Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Δημήτρη Μπιάγκη για τη δυνατότητα δόμησης των εκτός σχεδίου οικοπέδων

Στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 21-7-2023 συζητήθηκε η υπ ‘αριθμόν 23/17-72023 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημητρίου Μπιάγκη αναφορικά με τη «Δυνατότητα δόμησης των εκτός σχεδίου οικοπέδων που ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα μικρότερα των 4 στρεμμάτων και η οποία καταργήθηκε με τον Ν. 4759/20 στις 9-12-2022 και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με εμβαδόν άνω των 4 στρεμμάτων μετά την απόφαση 176/23 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας» με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά.
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βάλει σε τάξη την άναρχη δόμηση οδήγησε δυστυχώς στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δηλαδή στην ολοσχερή αδυναμία των μικροϊδιοκτητών να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους εκτός σχεδίου. Έτσι, μετά τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, με τα Υποθηκοφυλακεία, με τις τεράστιες καθυστερήσεις των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, προχωρήσατε και στην απόφαση για την κατάργηση για τα εκτός σχεδίου που ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα οοκόπεδα, η οικοδομησιμότητα των οποίων καταργήθηκε με τον Νόμο 4759/2020 στις 9/1/2022 όπου μετά από μεγάλη πίεση της κοινωνίας, εγκρίνατε σχετική παράταση, με το άρθρο 110 του Νόμου 5007/2022 μέχρι τις 30-9-2023 εφόσον είχαν υποβάλλει μέχρι τις 9-12-2022 αίτημα για την έκδοση έγγραφης Βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας. Ενώ, παράλληλα η υπ’ αριθμόν Απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην μικρή ακίνητη περιουσία και για τα οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων εκτός οικισμού.
«Συνακόλουθα, με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε την άμεση μεταφοράς της ημερομηνίας για τη δυνατότητα οικοδόμησης των εκτός σχεδίου οικοπέδων που ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα. Επιπλέον, ζητάμε παράταση όχι μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση και πρέπει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης του Σεπτέμβρη να καταθέσουν αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκριση αλλά και για αυτούς που δεν πρόλαβαν λόγω της κρίσης και της πανδημίας να εκμεταλλευτούν το τελεσίγραφο που τους δώσατε, είτε γιατί απουσίαζαν στο εξωτερικό, είτε για λόγους υγείας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Παράλληλα, ζητάμε από το Υπουργείο σας να μας ενημερώσει αν ισχύει η ρητή δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, όταν αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που αφορά τις αξίες των κατοικιών και των γηπέδων και τις επιπτώσεις στην κοινωνία μετά από την απόφαση 176/2023 του ΣτΕ, δεσμεύτηκε ότι άμεσα, μετά τις εκλογές, θα προέβαινε σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος της δόμησης για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων».
Στην απάντησή του, ο Υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχου στην εκτός σχεδίου δόμηση τόσο για τα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα μικρότερα των 4 στρεμμάτων όσο και για τα οικόπεδα άνω των στρεμμάτων μετά την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 176/2023 Απόφαση του Συμβουλίου, αλλά, δυστυχώς, κατά τα λοιπά αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *