Το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής. Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας

Ας αρχίσουμε με όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1/8/2023:
Αφορούσε στο κυκλοφοριακό θέμα που πράγματι είναι μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και στις εισόδους της.
Το πρόβλημα έχει πολλές και σημαντικές παραμέτρους για τις οποίες εκτός επιστημονικών μελετών (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ΣΒΑΚ), πρέπει να υπολογιστούν και πολιτικές παράμετροι, όπως επί παραδείγματι οι δομές και υποδομές της πόλης και πόσο αυτές είναι ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αναπτυσσόμενου υπερ-τουρισμού, η συγκέντρωση και οικονομική δραστηριότητα σε σχετικά ελάχιστο χώρο, η Παλαιά πόλη, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η επέκτασή του κ.ά.
Χωρίς ευρεία και πραγματική διαβούλευση, αποφάσεις-εισηγήσεις νομοθετημένων Δημοτικών Οργάνων (Κοινοτικό Συμβούλιο Πόλης, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής}, το θέμα ήρθε προς συζήτηση, μετά από αίτημα της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είχε προηγηθεί αυθαίρετα και καταχρηστικά, χωρίς να τηρηθούν οι απαραίτητες και ουσιαστικές προβλεπόμενες διαδικασίες, ανακοίνωση της κ. Δημάρχου για λήψη απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
Έτσι πρόχειρα, χωρίς υποστηρικτικά μέτρα, χωρίς να προστεθούν δράσεις και έργα για μια ολόκληρη τετραετία, που θα οικοδομούν την βελτίωση του προβλήματος και θα βρίσκονται σε διαρκή επιτήρηση και εφόσον γεννώνται νέες ανάγκες να τροποποιούνται βελτιωτικά.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζεται κυρίαρχα από απραξία, αδράνεια, αναποτελεσματικότητα και προχειρότητα.
Θεωρεί ότι με επικοινωνιακή πολιτική θα αποφύγει τον σκόπελο της κριτικής και θα μπορέσει να δικαιολογήσει την απραξία της. Όταν μάλιστα αυτή η επικοινωνιακή της πολιτική, χαρακτηρίζεται από πολιτική ανωριμότητα και γίνεται ιδιαίτερα χωρίς απολογισμό έργων προς την κατεύθυνση επίλυσης συσσωρευμένων προβλημάτων, γιατί απλά, δεν υπάρχουν τέτοια έργα.
Και το αναμενόμενο και προβλέψιμο: Την (κάθε) επαύριο με δόση μελοδράματος η κ. Δήμαρχος αναφέρεται πώς οι «κακοί» δεν την αφήνουν να κάνει καλό στην Κέρκυρά ΜΑΣ!
Τρία μόνο πράγματα κατά την άποψή μας μπορούν να γίνουν για ελάχιστη άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε αυτή τη χρονική περίοδο:
1ον. Διάθεση αστυνομικών της Τροχαίας για την όση και όποια διευκόλυνση της κυκλοφορίας ιδιαίτερα στις εισόδους και στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.
2ον. Ο χώρος στάθμευσης Ι.Χ. της κάτω Πλατείας να διατεθεί δωρεάν με κάρτα εισόδου, αποκλειστικά και μόνιμα στους δημότες της Παλαιάς Πόλης.
3ον. Το ποιο σημαντικό: υπομονή. Για άλλο ένα μήνα. Τι να κάνουμε; Αυτά είναι αποτελέσματα ανικανότητας και απραξίας πολλών χρόνων.
Όλα τα άλλα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν, από επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι δικαιολογημένα ή σωστά, αλλά είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού σε άλλους χρόνους.
Για να το κάνω ευκρινέστερο και επίκαιρο: σε εκδήλωση πυρκαγιάς σε μια δασώδη περιοχή δεν κάνεις μελέτες αντιπυρικής προστασίας και κρουνών νερού. Προσπαθείς να σβήσεις στη φωτιά με επίγεια και εναέρια μέσα.
Έτσι και εν προκειμένω: δεν μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία χώρων στάθμευσης και λεωφορεία Mini Bus σε αυτή τη χρονική περίοδο.
Αντίθετα από τις προσδοκίες υπάρχει ενδεχόμενο να επιδεινώσει την κατάσταση και πάντως:
δεν κάνουμε διευκολύνσεις ή διακρίσεις αποκλείοντας δημότες ή επισκέπτες με Ι.Χ. και δίνουμε ελευθέρας σε φορτηγά, πούλμαν, διώροφα κ.ο.κ.
Αν μη τι άλλο, πονηρευόμαστε με τόσα που γίνονται σε αυτό τον τόπο.
Ως ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, δεν συναινούμε με την ανακοινωθείσα πρόταση της κ. Δημάρχου διότι:
1ον. Ανακοινώθηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά, χωρίς να τηρηθούν οι απαραίτητες και ουσιαστικές προβλεπόμενες διαδικασίες (διαβούλευση με κατοίκους και επαγγελματίες, απόφαση-εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης, απόφαση-εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη κανονιστικής απόφασης).
2ον. Κυρίως όμως δεν συναινούμε, διότι θεωρούμε ότι θα προκαλέσει περισσότερα κυκλοφοριακά προβλήματα, από όσα υποτίθεται ότι θα επιλύσει και διότι για το χρονικό διάστημα του μέγιστου κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και στις οδικές εισόδους της, δεν προβλέφθηκαν υποστηρικτικά μέτρα. Σημείο επίσης άρνησης αποδοχής της πρότασης ο διαχωρισμός δημοτών-κατοίκων και επισκεπτών που κινούνται με Ι.Χ. έναντι όσων κινούνται με λεωφορεία και πούλμαν.
Πρέπει να προστατευθεί η κ. Δήμαρχος από την λανθασμένη απόφασή της.
Η γενναιότητα της κ. Δημάρχου απαιτεί να δηλώσει λιτά και απέριττα:
«Στην προσπάθειά μου να βελτιώσω κυκλοφοριακές συνθήκες στο χρόνο αιχμής, έκανα λάθος στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που εξήγγειλα προ ημερών. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί και με την συνδρομή του Τμήματος Τροχαίας, να εξασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση στο πρόβλημα»
Κάθε άλλη προσπάθεια, μετακύλισης ευθυνών στη «μαύρη και γκρίζα» πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώ ότι χαρακτηρίζει την αποπροσανατολιστική και ταυτόχρονα αλαζονική συμπεριφορά της κ. Δημάρχου.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΑΠΟ ΑΠΡΑΞΙΑ.
ΑΠΡΑΞΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ:
1. Των αναρίθμητων απευθείας αναθέσεων

2. Της ανοχής στην παραβατικότητα του κάθε επιτήδειου στην πόλη.
*δεν αναφέρομαι στην συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών που με πολύ κόπο και ιδρώτα, εργάζονται 18 ώρες το 24/ωρο για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και τις οικογένειες των εργαζομένων τους στις επιχειρήσεις τους. Αναφέρομαι στους λίγους επιτήδειους που κάνουν ό,τι θέλουν αμαυρώνοντας όλο τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης.
*βαδίζουμε με ταχύτητα σε δρόμο, όπου η Μύκονος θα είναι παρθεναγωγείο μπροστά στην Κέρκυρα, όπου η γενικευμένη παραβατικότητα θα ξεχειλίζει στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης.
Υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι ή εντεταλμένοι Σύμβουλοι που διορίστηκαν για να ελέγχουν και να επιτηρούν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ασφαλώς με την καθοδήγηση της κ. Δημάρχου, χαριεντίζονται με τους παραβάτες αυτής της πόλης. Όλοι το γνωρίζουν.
Αποτέλεσμα να εθίζεται η κοινωνία στο ρουσφέτι.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ μετά από ένα τηλεφώνημα εντολής διορισμένου γραμματέα Υπουργείου, με αποτέλεσμα την διαιώνιση της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας και την αφαίμαξη τεράστιων πόρων από τους κόπους και τον ιδρώτα του Δημότη.
ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Μια παραθαλάσσια πόλη, να την γλύφει το κύμα, χωρίς παραλία!!!
Ενδιαφέρεται δήθεν η Δημοτική Αρχή για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Τονίζω ξεκάθαρα: όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακάμψει η λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά θα φθίνει στο βάθος του χρόνου. Έχει να κάνει με την επέκταση του σχεδίου πόλης που ούτε καν υποπτεύεται!
Να το πω όσο πιο απλά γίνεται: σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κέρκυρας, επέκταση του σχεδίου πόλης, ώστε να πληροί πραγματικές ανάγκες. Έτσι μόνον υπάρχει προσδοκία να μειωθεί το κόστος αγοράς κατοικίας και ενοικίων κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Τουλάχιστον το πρώτο μεγάλο διάστημα.
Τότε θα δούμε γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητό: είναι αδιανόητο 200 μέτρα από το κέντρο του κέντρου της πόλης, από την Πλατεία Σαρρόκο, η περιοχή Κωτσέλα-Καθολικών Καλογραιών να παραμένει αυθαίρετη.
Δηλαδή μπορεί να πάει μια μπουλντόζα να ισοπεδώσει σαν αυθαίρετη μια ολόκληρη πυκνοκατοικημένη περιοχή στην καρδιά της πόλης! Και πλακάκια στο μπάνιο να προσπαθήσουν να βάλουν είναι παράνομοι οι συνδημότες μας!!!
Τι να πρωτοπεί κανείς:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Εμβληματικά κτίρια που έγραψαν ιστορία πολιτισμού αφημένα στο φθοροποιό χρόνο.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Μόνο μια λέξη: ΝΤΡΟΠΗ!!!
ΒΙΔΟ: Εγκαταλελειμμένο για τους δημότες, δοσμένο στους ιδιώτες.
ΛΑΖΑΡΕΤΟ: Να κάνει ο Άγιος που αυτοπροστατεύεται μέχρι σήμερα.
ΦΡΟΥΡΙΑ: Πλήρης εγκατάλειψη.
Αλλά.. ΑΡΧΟΝΤΕΣ!!!
Χάρισαν 72 στρέμματα πυκνού ελαιοδάσους του Club Mediterranee για λιγότερο από 2 εκατομμύρια και αυτά να αποπληρωθούν σε βάθος πενταετίας!. Ούτε καν τους απεύθυνε πρόταση η εταιρεία ΙΚΟΣ. Αγνόησε πλήρως τη Δημοτική Αρχή, γιατί τους θεώρησε δεδομένους.
Αφαίρεσαν χωρίς καμία ντροπή, έναν φυσικό πλούτο από τους δημότες. Κρίνεται ως διαχρονικό πολιτικό έγκλημα.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΛΥΠΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ
Η μισθώτρια εταιρεία παραβιάζει κανόνες τιμολογιακής πολιτικής που προβλέπουν με σαφήνεια την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυθαιρετεί και παρανομεί στους παραχωρημένους χώρους.
Παρά την διαρκή πίεση της Δημοτικής Αρχής από την ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ να φέρει προς έγκριση τιμοκατάλογο, να ελέγξει τις αυθαιρεσίες της εταιρείας και να προστατεύσει τους συνδημότες επαγγελματίες στο χώρο, έκανε την επιλογή της να κωφεύσει στα προβλήματα, εκπέμποντας μηνύματα αυξανόμενης αυθαιρεσίας της μισθώτριας εταιρείας.
Και είναι πολλά ακόμα.
Αλλά, να αποδώσω και τα εύσημα: σε δύο περίπου βδομάδες τελειώνει (αν δεν δοθεί.. 8η παράταση) το έργο κατασκευής δύο τουαλετών στο Mon Repos, μετά από τέσσερα χρόνια (!!) προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.
Ο Δήμος πρέπει να εξυπηρετεί κυρίαρχες πολιτικές:
1ον. Ποιότητα στην καθημερινότητα των Δημοτών και των επισκεπτών του Δήμου μας.
(Ένα μικρό παράδειγμα: καλά τα Sea Tracs στις παραλίες για τα άτομα με αναπηρία. Εύγε, στην κ. Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Σκεφθήκανε όμως ποτέ ότι έχουν φυλακίσει τους ανθρώπους με αναπηρία στα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης; Οι μανάδες με τα καροτσάκια των παιδιών; Μικρά παιδιά; Ηλικιωμένοι και ανήμποροι; Και η διλημματική ερώτηση: αν τους ρωτούσαμε όλους αυτούς και άλλους πολλούς τι θα προτιμούσαν; Sea Tracs στις παραλίες ή προσβάσιμη πόλη; Τι πιστεύετε ότι θα απαντούσαν;).
2ον. Βοήθεια και στήριξη της οικονομίας, μετά εξαντλητικό διάλογο και διαβουλεύσεις με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Αλλά, εφόσον όλα συμφωνηθούν, να υπάρχει αυστηρός έλεγχος τήρησης των όρων και ποινές στη μη τήρησή τους. Για δυνατόν περισσότερο υγιή ανταγωνισμό και στο μέτρο του δυνατού, μεγαλύτερη διάχυση του παραγόμενου πλούτου σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
3ον. Αξιοπρέπεια της Δημοτικής Αρχής που θα σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες των αντίθετων απόψεων, των συγκλίσεων και των αποφάσεων. Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, είναι και θα πρέπει να είναι εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων των αιρετών αντιπροσώπων του Λαού, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου και υπόκεινται σε κριτική. Σημείο αξιολόγησης: διαφάνεια παντού.

Ο δήμος μας πρέπει να έχει λόγο σε κάθε μεγάλο ζήτημα του Νομού μας:
– Στην επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του Ερημίτη.

– Στον ανεκδιήγητο επιχειρούμενο «Ντουμπαϊσμό» του Νότου (περιοχή Καλυβιώτη) που ακυρώνει την περιβαλλοντολογική ταυτότητα της Κέρκυρας.
Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό αξιοπρέπειας και κύρους του Δήμου μας:
Ο Δήμος Κερκυραίων είναι ένας ιστορικός Δήμος. Είναι αδιανόητο ο Δήμαρχός του να γυρίζει στους διαδρόμους Υπουργείων και από τον έναν διορισμένο γραμματέα στον άλλον, να εκλιπαρεί όσα δικαιούται η Κέρκυρα.
Διεκδικεί με αξιοπρέπεια, όσα έχουν ανάγκη οι δημότες, όχι μόνο σε δομές και υποδομές, αλλά ακόμα περισσότερα, για την ποιότητα ζωής των δημοτών, των επισκεπτών και για το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν η Κέρκυρα συμβάλλει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία.

ΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *