Υψηλότερο ποσοστό ναυαγοσωστικής κάλυψης φέτος στις ελληνικές ακτές – Χωρίς ναυαγοσώστες η Κέρκυρα

Με μηδαμινή ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες φαίνεται πως θα είναι και αυτό το καλοκαίρι η Κέρκυρα, μια από της “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους του νησιού αλλά και χιλιάδες τουρίστες, ενώ τον Μάιο καταγράφηκαν ήδη οι πρώτοι πνιγμοί, με θύματα έναν 52χρονο στην παραλία “Γυαλί Γιαννάδων” και μια 77χρονη στα “Μοραΐτικα”.

Αν και το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται να έχει ποσοστό ναυαγοσωστικής κάλυψης μεγαλύτερο από το 86% του 2022, είναι γεγονός ότι 13 μέρες μετά την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, η Κέρκυρα είναι απροετοίμαστη, ενώ άγνωστο παραμένει το αν θα αποκτήσει ναυαγοσώστες έστω και αργοπορημένα. Αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα του νησιού, που όπως καταγγέλλει στο Τhesstoday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστών Ελλάδος Μάριος Μυρωνάκης, οφείλεται σε κωλυσιεργία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών. “Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει δύο νομοθετικά πλαίσια, η Κέρκυρα παραμένει ακάλυπτη από ναυαγοσώστες, λόγω αδιαφορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να κολλάει στη γραφειοκρατία”, αναφέρει.

Oι καθυστερήσεις από πλευράς της εκάστοτε αυτοδιοίκησης, έχουν ως αποτέλεσμα οι ναυαγοσώστες να αφήνουν τη ναυαγοσωστική, για θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα. “Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχουν τοποθετηθεί πάνω από 3.000 ναυαγοσώστες έτοιμοι να δουλέψουν, αλλά όταν αργούν οι διαδικασίες και εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν δεν έχουν ακόμη κληθεί να ξεκινήσουν, ψάχνουν δουλειά σε άλλους κλάδους του τουρισμού, όπως οι ξενοδοχειακές μονάδες”, επεξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΝΕ.

“Χωρίς ναυαγοσώστες έχουν μείνει και άλλα νησιά, η Κως για την ώρα είναι ακάλυπτη, ενώ η Κάρπαθος και η Κεφαλονιά έχουν ελάχιστους”, σημειώνει ο κ. Μυρωνάκης. Για την Κω πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί με 15 ναυαγοσώστες.

Τί απαντά ο δήμος Κέρκυρας

Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης η δήμαρχος της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου δηλώνει στο Thesstoday.gr πως πράγματι το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει χωρίς ναυαγοσώστες, κάτι που αποδίδει στην “άκαρπη διαγωνιστική διαδικασία”. “Έχουμε το ίδιο πρόβλημα όπως κάθε χρόνο, δεν υπάρχει προσωπικό. Η πρώτη προκήρυξη έγινε πριν από 35-40 μέρες και δυστυχώς ήταν άκαρπη, δεν υπάρχει προσφορά από τους ναυαγοσώστες, Έχει ήδη βγει δεύτερη προκήρυξη, ελπίζοντας να βρεθεί προσωπικό”, σημειώνει.

Κατά 80% καλυμμένες οι ακτές της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας

Καλά εφοδιασμένες με ναυαγοσώστες είναι το φετινό καλοκαίρι η Χαλκιδική αλλά και οι ακτές του δήμου Κατερίνης και Θερμαϊκού, καθώς υπάρχει ήδη 80% κάλυψη, σύμφωνα με τον κ. Μυρωνάκη, που μέσα στον Ιούλιο θα αυξηθεί, φτάνοντας το 90%. “Είμαι σίγουρος ότι στις πολυσύχναστες παραλίες που επιβλέπουμε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση στους πνιγμούς”, σημειώνει, τονίζοντας δε, πως τα αίτια των θανατηφόρων ατυχημάτων στη θάλασσα είναι πολυπαραγοντικά καθώς η Ελλάδα κατέχει την 13η θέση παγκοσμίως με την μεγαλύτερη ακτογραμμή, μήκους 13.676 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμενικού για το καλοκαίρι του 2022, σημειώθηκαν 379 πνιγμοί εκ των οποίων το 62% συνέβησαν σε παραλίες εκτός ωραρίου ναυαγοσώστη, ή σε ελεύθερες παραλίες. Το 80% αφορά σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ οι πιο επίφοβες ώρες είναι στις 8-10 το πρωί, όπου πολλοί κολυμπάνε μόνοι. “Συνήθως τα θύματα είναι άνθρωποι με επιβαρυμένη υγεία, που κανονικά πρέπει να κολυμπάνε κοντά στους ναυαγοσώστες, αλλά δυστυχώς υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους”, αναφέρει ο κ. Μυρωνάκης σημειώνοντας πως οι περισσότεροι είναι Έλληνες και όχι τουρίστες.

Η κολυμβητική παιδεία σώζει ζωές

Θύματα των πνιγμών πολλές φορές είναι και παιδιά μικρής ηλικίας που δεν έχουν μάθει να κολυμπάνε. “Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά 4-5 ετών, που διαφεύγουν για λίγο από την προσοχή των γονιών τους και εφόσον δεν γνωρίζουν κολύμπι μπορεί να πνιγούν”, εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΕΣΝΕ και τονίζει πως τα τελευταία 3 χρόνια η πολιτεία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για την κολυμβητική παιδεία, με την ένταξη της κολύμβησης σε δημοτικά σχολεία αλλά και προγράμματα ενημέρωσης για την ασφάλεια στη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *