ΔΕΕΠ Ν.Δ: “Διαδικτυακή ημερίδα για την επτανησιακή οινοπαραγωγή”

Η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας και ο Συντονιστής της στα Ιόνια νησιά Παναγιώτης – Σπυρίδων Καλόγερος διεξήγαγαν διαδικτυακή ημερίδα, την Παρασκευή 21.10.2022 με θέμα:
«Η παραγωγή επώνυμου επτανησιακού οίνου με εξαγωγική διάθεση. Προβλήματα στην παραγωγή, εμφιάλωση και διάθεση, προτεινόμενες λύσεις και προοπτικές»
Στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Καλόγερος αναφέρθηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου του οίνου των Επτανήσων, από την παραγωγή μέχρι και την διάθεσή του, στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Τόνισε ότι οι συνθήκες των νησιών μας είναι πανομοιότυπες, οι εδαφοκλιματικές με τα άγρια τοπία, τις ντόπιες ποικιλίες, με την ελάχιστη περιποίηση και βιολογική παραγωγή, τη σωστή επεξεργασία στο οινοποιείο είναι κάποιοι από αυτές.
Η Επτάνησος τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει αυξητική τάση διάθεσης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά επώνυμων οίνων (προϊόντων με ετικέτα).
Σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διαμορφώνονται συνεχώς καλές πρακτικές γύρω από τον από τον γαστρονομικό τουρισμό και τον οινοτουρισμό.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας επισημάνθηκαν εκ μέρους των συμμετεχόντων τα ακόλουθα προβλήματα:
Πρέπει η Πολιτεία με συντονισμένες προσπάθειες, να συμβάλλει καθοριστικά, στον περιορισμό του συνολικού κόστους όπως το ενεργειακό, η έλλειψη προσωπικού, οι αυξημένες τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των υλικών συσκευασίας.
Σημειώθηκαν επίσης δυσχέρειες συνεργασίας με υπηρεσίες όπως ΔΑΟΚ και τελωνεία, οι οποίες σχετίζονται με την άμεση ανταπόκριση των υπαλλήλων και την έλλειψη κατάρτισης ξένων γλωσσών.
Την ενίσχυση,μέσω των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, των υφισταμένων αλλά και άλλων μονάδων παραγωγής οίνου, που θα ιδρυθούν, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αλλά και καλών διεθνών πρακτικών ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλισθεί επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή οίνου. Την δημιουργία συνεταιριστικών μονάδων του κλάδου και την διαπραγμάτευση με την Ευρώπη άντλησης περισσότερων πόρων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π).
Περιορισμός της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και ενθάρρυνση του πρωτογενούς οινοποιητικού τομέα.
Βοήθεια από πλευράς Πολιτείας για την ανάδειξη του ονόματος «Ελλάδα» στις ντόπιες ποικιλίες όπως, Ασύρτικο, Κακοτρύγης, Ρομπόλα, Βραδέα βερτζαμιί, Χλώρη, Μαυροπάτρινο, Ασπροβέρντζαμο, Πετροκόρυθο, Μαυροδάφνη, Μοσχοφίλερο, Ξινόμαυρο, Μαυροτράγανο κ.α.
Η πρόταση του Συντονιστή Πααναγιώτη Καλόγερου ήταν είναι ότι θα πρέπει με το κατάλληλο marketing να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν διαχρονικό δρόμο του κρασιού (Φεστιβάλ), όχι μόνον γεωγραφικά αλλά και ιστορικά προσδιορισμένο, από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια αναφέρονται περιοχές με τον επιθετικό προσδιορισμό «αμπελόεσσα» και «πολυστάφυλος» ενώ γίνεται αναφορά στον Πράνειο οίνο και στον Ισμαρικό οίνο ο οποίος αποδείχθηκε μοιραίος για τον Κύκλωπα Πολύφημο. Στην Οδύσσεια η Επτάνησος έχει την δική της κυρίαρχη αναφορά.
Στη συνεχεία οι επικεφαλής του Τομέα δεσμεύτηκαν στην διαβίβαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων όλων των προβλημάτων, αγκυλώσεων και δυσλειτουργιών αλλά και των προτεινομένων λύσεων που αφορούν στον κόσμο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου, μεγέθους ή μορφής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *