Δήμου) με διττό στόχο. Αφενός την ενθάρρυνση των γυναικών προκειμένου να δώσουν δύναμη στη φωνή τους και αφετέρου την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το μείζον ζήτημα της κακοποίησης, αλλά και τους θεσμούς οι οποίοι στηρίζουν και προσφέρουν βοήθεια στα θύματα (διανεμήθηκε από τα στελέχη του κέντρου κοινότητας του Δήμου ενημερωτικό φυλλάδιο).
Η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, κα Σπυριδούλα Κόκκαλη, σε δήλωση της ανέφερε οτι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην κοινωνία μας, είτε αυτή είναι σωματική, λεκτική ή ψυχολογική, σοκάρει. Είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και παγκόσμιο, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, βιώνουν τη βία μέσα στην οικογένεια και τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία, στέρηση της ελευθερίας), ανεξάρτητα από το χρώμα, την τάξη, τη φυλή, την ηλικία.
Κάθε πέντε λεπτά μια γυναίκα απειλείται, ξυλοκοπείται, βιώνει ψυχολογική βία, παρενοχλείται σεξουαλικά, βιάζεται. Η βία κατά των γυναικών δεν έχει ηλικία, συμβαίνει παντού και συμβαίνει συχνά. Δεν γνωρίζει από σύνορα, χώρες, και πολιτισμούς και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο.
Η θλιβερή πραγματικότητα της βίας κατά των γυναικών, όπως όλες οι μορφές βίας, είναι μια παθογένεια της κοινωνίας που μας αφορά όλους. Σχετίζεται με την αντίληψη της κοινωνίας για την ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας. Δυστυχώς φαινόμενα όπως η άγνοια, η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα διατηρούν, και ενίοτε επιτείνουν, τέτοιου είδους συμπεριφορές ακόμα και σε χώρες με δημοκρατική παράδοση και θεσμοθετημένο σεβασμό της ισότητας και των ατομικών δικαιωμάτων.
Απευθυνόμενη δε στην κάθε γυναίκα… τόνισε πως «Δεν είναι αγάπη όταν σε φοβίζει. Δεν είναι αγάπη όταν σε πονάει. Δεν είναι ποτέ η «κακιά στιγμή». Δεν υπάρχει «κακιά ώρα». Μίλα. Μίλα δυνατά. Τώρα. Η φωνή σου είναι η δύναμή σου. Η Καρολάιν, η Γαρυφαλιά και όσες καταγράφονται στην αιματοβαμμένη λίστα, δεν πρόλαβαν. Δεν έχουμε χρόνο ούτε για μια λιγότερη. Η κακοποίηση και η βία λόγω φύλου (έμφυλη) δεν έρχονται ξαφνικά. Ακολουθούν σταθμούς μιας προδιαγεγραμμένης διαδρομής. Γι’αυτό σπάσε τη σιωπή. Δεν είσαι μόνη». Στην κατακλείδα της δήλωσης της δε, ανέφερε πως: Οφείλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που δέχονται βία ή κινδυνεύουν να υποστούν βία να ζητήσουν βοήθεια, προκειμένου να απελευθερωθούν από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης. Είναι επίσης καθήκον όλων μας, θεσμών και προσώπων, να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η 25η Νοεμβρίου ας είναι ημέρα μνημόνευσης γυναικείων βιωμάτων πόνου που για μεγάλο διάστημα παρέμεναν αθέατα, που καταπνίγηκαν από τη διαχρονική κοινωνική αποσιώπηση και τη θεσμική πολλές φορές ολιγωρία. Ας είναι μέρα ευαισθητοποίησης. Ας είναι μέρα ενσυναίσθησης.
Στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας όπως και στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών, λέμε ΝΑΙ στην εξάλειψη ενός φαινομένου που μας αφορά όλες και όλους.
Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας απλώνει δίχτυ προστασίας με τις κοινωνικές του υπηρεσίες παρούσες. Καμία γυναίκα πια, δεν πρέπει να είναι, να νοιώθει μόνη. Είθε το πορτοκαλί χρώμα που αποτελεί κοινή βάση για όλες τις δράσεις της εκστρατείας να σηματοδοτεί ένα πιο φωτεινό μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Ούτε με τριαντάφυλλο… (“Ni con el pétalo de 1 rosa”)…
Θα ’ταν σαν να χτυπώ τις γυναίκες που μου δώσανε ζωή και τρυφεράδα
που μου μάθανε να ζω που μου μάθαν’ πάντοτε να πολεμώ,
άλλος να γίνω απ’ τον sapiens.. που τη ζωώδη του καταγωγή δεν ξεπερνά. (Έκτορ Σέτα Εκ Μπαλάμ).
Ποίημα άγνωστης γυναίκας: Πήρα λουλούδια σήμερα
Δεν ήταν τα γενέθλιά μου ή κάποια άλλη ιδιαίτερη μέρα.
Κάναμε τον πρώτο μας καυγά χτες βράδυ. Και μου είπε πολλά σκληρά πράγματα που με πλήγωσαν πολύ.
Ξέρω πως μετάνιωσε και δεν εννοούσε αυτά που έλεγε. Γιατί μου έστειλε λουλούδια σήμερα.
Δεν ήταν η επέτειός μας ή κάποια ιδιαίτερη μέρα. Χτες βράδυ με χτύπησε στον τοίχο κι άρχισε να με πνίγει. Ήταν σαν εφιάλτης. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αλλά ξέρω πως το μετάνιωσε. Γιατί, μου έστειλε λουλούδια σήμερα.
Πήρα λουλούδια σήμερα. Σήμερα ήταν πολύ ιδιαίτερη μέρα. Ήταν η μέρα της κηδείας μου. Με χτύπησε μέχρι θανάτου.
Αν είχα βρει τη δύναμη και το κουράγιο να τον αφήσω, δεν θα είχα πάρει λουλούδια… σήμερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *