ETC: 8 στους 10 Ευρωπαίους θα ταξιδέψουν εντός Ευρώπης μέχρι το Νοέμβριο – 4η επιλογή η Ελλάδα
Ο ευρωπαϊκός τουρισμός πρόκειται να φτάσει σε νέα ρεκόρ, με το 76% των Ευρωπαίων να σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2024, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, η χώρα μας αναδεικνύεται ως η τέταρτη πιο περιζήτητη επιλογή προορισμούς στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2024.
Αυτό προκύπτει από την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, που αφορά τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2024.
Οι τρεις κορυφαίες αγορές που πρόκειται να ταξιδέψουν μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο είναι η Ισπανία (81%), η Ιταλία (81%) και το Ην. Βασίλειο (80%).
Η αναψυχή είναι το βασικό κίνητρο για το 70% των Ευρωπαίων (κυρίως για Ισπανούς, Ιταλούς και Γάλλους), ενώ το 14% θα ταξιδέψει για να επισκεφτεί φίλους/συγγενείς και το 8% (κυρίως Ολλανδοί, Βέλγοι και Ελβετοί) θα προγραμματίσει επαγγελματικό ταξίδι.
Η διάθεση για ταξίδια φέτος είναι ισχυρότερη στους Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 35 ετών, παρουσιάζοντας άνοδο 9% σε ετήσια βάση.
Τα ταξίδια θα κορυφωθούν το καλοκαίρι, με το 45% των ερωτηθέντων να σκοπεύει να ταξιδέψει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (+6% σε σύγκριση με πέρυσι) και ένα επιπλέον 39% να ταξιδεύει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Η επίσκεψη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή για το 58% των ταξιδιωτών, ενώ το 28% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό.
Ειδικότερα, όσον αφορά προορισμούς της Ευρώπης, πρώτη επιλογή τους για τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το Νοέμβριο του 2024 είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα (μερίδιο 5,9%), η Γερμανία και η Κροατία. Επιπλέον, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων επισκεπτών, ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλέστερων προορισμών της Ευρώπης, με μερίδιο ταξιδιωτών που δεν έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας στο παρελθόν αλλά θα το κάνουν το 2024 να ανέρχεται στο 28%. Ακολουθεί η Πορτογαλία (27%), η Ιταλία και η Κροατία (από 22% καθεμία).
Όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, τα ταξίδια ήλιος-θάλασσα έχουν το προβάδισμα (19%) και ακολουθούν τα ταξίδια με επίκεντρο τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά (17%) και τη Φύση και την Ύπαιθρο (14%). Οι πιο επιθυμητές ταξιδιωτικές εμπειρίες των Ευρωπαίων περιλαμβάνουν τα φυσικά τοπία, την τοπική γαστρονομία και τους τοπικούς πολιτισμούς.
Σχεδόν ίδιο ποσοστό ταξιδιωτών σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ένα μόνο ταξίδι (36%) και δύο ταξίδια (33%) τους επόμενους μήνες, με το πρώτο να παρουσιάζει αύξηση 6% σε σύγκριση με πέρυσι, πιθανώς λόγω οικονομικών ανησυχιών.
Ένα μεγαλύτερο μερίδιο Ευρωπαίων (56%) έχει ήδη κάνει κράτηση για το επερχόμενο ταξίδι και το 54% των Ευρωπαίων θα χρησιμοποιήσει πτήση για την μετάβαση στον επόμενο προορισμό, αυξημένοι κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι μετακινήσεις με τρένο παραμένουν σταθερές στο 11%.
Όσον αφορά τη διαμονή, τα ξενοδοχεία παραμένουν πρώτη επιλογή των Ευρωπαίων (53%, +3% σε σύγκριση με πέρυσι), ακολουθούμενα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (17%).
Οι μισοί Ευρωπαίοι ταξιδιώτες προγραμματίζουν ταξίδια διάρκειας τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των Ευρωπαίων ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι δείχνουν αξιοσημείωτη προτίμηση (52%) στις παρατεταμένες διακοπές που διαρκούν πάνω από 7 ημέρες.
Παρά τον πληθωρισμό οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί των Ευρωπαίων και η προβλεπόμενη διάρκεια παραμονής για τους επόμενους μήνες παραμένουν αμετάβλητα.
Οι Ευρωπαίοι ηλικίας 25-34 ετών έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προβούν σε αυξημένα έξοδα στο επερχόμενο ταξίδι τους, με το 46% να σχεδιάζει να ξοδέψει πάνω από 1.500 ευρώ ανά ταξίδι.
Ο ευχάριστος καιρός και οι σταθερές θερμοκρασίες αποτελούν σημείο κλειδί για την επιλογή προορισμού για το 21% των ταξιδιωτών, ενώ θέματα ασφάλειας συνεχίζουν επίσης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Το 34% αποφεύγει προορισμούς με ακραίες θερμοκρασίες και προτιμά σταθερές καιρικές συνθήκες, ενώ το 32% των ταξιδιωτών που αποφεύγουν τους προορισμούς με ακραίες θερμοκρασίες είναι άνω των 55 ετών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού μόλις 11% των ηλικιών 18-24.
Το 20,8% ανησυχεί για αύξηση του κόστους διακοπών εξαιτίας του πληθωρισμού, το 16,1% για την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 11,4% τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην Ουκρανία και το 10,2% την αστάθεια στη Μ. Ανατολή.
ΠΗΓΗ: tornosnews.gr