Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν καρδιολογικών ελέγχων για 5,5 εκατ. πολίτες
Από σήμερα, πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών λαμβάνουν ενημερωτικό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους, με το οποίο πληροφορούνται ότι μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε αιματολογικές εξετάσεις και εκτίμηση καρδιακού κινδύνου από καρδιολόγο. Το πρόγραμμα, που αφορά συνολικά 5,5 εκατομμύρια πολίτες – ανασφάλιστους και μη – στοχεύει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι δικαιούχοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το σχετικό παραπεμπτικό μέσω SMS ή email, ενώ όσοι δεν την έχουν ενεργοποιήσει μπορούν να ζητήσουν την εκτύπωσή του από γιατρό ή να κλείσουν ραντεβού μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.
Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν έλεγχο ολικής και LDL-HDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου αίματος, γενική αίματος και λιποπρωτεΐνης α. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν τον προσωπικό τους γιατρό, καρδιολόγο, παθολόγο ή γενικό ιατρό για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σε περίπτωση ευρημάτων, ακολουθεί πιο εξειδικευμένος καρδιολογικός έλεγχος, που περιλαμβάνει κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιολογική μελέτη. Το παραπεμπτικό εκδίδεται αυτόματα και επιτρέπει την εξέταση σε συνεργαζόμενες μονάδες φροντίδας υγείας, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημιακών καρδιολογικών κλινικών. Ανάλογα με την εκτίμηση των ειδικών, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον διαγνωστικός έλεγχος.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση καρδιαγγειακών κινδύνων, με εκτίμηση ότι για κάθε ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, θα αποφευχθούν περίπου 20.000 θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και στην Ελλάδα, με τα ποσοστά να αγγίζουν τους 288 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες και 377 ανά 100.000 άνδρες.
Η πρόληψη επικεντρώνεται σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής, καθώς και σε παθήσεις όπως η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιολογικών επιπλοκών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συνεργαζόμενα κέντρα και τη διαδικασία συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα cardio.gov.gr.
Πηγή: kathimerini.gr