Αλέξανδρος Αυλωνίτης : 11 Αυγούστου 1716 – 11 Αυγούστου 2023

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους και.. μέρα που είναι σήμερα καλό είναι να γνωρίζουμε!
Την 11η Αυγούστου, η Κέρκυρα γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Σπυρίδωνα. Η λιτάνευση της 11ης Αυγούστου έχει θεσπιστεί με διάταγμα από το 1717, παράδοση που έκτοτε τηρούμε οι Κερκυραίοι.
Είναι όμως εύλογο να γνωρίζουμε το ιστορικό αυτό γεγονός πίσω από τους θρησκευτικούς εορτασμούς, να γνωρίζουμε την καταλυτική νίκη και την αποτροπή της επέκτασης των Οθωμανών στη Δύση.
Η λύση της πολιορκίας της Κέρκυρας από τον οθωμανικό στόλο, στις 11 Αυγούστου 1716, αποδόθηκε σε σφοδρή καταιγίδα που προηγήθηκε με την επέμβαση του Αγ. Σπυρίδωνα, γεγονός που φανερώνει και τη βαθιά σχέση των Κερκυραίων με τον προστάτη Άγιο.
Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ηρωική αντίσταση των Κερκυραίων και των ευρωπαίων χριστιανών συμμάχων υπό τις διαταγές του στρατηγού Σούλεμπουργκ κατά της Οθωμανικής επέλασης θεωρείται μέγιστο στρατιωτικό επίτευγμα.
60 ημέρες κράτησε η πολιορκία και ο φόρος αίματος που πλήρωσε η Κέρκυρα ήταν βαρύς. Όμως το Ασέδιο των Κορυφών (η Πολιορκία της Κέρκυρας) και το καίριο χτύπημα κατά των Οθωμανών από τον Ευγένιο της Σαβοΐας στο Πετροβαραντίν που προηγήθηκαν, υπήρξαν καταλυτικά για την αναχαίτιση της προέλασης του οθωμανικού στρατού. Η Ευρώπη δεν θα ήταν ίδια, ο κόσμος δεν θα ήταν ίδιος αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο ιστορικά γεγονότα.
Αυτά οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω τη σημασία που έχει η συμπερίληψη της Επτανησιακής ιστορίας, μιας ιστορίας γεμάτης από λαμπρές σελίδες, στην ύλη των σχολικών βιβλίων. Έχω ήδη κάνει προσπάθειες για να αντιληφθεί η Πολιτεία την ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας μας, θα συνεχίσω μέχρι η ιστορία του νησιού μας βρει τη θέση που της αξίζει, μέχρι όλοι οι νέοι μας να μαθαίνουν από το σχολείο την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Κέρκυρας.
Χρόνια πολλά στην Κέρκυρα. Χρόνια πολλά συμπολίτισσες και συμπολίτες.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *