ΕΛΜΕ: “Απεργοσπαστικό μηχανισμό έστησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας”

Πρωτοφανή -για τα δεδομένα της εκπαίδευσης- πράγματα συμβαίνουν στην Κέρκυρα, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και του ΔΔΕ Κέρκυρας.

· Αφού δεν έπιασε η προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών, με το σύρσιμο των Ομοσπονδιών στα δικαστήρια, για να βγει παράνομη η απεργία που είχαν προκηρύξει, για το μπλοκάρισμα των εξετάσεων τύπου Pisa.

· Αφού δεν έπιασε η προσπάθεια τρομοκράτησης των συναδέλφων, από το κατάπτυστο και γεμάτο απειλές έγγραφο, που έστειλε ο Γ.Γ. του Υπουργείου, όπου μέσα απειλεί θεούς και δαίμονες, προκειμένου να μην απεργήσουν οι εκπαιδευτικοί. Το έγγραφο Κόπτση, καταλύει κάθε έννοια διάκρισης εξουσιών και όρων λειτουργίας ακόμα και της αστικής δημοκρατίας. Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κάνεις ότι υποκαθιστά το δικαστήριο, αποφασίζει εκ προοιμίου (δεν χρειάζεται πλέον ούτε το τυπικό μιας απόφασης δικαστηρίου) για την νομιμότητα μιας στάσης εργασίας και καθορίζει μέχρι και την ποινή. Δεν είναι απλώς μια αντιδημοκρατική διολίσθηση του Υπουργείου και της πολιτικής του ηγεσίας. Είναι η εφαρμογή ενός επικίνδυνου ολοκληρωτισμού.

· Κι αφού σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα – και στην Κέρκυρα, στα 3 από τα 4 σχολεία- οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη διάθεσή τους να απεργήσουν, προκειμένου να καταργήσουν στην πράξη της εξετάσεις τύπου Pisa.

Ο ΔΔΕ Κέρκυρας, με τις ευλογίες του Υπουργείου, προκειμένου να περάσει πάση θυσία την πολιτική κατηγοριοποίησης των σχολείων, έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, ώστε να γίνουν οι εξετάσεις. Έτσι, ο ίδιος, μαζί με δύο εκπαιδευτικούς, οι οποίες είναι χρόνια αποσπασμένες στη Διεύθυνση, πήγε στο σχολείο που θα γινόταν οι εξετάσεις, προκειμένου να παίξουν το ρόλο του επιτηρητή, μια και όλος ο Σύλλογος Διδασκόντων συμμετείχε στη στάση εργασίας. Την ώρα δηλαδή, που οι συνάδελφοι του σχολείου απεργούν, την ώρα που χάνουν το μεροκάματό τους, αντιδρώντας στις εξετάσεις, ο ίδιος ο ΔΔΕ και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, με τρομοκρατικό και απεργοσπαστικό τρόπο, προσπαθούν να ακυρώσουν την προσπάθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου!

Ντράπηκε και η ντροπή με την κίνηση αυτή του ΔΔΕ Κέρκυρας, κίνηση την οποία δεν ακολούθησε η ΔΠΕ Κέρκυρας, παρόλο που σε κανένα δημοτικό στην Κέρκυρα, δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις τύπου Pisa σήμερα.

Και οι τρεις δέχτηκαν τις αποδοκιμασίες και τα παράπονα του Συλλόγου Διδασκόντων, αλλά και των μελών της ΕΛΜΕ, που κατέφτασαν άμεσα στο σχολείο.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, στον ιδιωτικό τομέα και στις μεγάλες εργατικές απεργίες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς. Αλλά δε φανταζόμασταν ποτέ, ότι θα το δούμε και στο ελληνικό σχολείο, με αερομεταφερόμενους απεργοσπάστες καθηγητές, οι οποίες μάλιστα υπεραμύνονται των επιλογών τους. Δε φανταζόμασταν ότι θα έφερναν ως επιτηρητές στους μαθητές μας, εξωτερικούς καθηγητές, που δεν έχουν καμία σχέση με το σχολείο!

Αυτή η αντίδραση από την κυβέρνηση, το Υπουργείο και τους ντόπιους καλοθελητές τους, αποκαλύπτει, ότι οι εξετάσεις τύπου Pisa, δεν είναι και τόσο αθώες, όσο θέλουν να τις παρουσιάσουν. Συνειδητά αποκρύπτουν ότι οι εξετάσεις τύπου P.I.S.A. εντάσσονται στα εργαλεία που η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί, προκειμένου να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό της. Καμία σχέση δεν έχουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις με την εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινή δουλειά των εκπαιδευτικών στις τάξεις. Αντίθετα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σχέδιο διαφοροποίησης, σύγκρισης, κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολείων. Είναι ένα αποτυχημένο αντιεπιστημονικό «εργαλείο» που έχει απορριφθεί από την ίδια τη ζωή.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, με τη στάση του, κράτησε ψηλά την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και μας δείχνει το δρόμο, ότι δεν πρέπει να λυγίζουμε μπροστά στις απειλές που εκτοξεύει και θα εκτοξεύει κάθε φορά η Διοίκηση, όταν θέλει να περάσει τα αντιεκπαιδευτικά της μέτρα.

Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας! Όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η αντιεκπαιδευτική πολιτική, της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών κι εκπαιδευτικών, της αδιοριστίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της αντιεπιστημονικότητας θα συνεχιστεί!

Καλούμε την ΟΛΜΕ να καταδικάσει το γεγονός και να παρέμβει στο Υπουργείο Παιδείας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *