Η «μεγάλη άνοιξη» της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα – Με 447 προσεγγίσεις, 58 home porting και 897 χιλ. αφίξεις επιβατών το λιμάνι ξεκινά δυνατά

Με το 2023 να έχει κλείσει εντυπωσιακά όσον αφορά τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια η αναμονή για τις επιδόσεις κατά τη νέα τουριστική περίοδο, όπου για το θαλάσσιο τουρισμό αρχίζει οσονούπω και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ασταθή περίοδο στο διεθνές προσκήνιο, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πολύ θετικά για το 2024, ενώ η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο δείχνει να ενισχύει περαιτέρω το αποτύπωμα της Ελλάδας στο χώρο της κρουαζιέρας.

Η σεζόν για τα ελληνικά λιμάνια βρίσκεται προ των πυλών και το περιβάλλον που θα κινηθεί αυτή το 2024 σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της Majestic International Cruises Θεόδωρος Κόντε, που μίλησε στη Ναυτεμπορική (naftemporiki.gr), διαμορφώνεται ως εξής: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και ο πρόσφατος πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς και γενικότερα οι αναταραχές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανάγκασαν πολλές εταιρείες να τροποποιήσουν τις προσεγγίσεις και ιδιαίτερα να αποφύγουν προσεγγίσεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο και μερικώς στην Τουρκία, με αλλαγές στις προσεγγίσεις προς ελληνικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων του Πειραιά, των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων μέσα στο 2023, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις προσεγγίσεις που ήταν προγραμματισμένες, και ελπίζουμε το 2023 να έχουμε άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα».

«Τα δεδομένα», συμπληρώνει, «βέβαια φαίνεται ότι αλλάζουν για το έτος 2024, μια που τα πλοία που έκαναν homeporting στην Haifa και μερικά άλλα σε λιμάνια της Τουρκίας, συνήθως μεγάλου μεγέθους πλοία, φαίνεται ότι αλλάζουν προορισμούς κατευθυνόμενα σε λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου, τα οποία δείχνουν ότι είναι η προτιμότερη λύση.

Επίσης, εταιρείες που είχαν προγραμματίσει προσεγγίσεις για τα πλοία τους σε λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ανατολικού Αιγαίου, τροποποιούν τους προορισμούς τους και κατευθύνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός πλοίων προορίζονται για τα νησιά του Ιονίου και λιμάνια της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας, του Μαυροβουνίου κ.λπ.».

Όλα αυτά βέβαια είναι προβλέψεις και θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στις πολεμικές συρράξεις, που ίσως επιβάλουν στις εταιρείες αλλαγή των προγραμματισμένων δρομολογίων σε αργότερο χρονικό διάστημα».

Η «μεγάλη άνοιξη της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα

Σε ότι αφορά τώρα το λιμάνι της Κέρκυρας τα στοιχεία δείχνουν μια εξαιρετικά δυναμική χρονιά, καθώς είναι προγραμματισμένες ήδη 447 αφίξεις πλοίων και μάλιστα μεγαλύτερου δυναμικού από αυτά που μέχρι πρότινος επισκέπτονταν το νησί μας.

Η άφιξη του συγκεκριμένου αριθμού πλοίων δίνει το δικαίωμα στον υπολογισμό για περίπου 897.000 επιβάτες που αναμένεται να επισκεφτούν την Κέρκυρα και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών να διανυκτερεύσουν στο, καθώς 31 πλοία έως τώρα έχουν προγραμματισμένη νυχτερινή παραμονή στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα του ΟΛΚΕ καταγράφεται η παρουσία 58 προσεγγίσεων πλοίων, που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Κέρκυρας ως home porting, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιδραστικότητα της κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία.

Ενώ τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη μια εταιρία συζητά με το λιμάνι της Κέρκυρας για αναδρομολόγηση των πλοίων της προς Ιόνιο και Αδριατική λόγω της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, στοιχείο που αποτελεί τη νέα παράμετρο στην πορεία της κρουαζιέρας στις ελληνικές θάλασσες, που εκτός όλων των άλλων αναδεικνύεται και σε ασφαλή εναλλακτική λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και της επαμφοτερίζουσας στάσης της Τουρκίας, που επίσης καταγράφει απώλειες στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για το 2024.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και ΑΠΟ: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *