Γενικά

Χρονιά ρεκόρ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Ξεπεράσαμε τον στόχο του 1,5°C

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος, η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το όριο του 1,5°C. Μια ανησυχητική ένδειξη της συνεχούς και πρωτοφανούς ανόδου της θερμοκρασίας που θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το 2024 ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής C3S του Copernicus.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα το 2024, με τη χρονιά να καταγράφεται ως η θερμότερη από το 1850. Σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής του Copernicus, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 1,5 °C πάνω από την προβιομηχανική εποχή για τη διετία 2023-2024, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεπεράστηκε τελεσίδικα το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των τελευταίων ημερών, ιστορικές πλημμύρες στην Αφρική, κυκλώνες και θερμοκρασιακά ρεκόρ στους ωκεανούς.

Το 2025 αναμένεται να είναι μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές, ενώ οι κυβερνήσεις καλούνται να παρουσιάσουν νέους οδικούς χάρτες για την κλιματική δράση, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού. Παράλληλα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν σχεδόν στάσιμες σε χώρες όπως στις ΗΠΑ λ.χ., οι οποίες σημειώνουν αύξηση μόλις 0,2% το 2024.

Οι ωκεανοί, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας, κατέγραψαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας (20,87 °C), επηρεάζοντας τα θαλάσσια και ατμοσφαιρικά ρεύματα. Αυτό ενισχύει φαινόμενα όπως οι τυφώνες και οι καταιγίδες, ενώ η ποσότητα εξατμισμένου νερού στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδα άνευ προηγουμένου.

Η επιστροφή του φαινομένου Λα Νίνια αναμένεται να είναι βραχύβια, καθιστώντας την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ακόμη πιο επείγουσα. Ο διευθυντής της υπηρεσίας του Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο, τονίζει πως μόνο άμεση και αποφασιστική δράση μπορεί να αλλάξει την τροχιά της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόσφατη COP29 στο Μπακού δεν κατάφερε να ορίσει σημαντικές φιλοδοξίες για τη μείωση των εκπομπών, με έμφαση στην ανάγκη εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα να παραμένει ανεκπλήρωτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ