Εφαρμογή πιλοτικών μέτρων ήπιας κυκλοφορίας στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου

Μετά από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους συλλόγους μονίμων κατοίκων αλλά και στόχο να βελτιωθεί η εικόνα στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Τροχαία διαμόρφωσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της Κέρκυρας.
Τα μέτρα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα, θα επικαιροποιούνται και θα αξιολογούνται διαρκώς. Στοχεύουν να τερματιστούν οι εικόνες κυκλοφοριακής συμφόρησης, να τερματιστεί η ταλαιπωρία πολιτών και επισκεπτών.
Τα μέτρα, που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου και ο Διοικητής της Τροχαίας Κ. Βλαχόπουλος.
Συγκεκριμένα:
-Στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας από τις 7 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυ, από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου έως την Κυριακή 27Αυγούστου, θα επιτρέπεται η πρόσβαση οχημάτων μόνο:
α) των μόνιμων κατοίκων, των δικύκλων, των ταξί και των μέσων μαζικής μεταφοράς.
β) των οχημάτων ΑμεΑ, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και των ασθενοφόρων.
Τα σημεία πρόσβασης των οχημάτων που εξαιρούνται από την απαγόρευση είναι αποκλειστικά η Κολώνα Ντούγκλα για όσους κινούνται προς την Σπιανάδα και η Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της τάφρου του νέου Φρουρίου για όσους κινούνται προς τη Σπηλιά.
Με την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων όλο το ιστορικό κέντρο μετατρέπεται σε περιοχή ήπιας κυκλοφορίας. Τα οχήματα που επιτρέπεται να προσεγγίσουν θα πρέπει να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες που δεν θα υπερβαίνουν τα 20 χλμ. ανά ώρα και να παραχωρούν σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα στους πεζούς.
Στάθμευση
Προκειμένου να διευκολυνθούν επισκέπτες αλλά και πολίτες από την εφαρμογή των ήπιων μέτρων κυκλοφορίας, θα λειτουργήσει χώρος στάθμευσης στην περιοχή του Λιμένα που θα είναι δωρεάν. Η είσοδος και έξοδος στο χώρο στάθμευσης θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον κυκλικό κόμβο στο νέο λιμένα. Ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για δωρεάν στάθμευση από την 20:00 έως την 02:00 ώρα.
Μόνιμοι κάτοικοι
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των μόνιμων κατοίκων του Ιστορικού Κέντρου και ήδη έχει εκδώσει τις σχετικές κάρτες. Ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους που δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις κάρτες τους, το Γραφείο Καθημερινότητας στην οδό Καλοχαιρέτου 3 θα είναι ανοιχτό και αύριο Σάββατο 22 Ιουλίου από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.
Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι που παρέλειψαν και δεν έχουν κάνει ακόμη τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να παραλάβουν τις σχετικές κάρτες εισόδου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν στο email vmayordl@corfu.gov.gr τα εξής δικαιολογητικά: Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, αντίγραφο του Ε1 και φωτοτυπία του Δελτίου Ταυτότητάς τους.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Βλαχόπουλος, θα υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:
(α) Ελευθερίου Βενιζέλου και Λοχαγού Βλάικου (τάφρος).
Το οχήματα θα κατευθύνονται υποχρεωτικά προς την Λοχαγού
Βλάικου.
(β) Σταματίου Δεσύλλα και Γεωργίου Θεοτόκη (πεζόδρομος).
Tα οχήματα που κινούνται από Λοχαγού Βλάικου προς Σταματίου
Δεσύλλα θα κατευθύνονται υποχρεωτικά προς την Γεωργίου Θεοτόκη
(Σαρόκο)
(γ) Λ. Αλεξάνδρας και Γεωργίου Θεοτόκη (μπόμπα).
Δεν θα είναι εφικτή η προσέγγιση των οχημάτων από πλατεία Σαρόκο
προς Γεωργίου Θεοτόκη.
(δ) Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ριζοσπαστών Βουλευτών (ΕΛΤΑ).
Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων από Λ. Αλεξάνδρας προς
Ριζοσπαστών Βουλευτών
(ε) Λεωφόρος Δημοκρατίας και Λεωφόρος Αλεξάνδρας.
Τα οχήματα που κινούνται στην Λεωφόρο Δημοκρατίας θα
κατευθύνονται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας
(στ) Βραίλα Αρμένη και Ντίνου Θεοτόκη (μουσείο).
Τα οχήματα που κινούνται επί της Βραίλα Αρμένη θα κατευθύνονται
υποχρεωτικά στην Ντίνου Θεοτόκη.
Για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν σε κομβικά σημεία των οδών άνδρες της Τροχαίας Κέρκυρας ενώ το έργο τους θα συνεπικουρηθεί και από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός βασίζεται στην διαμόρφωση βασικών αξόνων κυκλοφορίας καθώς και τη διαχείριση συγκεκριμένων χώρων στάθμευσης όλων των οχημάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των επισκεπτών καθώς και των μονίμων κατοίκων από και προς το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, τις συγκεκριμένες ώρες αιχμής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *