Τεκτονικές αλλαγές φέρνει η κλιματική κρίση και οι καύσωνες- Μείωση 9% του τουρισμού στα Ιόνια νησιά

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι σταδιακά θα αλλάξει άρδην τον τουρισμό στην Ευρώπη. Ας φανταστούμε μόνο τι θα συμβεί εάν επιβεβαιωθεί μελέτη του 2029, που προβλέπει ότι το κλίμα στη Μαδρίτη το 2050 θα μοιάζει με αυτό του Μαρακές, το Λονδίνο θα μοιάζει περισσότερο με τη Βαρκελώνη και η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

H μετατόπιση των τουριστικών προορισμών, σε μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι τεκτονική, με προφανείς επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομία της Νότιας Ευρώπης.

Η τουριστική βιομηχανία μάλλον δεν έχει αποδεχθεί αυτές τις εκτιμήσεις. «Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας που κυριολεκτικά μόλις ξυπνά», δήλωσε η κα Catharina Martinez-Pardo, συνεργάτης του Boston Consulting Group, που ειδικεύεται στο κλίμα και τη βιωσιμότητα στη φιλοξενία. «Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά έτοιμοι», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία του Παρισιού και τον στόχο της για διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα. Η ΕΕ φιλοδοξεί να έχει γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος, στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις, είναι να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C άνω των προβιομηχανικών επιπέδων και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C.

Φέτος, το 2023, με αύξηση μόλις 1,2°C της θερμοκρασίας από τα προβιομηχανικά επίπεδα βλέπουμε τι γίνεται. Μόνο στη χώρα μας οι πυρκαγιές μαίνονται και δύσκολα αντιμετωπίζονται, η Ακρόπολη κλείνει τα μεσημέρια….Στη Σικελία οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί κανένας στους δρόμους κατά τη διάρκεια της συνήθως κορυφαίας τουριστικής περιόδου.

Επομένως, ακόμη και εάν επιτευχθεί ο στόχος για άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.πώς θα είναι ο τουρισμός στη χώρα μας;

«Θα πρέπει να αλλάξει ο κλάδος πριν από τη συμπεριφορά των πελατών;» αναρωτήθηκε ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρ Οπερέιτορ (European Tour Operator Association) και απάντησε μόνος του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περίεργο να συμβεί.

Η υπερθέρμανση, πάντως, επηρεάζει ήδη τους ταξιδιώτες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, οι επιβάτες έμειναν καθισμένοι σε ένα αεροπλάνο της Delta για ώρες μέσα στην απίστευτη ζέστη καθώς περίμεναν να απογειωθούν από το Λας Βέγκας στην Ατλάντα. Και βέβαια οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες. Προφανώς, κανείς ταξιδιώτης δεν θέλει να βιώσει τέτοιες εμπειρίες….

Η νότια Ευρώπη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο τουριστικός τομέας της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3% έως το 2032. Η συχνότητα, ωστόσο, ακραίων γεγονότων στη νότια Ευρώπη μπορεί να ωθήσει τους ταξιδιώτες σε προορισμούς στο βόρειο τμήμα της ηπείρου. Υπενθυμίζεται ότι η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης συνεισέφερε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στην περιφερειακή οικονομία πέρυσι.

Τα κύματα καύσωνα μπορεί «να μειώσουν την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι», ανέφερε τη Δευτέρα η Moody’s Investors Service.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν διαμορφώσει κάποια μοντέλα μέτρησης των επιπτώσεων. Έτσι, δεν λείπουν τα ακραία σενάρια, τα οποία στην περίπτωση της χώρας μας κάνουν λόγο για απότομη πτώση άνω του 9% του τουρισμού στα νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε φέτος.

Το ίδιο σενάριο θα έβλεπε αύξηση στον τουρισμό κατά περίπου 16% στη δυτική Ουαλία.

Η νότια Ευρώπη δεν έχει μέλλον, λέει ο Γερμανός υπουργός Υγείας

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις, που προκάλεσε tweet του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, που ήταν για διακοπές στην Ιταλία πριν από λίγες ημέρες, που εκτίμησε ότι, λόγω καύσωνα, η νότια Ευρώπη «δεν έχει μέλλον» ως τουριστικός προορισμός. Έγραψε σχετικά η DW:

“Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, προβεβλημένο στέλεχος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), αποφάσισε φέτος να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ιταλία. Ως εδώ τίποτα το παράξενο. Φτάνοντας όμως στις 13 Ιουλίου στη Γένοβα, με τελικό προορισμό την Τοσκάνη, έπεσε πάνω σε ένα αφόρητο κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε μία μάλλον αυθόρμητη αντίδραση ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής και θεωρείται ιδιαίτερα σχολαστικός σε θέματα υγείας και ευεξίας, διεμήνυσε μέσω Twitter ότι «είναι εντυπωσιακό αυτό το κύμα καύσωνα. Αν συνεχίσουμε έτσι, μακροπρόθεσμα δεν θα έχουν μέλλον αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί. Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον Νότο της Ευρώπης. Τέλος εποχής».

Προς επιβεβαίωση ο Λάουτερμπαχ παρέθετε έναν μετεωρολογικό χάρτη με επίκαιρες προβλέψεις για θερμοκρασίες 48 βαθμών Κελσίου στη Σικελία και τη Σαρδηνία, αλλά και «κόκκινες ζώνες» με υψηλές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ιταλία, την Ελλάδα, τη γαλλική Κυανή Ακτή και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) μετέφερε το μήνυμα Λάουτερμπαχ στο ιταλικό υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ένα εμπεριστατωμένο σχόλιο. Λίγο αργότερα απάντησε η ίδια η υπουργός Ντανιέλα Σαντανκέ, αρχικά με διακριτικές αιχμές: «Ευχαριστώ τον Γερμανό υπουργό Υγείας που επέλεξε για τις διακοπές του την Ιταλία, που άλλωστε ήταν πάντα ο πιο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός για τους συμπατριώτες του. Ασφαλώς θα χαρούμε να τον ξαναϋποδεχθούμε και στο μέλλον».

Στη συνέχεια η Ντανιέλα Σαντανκέ αναφέρει ότι η Ιταλία έχει «πλήρη συναίσθηση» του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και το υπουργείο της επεξεργάζεται «μία στρατηγική, που θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε το τουριστικό προϊόν της Ιταλίας με βιωσιμότητα και διάθεση φιλοξενίας, για 365 ημέρες τον χρόνο». Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η υπουργός, «είμαστε βέβαιοι ότι οι Γερμανοί θα εκτιμούν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να περάσουν τις διακοπές τους στην Ιταλία».

Μέσω της FAZ παρεμβαίνει στη συζήτηση και ο πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Τουρισμού, επισημαίνοντας: «Διαβεβαιώνουμε τον κύριο υπουργό Κάρλ Λάουτερμπαχ, ότι εάν συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Νότο, στη Σικελία, την Απουλία ή την Καλαβρία, δύσκολα θα βρει δωμάτιο, ακόμη και με αυτόν τον καύσωνα».

ΕΤC | Ευρωπαϊκοί προορισμοί θα υποφέρουν το καλοκαίρι

Ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα «υποφέρουν» τους καλοκαιρινούς μήνες όταν δεν μπορεί κάποιος «να γλυτώσει από τη ζέστη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Για τους ταξιδιώτες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κινηθούν βόρεια αντί για νότια στην Ευρώπη ή θα ταξιδεύουν την άνοιξη ή το χειμώνα αντί για το καλοκαίρι, είπε.

Οι άνθρωποι πιθανότατα θα κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση το πώς αναμένεται να είναι ο καιρός στο προορισμό που επιλέγουν να επισκεφτούν.

Μία από τις προβλέψεις του Santander έχει ήδη επαληθευτεί: Οι αναζητήσεις για προορισμούς της βόρειας Ευρώπης από άτομα που ζουν στη νότια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις ίδιες ημέρες του προηγούμενου μήνα, με την Ιρλανδία να καταγράφει αύξηση άνω του 1.000%, σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων eDreams Odigeo.

ΠΗΓΗ: tornosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *