Δημήτρης Μπιάγκης: «Αποτελεί ύψιστο πια καθήκον να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα»

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την παρακολούθηση και την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Νίκου Ανδρουλάκη από κακόβουλο λογισμικό.

Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή:

► Σήμερα γράφεται ο επίλογος μιας καλοστημένης παράστασης, ενός οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου συγκάλυψης του διαπιστωμένου πλέον, σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων. Είχα την τιμή, να εκπροσωπήσω το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής και τον πρόεδρό του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε τις πτυχές αυτής της υπόθεσης.
► Δυστυχώς, όμως, από τις διεργασίες της εξεταστικής δεν απαντήθηκε κανένα από τα βασικά ερωτήματα για τα οποία συστάθηκε η εν λόγω εξεταστική επιτροπή. Ερωτήματα όπως:
1) Ποιος ο λόγος «νόμιμης επισύνδεσης» (παρακολούθησης) των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη; 2) Ποιος ο λόγος παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη; 3) Τι έγινε τελικά με την παρακολούθηση στα γραφεία του ΚΚΕ; 4) Ποια η σχέση κακόβουλου λογισμικού predator και «νόμιμων» επισυνδέσεων; 5) Γιατί την ίδια ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκης κατήγγειλε το γεγονός στην ΑΔΑΕ – 29/07/2022, εξαφάνισαν το φάκελό του από την ΕΥΠ; 6) Γιατί απομάκρυναν όσους μπορούσαν να μιλήσουν και δεν δέχθηκαν, ως όφειλαν, όλους τους κρίσιμους μάρτυρες; 7) Γιατί διέταξαν σιωπή στους Διοικητές, αλλά και στα στελέχη της ΕΥΠ, με την επίκληση του απορρήτου και την ταυτόχρονη απειλή για κάθειρξη; 8) Γιατί ποδοπάτησαν τους θεσμικούς φορείς, υποβιβάζοντας δραματικά το ρόλο της ΑΔΑΕ;
► Τελικά, από κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κατάθεση μάρτυρα ή έγγραφο δεν προέκυψε, ότι πράγματι, συνέτρεχε οποιοσδήποτε λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

► Από τη διαδικασία ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που προέκυψε, είναι ότι οι όποιες αλλαγές της κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της, που αφορούσαν την λειτουργία της ΕΥΠ, δημιούργησαν ένα κλίμα αδιαφάνειας και πλήρους καχεξίας των κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενων εγγυήσεων για την άρση του απορρήτου.
► Οι εξεταστικές επιτροπές σκοπό έχουν την αποκάλυψη και όχι την συγκάλυψη της πραγματικότητας. Στην περίπτωσή μας, ο σκοπός αυτός δεν επετεύχθη σε καμία περίπτωση. Τουναντίον, η κυβερνητική πλειοψηφία εντός της επιτροπής, επιδίωξε με κάθε δυνατό τρόπο να εξουδετερώσει την προσπάθεια διαλεύκανσης των υπό διερεύνηση ζητημάτων. Κι αυτό, επιτρέψτε μου, έχει ήδη καταγραφεί ιστορικά, ως ένα σοβαρό πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια.
► Βασικό θέμα που προκύπτει και καλούμαστε ως Πολιτεία να δώσουμε απαντήσεις στην κοινωνία είναι η θωράκιση της ατομικής ελευθερίας των πολιτών ενάντια στα κάθε είδους κακόβουλα λογισμικά που επιχειρούν να στερήσουν το υπέρτατο αγαθό της ιδιωτικότητας.
► Ποια είναι τελικά η απάντηση της επίσημης πολιτείας στα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργούνται με την εξέλιξη της τεχνολογίας από συμφέροντα που με ιδιοτέλεια κινούνται εις βάρος των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών (κακόβουλα λογισμικά);
► Ποιες είναι οι ουσιαστικές κινήσεις της πολιτείας στην κατεύθυνση της προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών και της απειλής που πρεσβεύουν αυτά τα λογισμικά; Όταν η ίδια η πολιτεία αδυνατεί να περιφρουρήσει τα δικαιώματα ενός αρχηγού κόμματος, πως έχουμε την αξίωση να πιστέψει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, ότι μπορούμε σαν πολιτεία να διασφαλίσουμε και να περιφρουρήσουμετα δικά του ευάλωτα δικαιώματα;
► Η διασφάλιση και η προάσπιση των ατομικών Δικαιωμάτων και της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και όλα όσα αυτό συνεπάγεται, με σαφή διαχωρισμό της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας αποτελεί πια ύψιστο καθήκον.
► Το διακύβευμα είναι μεγάλο και απαιτείται η συσπείρωση και η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων στην κατεύθυνση αυτή.
► Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να δράσουμε από κοινού όλοι μαζί. Σήμερα, τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Για εμάς, για τις νέες γενιές, για τη δημοκρατίας μας για τον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *