Τομεακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε: Στήριξη στον αγώνα των ξεναγών ενάντια στην υποβάθμιση της επαγγελματικής ιδιότητας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών κ.λπ.», που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, αποτελεί τον δέκατο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον Τουρισμό και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ανατροπές στο επάγγελμα των ξεναγών.

Ορίζοντας εκ νέου το επάγγελμα του ξεναγού, το νομοσχέδιο περιορίζει την επαγγελματική του δράση σε οργανωμένους αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και περίκλειστα μουσεία, ανοίγοντας δηλαδή διάπλατα τις πόρτες σε μη επαγγελματίες ξεναγούς να απασχολούνται στον περιηγητικό τουρισμό και οποιοδήποτε μη περίκλειστο τόπο, ενώ δίνεται μάλιστα η δυνατότητα άσκησης άδειας του επαγγέλματος και σε ξεναγούς άλλων χωρών για συγκεκριμένους χώρους.

Επιπλέον, η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου το 2023 και η επικείμενη επέκταση του μοντέλου και στα περιφερειακά μουσεία θέτει υπό αμφισβήτηση και τον λειψό ορισμό που δίνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Το μουσείο-επιχείρηση θα μπορεί να πουλάει υπηρεσίες ξενάγησης, θα έχει λόγο για τους δωρεάν δικαιούχους (μεταξύ αυτών και οι ξεναγοί) με άμεσες επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα των μουσείων και συνεπώς στο αντικείμενο εργασίας των ξεναγών.
Με άλλα λόγια, οι μεταρρυθμίσεις ικανοποιούν το πάγιο αίτημα των τουριστικών γραφείων για φθηνότερες υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες από υπαλλήλους που δεν διαθέτουν ξεναγική ιδιότητα, άρα αυτοί που επωφελούνται είναι αποκλειστικά οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο, αντί να ενισχύει τις αντίστοιχες σχολές εκπαίδευσης των ξεναγών, δίνει τη δυνατότητα ξενάγησης σε απόφοιτους ταχύρρυθμων σεμιναρίων, χωρίς ελάχιστη διάρκεια εκπαίδευσης, χτυπώντας και τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, αλλά και απαξιώνοντας το περιεχόμενο των σπουδών. Οι περιπέτειες της σχολής ξεναγών στην Κέρκυρας αποδεικνύουν αυτές τις στοχεύσεις.
Είναι φανερό ότι το υπουργείο Τουρισμού δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι επισκέπτες της χώρας μας και την πολιτιστική κληρονομιά που προβάλλεται, όσο για το πώς θα διευκολύνει παραπάνω τους tour operators να θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων στον τουρισμό.
Για μια ακόμη φορά, μας θυμίζει ότι το τουριστικό θαύμα δεν είναι για όλους! Από τη μία, αφίξεις και κέρδη τρέχουν προς τα μπρος σημειώνοντας νέα ρεκόρ, και από την άλλη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι στοχεύουν στο πώς οι πάσης φύσης εργαζόμενοι στον κλάδο θα κάνουν συνεχώς βήματα προς τα πίσω από όσα με αγώνες και κόπο έχουν κατακτήσει.
Το ΚΚΕ θέλει να θυμίσει στο υπουργείο ότι το τουριστικό θαύμα είναι αυτό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χτίζουν! Στηρίζει τον αγώνα των ξεναγών απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της επαγγελματικής τους ιδιότητας.
Ο τουρισμός αποτελεί δικαίωμα για όλους, τώρα με ευθύνη του κράτους να οργανωθούν κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους, για διεκδίκηση ανάπτυξης κρατικών δομών, δικτύων, ξενοδοχείων και κατασκηνώσεων, εγκαταστάσεων για λαϊκή χρήση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *