Στρωθείτε στη δουλειά, μεθοδικά, με σχέδιο και όρεξη. Γράφει ο Γιάννης Ρεβύθης.
Έγινε λοιπόν κι αυτή η συνάντηση για τον τουρισμό…
Και πού καταλήξαμε; Αέρα πατέρα.
Το σίγουρο είναι ότι εμείς στην Κέρκυρα το εμπεδώσαμε, και στον υπόλοιπο κόσμο σιγά σιγά το μαθαίνουν, ότι σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το νησί έχει μεγάλα προβλήματα στην ύδρευση, στην καθαριότητα, στο οδικό δίκτυο, στο κυκλοφοριακό.
Ουσιαστικά, δηλαδή, μεταφέρει ένα καθαρό μήνυμα στους υποψήφιους επισκέπτες μας το οποίο σίγουρα θα αναπαραχθεί από τους επιτήδειους αλλά και τους ανταγωνιστές μας.
– Προσέξτε μην έρχεστε στην Κέρκυρα. Αλλά κι αν έλθετε, να είστε καλά προετοιμασμένοι. Κινδυνεύετε από το κακό οδικό δίκτυο.
– Θα ταλαιπωρηθείτε από το κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχουμε. Οπλιστείτε με υπομονή.
– Κάντε ασκήσεις για να αντέξετε χωρίς νερό.
Εκτός αυτού, σιγά σιγά μπαίνουμε και σε έναν άλλο τρόπο σκέψης. Οι επιχειρήσεις εκτός από τη φορολογία, τα τέλη, τους δασμούς και τις άλλες νόμιμες υποχρεώσεις θα πρέπει να καταβάλλουν μέρος των κερδών τους και στον Δήμο. Δράσεις κοινωνικής ευθύνης τα ονομάζουν.
Προτείνεται δηλαδή στην Fraport και στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα, στον Όμιλο Βούλγαρη π.χ. στον όμιλο Μήτση, στο Ikos, στον Τάσο Ρίζος, στον Λιμπαντζη και σε όλους τους ξενοδόχους κάθε χρόνο να στέλνουν τον ισολογισμό τους στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου και μέρος των κερδών να παρακρατάται από τον Δήμο;
Εγώ θα έλεγα να προσθέσουμε σε αυτούς και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες. Να βάλουμε και την Corfu Beer, την Imperial Strom, τις Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας, τις ναυτιλιακές εταιρείες, βάλτε και τις εταιρείες χονδρικής πώλησης, βάλτε όποιους άλλους θέλετε, αλλά με έναν μόνο όρο… Ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου να καθορίζεται από τους επαγγελματίες.
Μάλλον τα έχουμε μπερδέψει, σύντροφοι.
Αρκετά με τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, το εμπεδώσαμε. Άλλες γειτονικές η ανταγωνιστικές τουριστικές περιοχές στη χώρα μας έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και κάθε χρόνο προοδεύουν.
Οι ρόλοι του καθενός, φίλτατοι, είναι διακριτοί και ορίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Ας λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος στην εξεύρεση λύσεων και ας αφήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν σωστά τη δουλειά τους με νόμιμο τρόπο. Όπου η επιχείρηση δεν λειτουργεί σωστά, ας πεσει πέλεκυς, αλλά υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να τις ελέγξουν.
Γι’ αυτό, στρωθείτε στη δουλειά μεθοδικά, με σχέδιο με όρεξη και σταματήστε να ρίχνετε τη μπάλα στην εξέδρα. Ίσως θα πρέπει να πάρετε ως παράδειγμα τη λειτουργία της Περιφέρειας που αρχίζει και παράγει έργο.