Μεγάλη Συμμετοχή στη Θεματική Εκδήλωση «Ελλάδα – Τουρκία στην Κόψη του Ξυραφιού»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας με θέμα: «Ελλάδα – Τουρκία στην κόψη του Ξυραφιού», με ομιλητές την Βουλευτή Χανίων και πρ. Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καιρίδη και τον Στέφανο Γκίκα. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Γιώργος Διονυσόπουλος.

Στην τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλυσε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Εξήγησε ότι η ρητορική επίθεση κατά της Ελλάδας και των ΗΠΑ αποτελούν εργαλεία αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης τα οποία αποδίδουν, καθώς όπως τόνισε, αντί τα τουρκικά ΜΜΕ να ασχολούνται με τον δυσθεώρητο πληθωρισμό που φτάνει το 100%, κύριο θέμα αποτελεί η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο που έχει προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία. Παρόλο που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ίδια αναθεωρητική ρητορική με τον Πούτιν, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την διαμεσολάβησή του επί παραδείγματι στη δυνατότητα μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία. Για αυτό τον λόγο, όπως εκτίμησε η κα Μπακογιάννη, η Δύση παραβλέπει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι σήμερα σε θέση να διαχειρίζεται την τουρκική πρόκληση πολύ καλύτερα από ότι τρία χρόνια νωρίτερα. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην διεύρυνση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και η ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα στέκεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη διεθνή πολιτική σκηνή και διαπραγματεύεται με μεγαλύτερη άνεση, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά στην επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Βουλευτής Χανίων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση, αυτός να διεξαχθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο, ωστόσο η Τουρκία τον αποφεύγει.

Ο Δημήτρης Καιρίδης από την πλευρά του παρουσίασε την «μεγάλη εικόνα» και τον ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ και των μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου. Αναφέρθηκε επιπλέον στην αλλαγή στάσης αρκετών κρατών σε βασικά ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Επί παραδείγματι, η Γαλλία διαφοροποιήθηκε από την Γερμανία υπογράφοντας την Συμφωνία για την στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία επιθυμούν πλέον να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ανέλυσε την σημασία των Διεθνών Συμφωνιών που έχει συνάψει η χώρα μας την τελευταία τριετία με μεγάλες Δυνάμεις, όπως και με κράτη της περιοχής της Μεσογείου. Εξήγησε ότι η διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και η σύναψη Συμφωνιών έχουν δημιουργήσει στην Τουρκία την εντύπωση του αποκλεισμού. Παράλληλα, όπως σημείωσε, η Τουρκία παραμένει στην πραγματικότητα ένα αυταρχικό καθεστώς.

Αναφέρθηκε σε αυτό το πλαίσιο στην αναθεωρητική ρητορική της Τουρκίας, η οποία βασίζεται στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το Αιγαίο. Σημείωσε ότι ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» επιχειρεί να «γκριζάρει» όχι μόνο τα ακατοίκητα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και μεγάλα κατοικημένα νησιά, γεγονός που συνιστά αναβάθμιση της τουρκικής απειλής.

Ο Στέφανος Γκίκας εστίασε στην τοποθέτησή του στην ενίσχυση της Ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας, μέσω της σημαντικής αναβάθμισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέδειξε λεπτομερώς τη σημασία και τη συνέπεια της απόφασης του Πρωθυπουργού να τετραπλασιάσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας μας. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο αριθμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τον οποίο έχει γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής την τελευταία τριετία, είναι αντίστοιχος με τον αριθμό των προγραμμάτων που πέρασαν από την Επιτροπή το διάστημα 2010-2018.

Υπογράμμισε επιπλέον το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί πολύ σημαντικές Συμφωνίες για την απόκτηση εξοπλισμού, ο οποίος παραδίδεται γρήγορα στη χώρα μας και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Όπως ανέφερε, δίνεται πλέον ιδιαίτερη έμφαση και στην εν συνεχεία υποστήριξη του αμυντικού υλικού, δηλαδή στην συντήρηση του εξοπλισμού για εύλογο χρονικό διάστημα μετά την απόκτησή του.

Επεσήμανε επίσης ότι χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια των συναρμόδιων Υπουργείων, αναβιώνει μετά από πολλά χρόνια απραξίας και προβλημάτων η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην συμμετοχή της ΕΑΒ στην αναβάθμιση των F-16 σε υπερσύγχρονα Viper. Εκτίμησε επιπλέον ότι η χώρα μας θα κάνει χρήση της δυνατότητας αγοράς και της τέταρτης φρεγάτας Belharra.

Σε ότι αφορά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν εισέλθει στο δρόμο της εξυγίανσης και πρόκειται να αναλάβουν σημαντικό ναυπηγικό έργο, π.χ. στο πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης την άρτια εκπαίδευση των στελεχών την Ενόπλων μας Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες Στρατιωτικοί λαμβάνουν τις καλύτερες βαθμολογίες στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας διαγράφουν εξαιρετική πορεία στη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας. Η σύναψη Διεθνών Συμφωνιών, η διεύρυνση στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όπως και την ασφάλειά της.

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, ο Αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Νίκος Καλόγερος ως εκπρόσωπος της Δημάρχου και η Αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Σπυριδούλα Κόκκαλη ως εκπρόσωπος του Δημάρχου. Παρευρέθηκαν επιπλέον οι Αντιπεριφερειάρχες Μελίτα Ανδριώτη και Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας Δημήτρης Μεταλληνός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κέρκυρας Σπύρος Παντελιός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΑΚΚ Σταμάτης Λυκούρης κ.α. Την Μητρόπολη Κέρκυρας εκπροσώπησε ο Π. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος, ενώ την Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας ο Π. Μάριος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *