Ντιμπέιτ: Μονόλογοι και κόντρες, αλλά χωρίς εκπλήξεις -Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τρίωρη τηλεμαχία

Χωρίς μεγάλες ειδήσεις, άνευρο, παρά τις στοχευμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ήταν το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν «σε ασφαλή ύδατα», ακολουθώντας την πεπατημένη για να αποφύγουν τις παγίδες. Επί τρίωρο επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους για μια σειρά από θέματα που περιλαμβάνονταν στις 6 ενότητες.

Οι αρχηγοί της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις εξής έξι θεματικές ενότητες:

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος
Περιβάλλον και Ενέργεια
Νέα Γενιά
Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς.

Λίγο πριν εκκινήσει το ντιμπέιτ επικράτησε αμηχανία αλλά και χαμόγελα μεταξύ των αρχηγών, ενώ οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι ήταν πιο άνετοι και μάλιστα έβγαζαν και σέλφι.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έτοιμοι για το debate / Φωτογραφία: INTIME

Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για οικονομία και ανάπτυξη
Την πρώτη ερώτηση έκανε η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Μητσοτάκης: Μόνιμες αυξήσεις μισθών, παράθυρο για επέκταση market pass
«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και -το σημαντικότερο- μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Η Σία Κοσιώνη επανήλθε, ρωτώντας για τις τιμές των τροφίμων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Τσίπρας στο debate: Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο
Ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει έναν αριθμό κοστολόγησης του προγράμματος που εξήγγειλε.

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό, και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμά μας», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, σημείωσε ότι, «πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια, ή να δώσουμε τη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης-, υπάρχουν και έσοδα». Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα, που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα, 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη-ρεκόρ 20ετίας, πάνω από 1 δισ. η καθεμία».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης.

Ανδρουλάκης στο debate: Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστολογείται σε 1 δισ.
«Ναι» στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική και «όχι» στην παρακμή, στη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη (OPEN), αν, επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, με κύρια μέριμνα την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας, νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές, και φορολογικά κίνητρα για τα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Κουτσούμπας στο debate: Το 95% της φορολογίας προέρχεται από τον λαό και μόνο το 5% από τους λίγους
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) για το «αν είναι ρεαλιστικό το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΚΚΕ, χωρίς να απομονώνει τη χώρα» -στην ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση»-, είπε ότι «μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

«Όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα, που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό.

»Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, εντούτοις δεν ψήφισαν για αύξηση του κατώτατου μισθού ή νόμους ενάντια στη φοροληστεία του λαού, ή νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στην ερώτηση ότι το ΚΚΕ κατηγορείται για δογματισμό και για το ανεφάρμοστο όσων λέει, ο γ.γ. του κόμματος σημείωσε ότι «ανεφάρμοστα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι ανεφάρμοστα όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου». Επισήμανε πως το 95% της φορολογίας προέρχεται από τον λαό και μόνο το 5% από τους λίγους και είπε ότι είναι ανεφάρμοστη η φορολογία των λίγων, «γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες στις οποίες είναι, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και, βεβαίως, στο ΝΑΤΟ».

Βελόπουλος: Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία
«Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει να αντεπεξέλθει πρέπει να έχει plan b. Το λέω σαν επιχειρηματίας, αν δεν έχω, σημαίνει ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ακούω μια πλειοδοσία από όλους και δεν λένε πού θα βρουν τα λεφτά. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επίσης, αλλαγή φορολογικού μοντέλου, 15% οριζόντιος φόρος. Όπως κάνουν οι Αμερικανοί. Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. Η λύση η δεύτερη δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα, πρέπει να έχεις εναλλακτική πρόταση αν συμβεί το μοιραίο στην ευρωζώνη. Αν δείτε πώς βολεύονται και διορίζονται οι ανεξάρτητες αρχές, αναξιοκρατικά, θα καταλάβετε ότι το 1 δισ. βρίσκεται αμέσως. Τόσο μας κοστίζουν οι ανεξάρτητες αρχές και οι μετακλητοί. Αν το επενδύσεις, το 1 θα γίνει 7 δισεκατομμύρια», ανέφερε ακόμη.

Βαρουφάκης στο ντιμπέιτ: Δεν είναι στόχος η έξοδος από το ευρώ
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν είναι στόχος του η έξοδος από το ευρώ, αλλά δεν θα θυσιάσει το κόμμα του τη βιωσιμότητα του τόπου.

«Αυτή είναι μια άποψη που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τον λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μια οικονομία υπό κατάρρευση. Μια κυβέρνηση της ΝΔ όπως και τότε, που μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία. Μια αντιπολίτευση κεντροαριστερά, που ουσιαστικά λέει ότι υπάρχουν λεφτά», τόνισε.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η χώρα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας.

«Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισα. Αυτό ήταν η ιδέα του Σόιμπλε. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών, στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εθνικά θέματα
Μητσοτάκης: Τα εξοπλιστικά δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευση
Η Μάρα Ζαχαρέα έκανε τη δεύτερη ερώτηση στον πρωθυπουργό για θέματα Άμυνας και τα ελληνοτουρκικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι τα εξοπλιστικά δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευση, ενώ για την Τουρκία ανέφερε πως η Γαλάζια Πατρίδα είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA των κομμάτων της.

Μάρα Ζαχαρέα: Η Ελλάδα δαπάνησε 7 δισ. για την άμυνα. Το αντέχει δημοσιονομικά η χώρα μας; Θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι μπορούν να είναι εκτός του Προϋπολογισμού;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες.
Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γείρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμία επαναδιαπραγμάτευση.
Μάρα Ζαχαρέα: Αν βγει ο Ερντογάν ή ο Κιλιτσντάρογλου και εμπιστευτεί εσάς ο ελληνικός λαός, θα αλλάξει κάτι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά που έχουμε: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί.

Τσίπρας για εξοπλιστικά: Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα -Οι φράχτες δεν λύνουν το μεταναστευτικό
Τη δεύτερη ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα έκανε η Σία Κοσιώνη, για εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική, και τον ρώτησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αν κάποια από αυτά θα τα επαναδιαπραγματευθεί.

Ευδιάθετος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του debate / Φωτογραφία INTIME
Στη συμπληρωματική ερώτηση, η κυρία Κοσιώνη ρώτησε για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων.

Σία Κοσιώνη: Η κυβέρνηση έτρεξε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν στηρίξατε. Τι θα κάνετε αν είστε κυβέρνηση, θα τα επαναδιαπραγματευθείτε;

Αλέξης Τσίπρας: Μου δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθώ σε ένα κρίσιμο θέμα. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16, τα οποία τώρα πετάνε. Ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης. Τις φρεγάτες Belhara, τα πρώτα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε προγράμματα που ήταν υπερκοστολογημένα, όπως για την Καλαμάτα και τα επιπλέον Rafale, γιατί δεν ήρθα από τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά από την πολιτική.

Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ΕΑΒ. Δεν μπορεί η Τουρκία να δίνει το 60% στην αμυντική της βιομηχανία και εμείς όχι.

Σία Κοσιώνη: Έχετε πάρει αποστάσεις και για την πολιτική συνόρων, όπως για τον φράχτη στον Έβρο και τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Αλέξης Τσίπρας: Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο, και εμείς, όταν ήμασταν κυβέρνηση, δεν τον γκρεμίσαμε τον φράχτη. Όμως, δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, αλλά με νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην κοροϊδεύουμε, όπως ο Τραμπ.

Περιβάλλον και Ενέργεια
Μητσοτάκης: Να μας πει ο κ. Τσίπρας πού θα βρει τα χρήματα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Περιβάλλον-Ενέργεια» και σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη σχετικά με τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την πανδημία και την κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξαγγέλλει, ανέφερε:

«Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, πλέον. Άρα, η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δισ. ετησίως. Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει πού θα τα βρει, γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών / Φωτογραφία INTIME
Σε επόμενη ερώτηση για τον σιδηρόδρομο, με αφορμή τα Τέμπη, ανέφερε: «Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς τη μορφή της πόλης».

Αλέξης Τσίπρας: Θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος
«Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, όταν ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του το ζητάνε; Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις, για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Να πού θα βρούμε τα λεφτά».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που του τέθηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη (ΑΝΤ1), στο πλαίσιο της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια», για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΦΚ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, για το αν είναι κοστολογημένο το πρόγραμμά του και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Σε follow up ερώτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ κι αν αυτό θα επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς, απάντησε: «Προφανώς». Σημείωσε ότι η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια».

Ανέφερε, ακόμη, ότι το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ, «που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα ΔΣ ”γαλάζιων” παιδιών, που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους», και προσέθεσε: «Αυτό θα σταματήσει και μπορεί να σταματήσει, 800 εκατ. ήταν οι επιδοτήσεις μόνο τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Με το 1/3 αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο».

Προτού δώσει την απάντησή του στο αρχικό ερώτημα που του τέθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε προηγούμενη αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων, συμφωνώ με αυτή την πρόταση. Γίνεται πολύ επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών, όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μια παράνομη μετάταξη οδήγησε σε θάνατο 57 ανθρώπους».

Δείτε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ενότητα «Ενέργεια -Περιβάλλον» για τη ΔΕΗ:

Ανδρουλάκης: Αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου
Τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας και την προστασία του Περιβάλλοντος ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα (MEGA) εάν συμφωνεί με τη θέση για επαναφορά της ΔΕΗ στο Δημόσιο κι αυτό είναι προϋπόθεση για να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Οπότε το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει και τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο και καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ. Έτσι κι αλλιώς. Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο, οπότε αυτό είναι μία πρόταση η οποία δεν αλλάζει» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: Εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα για την «ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση κυρίως στα νησιά», στην ενότητα «Περιβάλλον-Ενέργεια», είπε ότι το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της Ενέργειας και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, καθώς δεν πάνε οι εργάτες και οι αγρότες της πατρίδας μας και οι αυτοαπασχολούμενοι της πατρίδας μας να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα.

Άρα, πρέπει να μπει ένα φρένο, που αυτό μπορεί να το κάνει μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική εργατική-λαϊκή εξουσία, όπως είπε.

Οι πολιτικοί αρχηγοί χαμογελαστοί στο debate / Φωτογραφία: INTIME
«Και εδώ ερχόμαστε ξανά στο ζήτημα της Ενέργειας και της ”πράσινης μετάβασης”. Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της ”απελευθέρωσης” της αγοράς Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί πολύ, να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την ”προοδευτική” κυβέρνησή του – μούφα, που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό, παρότι την έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα, κι αυτό αφορά και την Ενέργεια και τις Μεταφορές και την Παιδεία», είπε ακόμη.

«Αν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας με κοινωνικοποίηση και με ένα κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό του κράτους με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των επιστημόνων, και αυτή είναι η πρόταση και το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος, έχει παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές Ενέργειας, λιγνίτη, γεωθερμία, υδροηλεκτρισμό, ανανεώσιμες πηγές. Το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς, πώς πας στην ανάπτυξη ως κράτος, ως κοινωνία και, βεβαίως, ποιoς έχει την εξουσία και αυτή την ιδιοκτησία», κατέληξε.

Βελόπουλος: Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός;
Απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) για το αν πιστεύει πως η χώρα μας έπρεπε να απέχει από το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ενότητα «Περιβάλλον-Ενέργεια», απάντησε:

«Ρωτήστε τον ελληνικό λαό αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο και τη βενζίνη, ενώ θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα των εξορύξεων. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που φέρνουν ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο και κάνουν μεταγγίσεις. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός; Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα εξορύξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις και τους μισθούς για να μπορούν οι Έλληνες να παίρνουν αξιόλογες και αξιόπιστες συντάξεις».

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει στηρίξει ούτε ένα νομοσχέδιο για την πράσινη ενέργεια, απάντησε:

«Η πράσινη ενέργεια δεν σε ανεξαρτητοποιεί. Δεν αποθηκεύεται. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα».

Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις δεν είναι λύση
Ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις θέσεις του ΜέΡΑ25-Συμμαχία και εκείνος απάντησε πως οι εξορύξεις χρειάζονται 15 χρόνια για να παράγουν, αν παράγουν. «Οι εξορύξεις δεν είναι λύση» και το μόνο που προσφέρουν, όπως ανέφερε, είναι «γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Το μέλλον είναι πλωτές, μικρού μεγέθους, αλουμινένιες ανεμογεννήτριες, είπε, και τάχθηκε υπέρ του πράσινου υδρογόνου.

Πηγή:iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *