Νάπολη- Αδελφοποίηση «ΦΕΜ» & Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA»
Πραγματοποιήθηκε χθες στη Napoli, στην υπέροχη αίθουσα «SCARLATTI» του Ωδείου «San Pietro a Majella», η αδελφοποίηση της «Φ.Ε. Μαντζαρος» με το ιστορικό αυτό Ωδείο.
Υπεγράφη ακόμα μεταξύ «Φ.Ε.Μ.» και «San Pietro a Majella», πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο θεμελίωσε μεταξύ των δυο σημαντικών αυτών μουσικών φορέων ευρεία συνεργασία σε πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, αρχειακό και ερευνητικό επίπεδο.
Εκ μέρους της «Φ.Ε. Μαντζαρος» υπέγραψε ο Πρόεδρος της κ. Ιωάννης Τριβιζάς και εκ μέρους του Ωδείου «San Pietro a Majella» ο Γενικός Διευθυντής του, Συνθέτης και Μαέστρος κ. Gaetano Panariello.
Με το Ωδείο «San Pietro a Majella» και τον τότε Διευθυντή του Niccolò Antonio Zingarelli, συνδέθηκε ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος κατά την παραμονή του στη Νάπολη, την περίοδο 1825-1826, με σκοπό να εντρυφήσει στις τάσεις της σύνθεσης της εποχής εκείνης, που η Νάπολη και το Ωδείο αυτό, αποτελούσαν εξέχον και πανευρωπαϊκό κέντρο.
Είναι άλλωστε ιστορικά τεκμηριωμένο ότι στον Ν.Χ. Μάντζαρο προτάθηκε η Διεύθυνση του Ωδείου «San Pietro», την οποίαν δεν απεδέχθη, όμως αφιέρωσε στον Zingarelli τις περίφημες 12 Φούγκες του, οι οποίες φυλάσσονται εκεί.
Η «Φ.Ε. Μαντζαρος», πραγματοποίησε την σημερινή αδελφοποίηση και συνεργασία, περπατώντας, μετά από 2 αιώνες, στα βήματα του εθνικού μας Συνθέτη, τιμώντας έτσι και αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και το έργο του.
Το υπέροχο γεγονός αυτής της συνεργασίας λάμπρυνε απόψε και πανηγυρική συναυλία, στην αίθουσα «SCARLATTI», τμήματος της Μπάντας της «ΦΕΜ» υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Σωκράτη Άνθη και του Συνόλου Ξυλίνων πνευστών της «ΦΕΜ», υπό την Δ/νση του αν. Αρχιμουσικού κ. Σπύρου Ρουβά, με έργα Ν.Χ. Μάντζαρου και λοιπών Συνθετών της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, οι οποίοι στην εποχή τους και αυτοί συνδέθηκαν ή φοίτησαν στο Ωδείο αυτό.
Ο Πρόεδρος της «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» κ. Ι. Τριβιζάς και ο Διευθυντής του Ωδείου κ. G. Panariello στους λόγους τους, περιέγραψαν και τόνισαν την σημασία του βήματος αυτού και της νέας συνεργασίας που εγκαθιδρύει.
Παρατίθεται παρακάτω το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας & Αδελφοποίησης μεταξύ της «Φ.Ε. Μαντζαρος» και του Ωδείου «San Pietro a Majella»:
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
&
ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ «SAN PIETRO A MAJELLA» ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ
&
ΤΗΣ «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ωδείο San Pietro a Majella, εφεξής καλούμενο “Ωδείο”, εκπροσωπούμενο από τονΔιευθυντή του, Maestro Gaetano Panariello, ο οποίος κατοικεί στην Νάπολη,
και
Η «Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος» Κέρκυρας, Ελλάδα, εφεξής καλούμενη «Φιλαρμονική Εταιρία» εκπροσωπούμενη από τον Δρ. Ιωάννη Τριβιζά, κάτοικο Κέρκυρας
Με τους εξής σκοπούς:
1) Την συνεργασία και την συνεχή βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης και των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των δύο Ιδρυμάτων, μέσω της προώθησης και ανταλλαγής νέων ιδεών και μεθόδων και δράσεων διδασκαλίας, που προέρχονται από τη μακρόχρονη εμπειρία των δύο ιστορικών μουσικών φορέων.
2) Την προοπτική ευρύτερης συνεργασίας στον Ευρωπαϊκό τομέα μεταξύ τοπικών πολιτιστικών ιδρυμάτων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
3) Την δημιουργία και ανάπτυξη νέων και ειλικρινών δεσμών φιλίας και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ του Ωδείου και της Φιλαρμονικής Εταιρίας, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτιστική συγγένεια μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών και το γεγονός ότι, σπουδαίοι μουσικοσυνθέτες από την Κέρκυρα και τα άλλα νησιά του Ιονίου του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα σπούδασαν ή είχαν πολιτιστικές σχέσεις με το Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης, και μεταξύ αυτών ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος – Συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, που συνδέθηκε με αδελφική φιλία και αμοιβαία εκτίμηση με τον τότε Διευθυντή του Ωδείου, Niccolò – Antonio Zingarelli, στον οποίο αφιέρωσε τις περίφημες Φούγκες του, θέλοντας να επιβεβαιώσουμε και να εδραιώσουμε ξανά τους πολιτιστικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Κέρκυρας και Νάπολης και μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας·
ΟΡΙΖΟΥΝ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:
Αρθ. 1. Την ανάπτυξη και προώθηση σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης, στον μουσικό τομέα, μεταξύ των δύο πόλεων, της Νάπολης και της Κέρκυρας και ευρύτερα μεταξύ των δύο χωρών Ιταλίας και Ελλάδας.
Αρθ. 2. Την προβολή των ιδιαιτεροτήτων και των εθνικών χαρακτηριστικών της Μουσικής και του Πολιτισμού, μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.
Άρθ. 3. Την δημιουργία, μεταξύ των δύο Μουσικών Ιδρυμάτων, δεσμού επιστημονικής, εκπαιδευτικής, καλλιτεχνικής και ερευνητικής συνεργασίας για τη δημιουργία νέων πολιτιστικών δράσεων όπως η κοινή διοργάνωση Μουσικών, Εκπαιδευτικών και Επιστημονικών εκδηλώσεων, με στόχο τη διάδοση του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού έργου που πραγματοποιείται στο Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης και στην «Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος» της Κέρκυρας, με τη μορφή παρουσιάσεων, σεμιναρίων, μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, δυνατότητα κοινής συμμετοχής σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και καθορισμό κοινών δράσεων σε εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος, και ευρύτερη συνεργασία σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.
Άρθ. 4. Την Έρευνα και μελέτη των αρχείων των δύο μουσικών Ιδρυμάτων σύμφωνα με τον Κανονισμό των αντίστοιχων φορέων με στόχο την ανάδειξη ιστορικών προσώπων που με το έργο και τη δραστηριότητά τους συνδέουν τον πολιτισμό των δύο πόλεων, της Κέρκυρας και της Νάπολης.
Αρθ 5. Την ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και καθηγητών μουσικής, διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων σε Κέρκυρα και Νάπολη και συνεργασία στην επιστημονική έρευνα στο μουσικό πεδίο.
Άρθ. 6. Κοινές πρωτοβουλίες για την διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων στη Νάπολη και την Κέρκυρα με μουσικά σχήματα και σύνολα των δύο φορέων.
Άρθ. 7. Ανταλλαγή νέων πληροφοριών για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και γραπτού και ψηφιακού υλικού μουσικού ενδιαφέροντος.
Άρθ. 8. Δημιουργία σχέσεων συνεργασίας στους τομείς σπουδών, έρευνας, κατάρτισης και πολιτιστικών ανταλλαγών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μουσική εκπαίδευση, η μουσική σύνθεση, η ιστορική έρευνα και η πολιτιστική και κοινωνική πρόοδος.
Αρθ. 9. Δημιουργία και προώθηση παροχών και πιθανών υποτροφιών, για μαθητές της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος», προκειμένου να συνεχίσουν την τριτοβάθμια μουσική τους εκπαίδευση στο Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης και αντίστροφα ενθάρρυνση των Φοιτητών του Ωδείου και του μουσικού Προσωπικού του, για συμμετοχή σε μουσικά σύνολα ή σχήματα της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος».
Αρθ. 10. Μελέτη και αξιοποίηση του έργου των μεγάλων συνθετών της Κέρκυρας και των άλλων Επτανήσων του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, που ήρθαν σε επαφή με το Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης και με τους δασκάλους και καθηγητές του και συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών, ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος – Συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, του οποίου το όνομα φέρει η «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ».
Άρθ. 11 – Διάρκεια και ανάκληση της συμφωνίας.
Το παρόν πρωτόκολλο συνεργασίας ισχύει για τρία χρόνια από την υπογραφή του και θα ανανεωθεί αυτομάτως, κατά τη λήξη του, για τα επόμενα έτη, εκτός εάν ζητηθεί τροποποίηση και από τα δύο θεσμικά όργανα που συμβάλλονται.
Τα μέρη μπορούν να ανακαλέσουν το παρόν πρωτόκολλο ανά πάσα στιγμή και με άμεση ισχύ εάν:
α) οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει δεν εκπληρώνονται πλέον·
β) εκτελούνται δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 2·
γ) πραγματοποιούνται δραστηριότητες επιζήμιες για την εικόνα των ιδρυμάτων.
Άρθρ. 12 Επεξεργασία δεδομένων
Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων θα πραγματοποιείται για την επιδίωξη των θεσμικών σκοπών καθενός από τους δύο φορείς και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κανονισμού ΕΕ 2016/679.
Άρθρο 13 – Μεταβατικοί και τελικοί κανόνες
Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται στο παρόν πρωτόκολλο, τα μέρη παραπέμπουν στους σχετικούς κοινούς και ειδικούς κανόνες του αστικού δικαίου.
Το παρόν ανεγνώσθη, επικυρώθη και υπογράφεται ως ακολούθως
Νάπολη Ιταλίας, 27 Σεπτεμβρίου 2024
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ «SAN PIETRO A MAJELLA»
M° GAETANO PANARIELLO
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ»
Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ
***Φωτογραφίες δελτίου τύπου: Σταμάτης Καταπόδης
Εκ του ΔΣ της Φ.Ε.Μ.