Στέφανος Γκίκας: “Σε Δημόσια Διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη”

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας, ήδη υλοποιείται μία μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την θεσμοθέτηση δωρεάν προσωπικού ιατρού για κάθε πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ενταχθεί 4,5 εκατ. πολίτες και 3.400 ιατροί στο πρόγραμμα, ενώ ο θεσμός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΠΥΥ ανασυγκροτήθηκε ώστε να γίνει δυνατή η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους πολίτες.

Δήλωση του Στέφανου Γκίκα:

«Το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας ασχολείται με την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καλύτερη αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού, δίνοντας την δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΥ με περισσότερες μορφές. Στόχος είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με πολλούς και καλούς ιατρούς, ώστε να παρέχονται στους πολίτες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, εφόσον οι προκηρύξεις για θέσεις αποκλειστικής απασχόλησης αποβαίνουν άγοντες. Έτσι οι κενές θέσεις θα μπορούν να καλύπτονται από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα εντάσσονται μερικώς στο ΕΣΥ, διατηρώντας παράλληλα το ιδιωτικό τους έργο.

Επιπλέον, ιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν, εφόσον εκπληρώνουν το έργο τους στις δημόσιες Δομές Υγείας επιτυχώς, να παρέχουν ιδιωτικό έργο εκτός των ωρών απασχόλησης στο ΕΣΥ. Με αυτό τον τρόπο το ΕΣΥ γίνεται πιο ελκυστικό, αυξάνεται η πιθανότητα να παραμείνουν οι ιατροί στο ΕΣΥ, αλλά και να ενταχθούν καλοί ιδιώτες ιατροί στο Σύστημα.
Σημαντική είναι επιπλέον η επιτάχυνση της διαδικασίας κρίσεως των προκηρυχθέντων θέσεων, ώστε να μπαίνουν οι ιατροί πιο γρήγορα στο ΕΣΥ, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η πλήρης αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων ιατρών.

Πρόκειται για σημαντικές αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του με πολλούς και καλούς ιατρούς, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του. Υπενθυμίζω ότι έχει ανακοινωθεί παράλληλα η αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ κατά 10%. Σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επιτυγχάνεται συνεπώς αύξηση του εισοδήματος των ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες μπορούν να καταθέσουν σχόλια και προτάσεις επί του σχεδίου νόμου έως την 3η Νοεμβρίου 2023, ημέρα ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *