Ομάδες Γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ: “Ελεύθερες – ασφαλείς – καθαρές παραλίες για όλο τον λαό!”

Χρόνο με το χρόνο τα καλοκαιρινά μπάνια για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας! Αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα και στο νησί μας πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις για το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και στις παραλίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστες λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η σημερινή άθλια κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης αιγιαλού και παραλιών, δηλαδή της ανάγκης του λαού και της νεολαίας για αναψυχή, ακόμα και για ένα μπάνιο στη θάλασσα. Αυτή την εμπορευματοποίηση έχουν προωθήσει βήμα το βήμα και διαχρονικά, με νόμους και αποφάσεις τους, κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι, στο όνομα της περιβόητης “ανάπτυξης” και των “επενδύσεων”.

Φυσικά και το νησί μας, η πόλη μας, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση! Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο μόλος του Ανεμόμυλου, για πάρα πολλές δεκαετίες, αποτελεί τη βασική και πολλές φορές μόνη επιλογή, για ένα καθημερινό μπάνιο στη θάλασσα, για τους ντόπιους αλλά και αρκετούς τουρίστες. Ο χώρος κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από Κερκυραίους όλων των ηλικιών ειδικά από ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, με τον αριθμό τους να ανεβαίνει κάθε χρόνο! Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο μόλος του Ανεμόμυλου αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική επιλογή για πολύ κόσμο και μια από τις ελάχιστες ελεύθερες επιλογές μέσα στην πόλη.

Όσον αφορά την εργατογειτονιά της Γαρίτσας, η περιοχή αποτελεί πραγματικά τη μοναδική ελεύθερη επιλογή, αφού η παραλία του Μον Ρεπό έχει επίσης παραδοθεί σε ιδιώτη. Το Καρδάκι και ο ΝΑΟΚ, επόμενες κοντινές επιλογές, είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση για ηλικιωμένους και παιδιά, που κυρίως χρησιμοποιούν το μόλο για μπάνιο. Άλλωστε είναι πια χαρακτηριστικό του καλοκαιριού να προσέχουν και ψυχαγωγούν οι παππούδες και γιαγιάδες τα παιδιά, με την παντελή έλλειψη κατασκηνώσεων, δημοσίων ΚΔΑΠ κα. Εδώ και χρόνια η περιοχή του Ανεμόμυλου έχει αποκτήσει το χαρακτήρα “ιδιόμορφης” παραλίας, κάτι που φάνηκε να “αναγνωρίζεται” και από το δήμο την προηγούμενη χρονιά με την τοποθέτηση ντους.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην παραλία της Δασιάς που έχει κυριολεκτικά παραδοθεί στο Ikos. Τα τελευταία χρόνια ξεκάθαρα προσπαθούν να αλλοιώσουν τον κεκτημένο χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Η παραχώρηση χρήσης του μόλου στη Γαρίτσα, με απόφαση του Λιμεναρχείου, για την εκμίσθωση σκαφών από ιδιώτη, η παραχώρηση χώρου, που περιλαμβάνει και τη μοναδική σκάλα πρόσβασης στη θάλασσα από αυτή την πλευρά, τα καθημερινά και συχνά δρομολόγια καραβιού σε κοντινή απόσταση από το μόλο δείχνουν καθαρά σκοπούς και διαθέσεις των τοπικών αρχών. Η δε παραχώρηση της παραλίας της Δασιάς για θαλάσσια σπορ αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης (την πολιτική της οποίας εφαρμόζει το λιμεναρχείο) και την πρόθεση της δημοτικής αρχής, για πλήρη ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις (πρόστιμα, αφαιρέσεις αδειών, διαδικασία απόσυρσης ομπρελοκαθισμάτων κλπ.) στους καταπατητές επιχειρηματίες.

– Καθαριότητα και περιποίηση όλων των παραλιών και θαλασσών και παροχή δωρεάν υποδομών, εξοπλισμού -ομπρέλες και σκίαση, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια- και υπηρεσιών στις παραλίες με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.

– Να εγκατασταθούν κατάλληλες υποδομές και μέσα για την πρόσβαση των ΑμεΑ».

Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να στηρίξουμε με την παρουσία μας την κινητοποίηση που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας “Το Άλσος” στο Λιμεναρχείο και στο γραφείο Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, για Ελεύθερες – ασφαλείς – καθαρές παραλίες για όλο τον λαό, την Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 10.00, στο Λιμεναρχείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *