Στέφανος Γκίκας: «Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τον Πρωτογενή Τομέα»

Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, παρέστη σήμερα στο Επιμελητήριο Κέρκυρας στην συγκέντρωση των Ελαιοτριβέων, κατά την οποία συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με κυριότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αύξησης της ενεργειακής κρίσης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας της μούργας των ελαιοτριβείων και των βιοαποβλήτων. Ο Βουλευτής άκουσε τα ζητήματα που έθεσαν οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, όπως και τις προτάσεις που κατέθεσαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

Σε το πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκάλεσαν και προκαλούν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, όσο και για την μακροπρόθεσμη στήριξη του κλάδου.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης χορηγήθηκαν οι εξής ενισχύσεις:

• Ενίσχυση περίπου 102.000 επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, ύψους 258 εκατ. Ευρώ, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

• Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το 2022. Στις 31 Αυγούστου 2022, πιστώθηκαν στους δικαιούχους 72 εκατ. Ευρώ.

• Επιδότηση 60 εκατ. Ευρώ για το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων.

• Επιδότηση 89 εκατ. Ευρώ στους κτηνοτρόφους για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών.

• Κάλυψη σε ποσοστό 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.

• Ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 2% επί των φορολογητέων εκροών του 2021.

• Ενίσχυση των παραγωγών του οπωροκηπευτικού και αμπελοοινικού τομέα με 26,2 εκατ. Ευρώ από το Αποθεματικό Κρίσης της Ε.Ε..

• Καταβολή 350 εκατ. Ευρώ από τον ΕΛΓΑ, το 2021, σε αποζημιώσεις για καταστροφές. Από την αρχή του χρόνου έχουν καταβληθεί 197,8 εκατ. Ευρώ, ενώ δίνεται προκαταβολή αποζημιώσεων σε επίπεδο 60%.

Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζει σειρά προγραμμάτων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Συγκεκριμένα:

• Πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. Ευρώ. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει έως και 40.000 Ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα.

• Πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. Ευρώ που αφορά στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται δενδρώδεις καλλιέργειες και μελισσοκομία.

• Έργα άρδευσης μέσα από το «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις Ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσουν για τη λειτουργία τους, πόρους ύψους 4,5 δις Ευρώ.

• Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται έργα:
o 230 εκατ. Ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης,
o 150 εκατ. Ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών,
o 90 εκατ. Ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,
o 80 εκατ. Ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους,
o 25 εκατ. Ευρώ για την Ευζωία Ζώων,
o 41 εκατ. Ευρώ για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,
o 460 εκατ. Ευρώ για Εξισωτική Αποζημίωση,
o 114 εκατ. Ευρώ για Αγροτική Οδοποιία,
o 40 εκατ. Ευρώ μικρά αρδευτικά.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι στην Ελλάδα αναλογούν 22 δις Ευρώ για την Αγροτική Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, για την μετάβαση της Αγροτικής Ανάπτυξης στην νέα εποχή, η χώρα μας διαθέτει 19,3 δις Ευρώ από την νέα ΚΑΠ. Παράλληλα περισσότερα από 2 δις Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και περίπου 500 εκατ. Ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών (ΕΠΑΛΘ) αναμένεται να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το 2021 υπήρξε ρεκόρ απορροφήσεων, φθάνοντας στο 117%, ενώ στο ΕΠΑΛΘ έφτασε το 96,6%. Η εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση συνεχίζεται και το 2022. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου πληρώθηκαν περισσότερα από 610 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ύψος πληρωμών που έχει επιτευχθεί από την έναρξη υλοποίησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων στη χώρα μας, ενώ μέχρι τέλος του έτους οι πληρωμές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις Ευρώ.

Στοχεύοντας επιπλέον στην ενίσχυση της περιφέρειας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, υπέγραψε ήδη την πρόσκληση LEADER για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2023-2027 για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών και Ομάδων Τοπικής Δράσης. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 236 εκατ. Ευρώ.

Τέλος, για τη στήριξη επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα, αναπτύχθηκε από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, με τη συνεργασία επτά τραπεζών, δανειακό πρόγραμμα ύψους 480 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση ή την επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων.

Αποδεικνύεται συνεπώς ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε δίκτυ προστασίας για τον αγροτικό τομέα, προκειμένου να περιοριστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι αρνητικές επιπτώσεις των πρωτόγνωρων κρίσεων των τελευταίων ετών. Παράλληλα ο τομέας στηρίζεται από πλειάδα Προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, σε υγιείς βάσεις.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *