Η Νέα Τετραετία το Εφαλτήριο για την Βελτίωση των Βασικών Υποδομών της Κέρκυρας. Tου Στέφανου Γκίκα

Mε θετικούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα τετραετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τις διαδοχικές σαρωτικές νίκες, οι νέοι Υπουργοί παρέλαβαν τους φακέλους με αυστηρά χρονοδιαγράμματα στόχων και έργων και ρίχτηκαν στη δουλειά.
Είχε γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία ώστε όλα να είναι έτοιμα για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Από τις μεταφορές αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων, μέχρι την δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από τη νέα κυβέρνηση στα μεγάλα έργα υποδομής. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, αποτελεί χρυσή ευκαιρία και για την Κέρκυρα, η ολοκλήρωση των ήδη δρομολογημένων έργων υποδομής – όπως για παράδειγμα το έργο της Ύδρευσης της Κέρκυρας – αλλά και η σχεδίαση και προώθηση άλλων αναγκαίων μεγάλων έργων, όπως ο οδικός άξονας Βόρας – Νότου με τις τέσσερεις παρακάμψεις του.
Βεβαίως για να προχωρήσουν τόσο μεγάλα έργα, δεν αρκεί η προσπάθεια μόνον των τοπικών παραγόντων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι έργα που κατεξοχήν θα πρέπει να έχουν φορέα σχεδίασης, χρηματοδότησης, μελέτης, προετοιμασίας τευχών και υλοποίησης, το Υπουργείο Υποδομών.
Ιδιαίτερα το έργο του οδικού άξονα της Κέρκυρας, που αποτελεί όνειρο γενεών, αλλά που με τα νέα δεδομένα της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης κρίνεται απολύτως απαραίτητο, πρέπει να μπει στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Υποδομών. Αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι πολύ πρόσφατα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε ενώπιον του Κερκυραϊκού λαού, ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει.
Ο νέος Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας που διαθέτει τεχνοκρατική αντίληψη, είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει τα μάλα, αρχής δεδομένης από την επικαιροποίηση των μελετών των παρακάμψεων Μπενιτσών και Αργυράδων, αλλά και στην χρηματοδότηση της μελέτης χάραξης του νέου οδικού άξονα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η γρήγορη δημοπράτηση των νέων λιμένων Οθωνών και Μαθρακίου στα Διαπόντια νησιά που είναι ώριμα έργα, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της μελέτης και την εν συνεχεία δημοπράτηση του λιμένος Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών της Βόρειας Κέρκυρας, θα προσδώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή και θα απογειώσουν την ανάπτυξη. Οι επενδύσεις αυτές που δρομολογήθηκαν την περασμένη περίοδο 2019-22, θα γίνουν με εξασφαλισμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας, ενταγμένα στο πρόγραμμα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών που είναι και ο φορέας υλοποίησης. Είναι δε κρίσιμες και από εθνικής άποψης, διότι το σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων λόγω της εγγύτητας με την Αλβανία και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία…
Δυστυχώς το πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών στην Κέρκυρα, λειτουργεί ως τροχοπέδη για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Την πρώτη τετραετία Μητσοτάκη, δρομολογήσαμε σημαντικά έργα υποδομής που θα τα δούμε να υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια. Όμως δεν είναι αρκετά. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά έργα υποδομής, από την βελτίωση του οδικού δικτύου, τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, την διαχείριση των βιοαποβλήτων και της μούργας των ελαιοτριβείων, μέχρι μείζονα και ελάσσονα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κ.α.
Η Κέρκυρα αποτελεί σημαντικό «αιμοδότη» για την Ελληνική οικονομία και πρέπει η νέα κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ισόρροπη ανάπτυξη του ευλογημένου αυτού τόπου. Οι πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων κατέδειξαν την εμπιστοσύνη τους – και μάλιστα με πρωτόγνωρα ποσοστά – προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν απαιτήσεις. Τους το οφείλουμε!

*Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής 2 Ιουλίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *