ΛΑ.ΣΥ: Χωρίς νερό, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και αυτοί δηλώνουν “έτοιμοι”!

Ξεπερνάνε τα όρια του πολιτικού κυνισμού οι δηλώσεις Κυβερνητικών παραγόντων και των τοπικών Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών περί «ετοιμότητας» και «εγρήγορσης», ενόψει της αντιπυρικής περιόδου όταν αυτήν την στιγμή:
 Όλα τα νησιά μας στερούνται νερού, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας έργων υποδομής και διαχείρισης υδατικών πόρων προς όφελος του λαού. Σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα οι διακοπές του νερού είναι συνεχείς και χωρίς τέλος.
 Τα ορεινά χωριά όλων των νησιών είναι είτε χωρίς δίκτυο είτε χωρίς νερό για πάνω από 3 μέρες.
 Οι αγροτικοί δρόμοι είναι ακαθάριστοι, οι αντιπυρικές ζώνες σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ υπάρχουν χωριά χωρίς οδούς διαφυγής.
 Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό (1-2 εργαζόμενους), χωρίς μηχανήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Τα νησιά μας, πόλεις και χωριά, είναι εγκληματικά αθωράκιστα, η «πρόληψη» παραμένει άγνωστη λέξη για κράτος, κυβέρνηση και τοπικές αρχές.
Καλούμε το λαό να μην εφησυχάζει, γιατί για άλλη μια χρονιά, οι παράγοντες που οδηγούν σε τεράστιες καταστροφές είναι εδώ, μπροστά μας.
Ενδεικτικά:
 Πλήρης απουσία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης
 Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας.
 Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών. Η Δασική Υπηρεσία, τα δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από χρηματοδότηση και προσωπικό.
 Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή, ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες. Οι μάχιμοι πυροσβέστες μόνιμοι, συμβασιούχοι και μετακινούμενοι, κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
 Το ιπτάμενο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικότατες ελλείψεις σε ιπτάμενα μέσα και τη συντήρησή τους,
 Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές από τις κυβερνήσεις αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων δημιουργώντας αδιαπέραστα τείχη.
 Οι κλιματολογικές συνθήκες χρησιμοποιούνται διαχρονικά ως άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες και η επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Πάνω εκεί κουμπώνει και η καταστροφολογία της «κλιματικής κρίσης», που κάνει δήθεν μάταιη κάθε προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.
Τι μένει λοιπόν; Να εύχεσαι μη σου τύχει, κι αν σου τύχει, τρεχάτε ποδαράκια μου! Όχι! Για μας δεν είναι κόστος η πυροπροστασία. Η ζωή του λαού έχει αξία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα κατέθεσε στο Π.Σ. στις 21/4/2024, ως θέμα προς συζήτηση, τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αντιπυρική περίοδο, αλλά σύσσωμη η Περιφερειακή Αρχή το καταψήφισε με το επιχείρημα ότι θα φέρει η ίδια το θέμα «μετά από τις συναντήσεις με αρμόδιους φορείς» και ικανοποιημένη από τις δηλώσεις του υπουργού για τους δασοκομάντος που θα φέρει στα νησιά.
Φυσικά ακόμα περιμένουμε τη συζήτηση, ενώ οι πυρκαγιές ήδη ξεκίνησαν.
Δεν έχουμε αυταπάτες. Η υπόθεση της προστασίας της ζωής του λαού είναι στα χέρια του και στον αγώνα για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής θωράκισης χωρίς καμία έκπτωση, αναμονή ή συμβιβασμό. Κανένα μέτρο δεν θα πάρουν κυβερνήσεις και τοπικές Διοικήσεις που υποκλίνονται στην πολιτική «κόστους-οφέλους».
Άλλωστε ο λαός, οι κάτοικοι, οι εθελοντές, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι είναι που πέφτουν κάθε φορά στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς με την ψυχή τους και όσα μέσα διαθέτουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *