ΛΑ.ΣΥ: Η ΔΕΥΑΚ «πνιγμένη» και στο βάθος αυξήσεις στα τιμολόγια…
Την ώρα που είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κερκυραϊκός λαός σχετικά με την επαρκή και ποιοτική υδροδότηση, η Δημοτική Αρχή και η μείζονα αντιπολίτευση (που είχε την ευθύνη μέχρι πριν λίγους μήνες) επέλεξαν να επιδοθούν σε ένα άγονο show αντιπαραθέσεων. Οι εντάσεις, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και τα εκατέρωθεν υπονοούμενα καθόλου δεν αφορούν αυτό το οποίο ζούμε όλοι μας και σίγουρα αυτό που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Επίσης, η χθεσινή συνεδρίαση, πέρα από την παρουσίαση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΚ, δεν περιείχε και συγκεκριμένες προτάσεις για τις λύσεις των προβλημάτων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε με γνώμονα την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών της τραγικής κατάστασης με το νερό και τις άμεσες αλλά και οριστικές λύσεις που προτείνουμε, αναλογιζόμενοι ότι βρισκόμαστε στο 2024, με την τεχνολογία να κάνει άλματα αλλά εμείς να ζούμε σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών.
Η ΔΕΥΑΚ διαχειρίζεται ένα αγαθό της φύσης που είναι απαραίτητο για την ζωή, μέσα από ένα νομικό πλαίσιο, που όμως το θεωρεί ως εμπόρευμα, ως επενδυτικό προϊόν και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Ήταν αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Δημάρχου που δήλωσε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό μέχρι τη στιγμή που πέφτει από τον ουρανό αλλά μετά λόγω των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετατρέπεται σε ανταποδοτικό!!!
Οι ΔΕΥΑ αν και επιχειρήσεις «κοινωφελούς σκοπού», με νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας τους στην λογική της αντιδραστικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού με διάφορες μορφές. Η ΔΕΥΑΚ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο για να περάσει στη συνείδηση του λαού η λογική της ανταποδοτικότητας.
Ήταν ξεκάθαρο στη χθεσινή συζήτηση ότι η ΔΕΥΑΚ για να μπορέσει να είναι «βιώσιμη» θα πρέπει να αυξήσει τα τιμολόγια ώστε να προσαρμοστούν στη λογική της ανάκτησης του κόστους. Την ίδια στιγμή οι μεγαλοοφειλέτες βρίσκονται στο απυρόβλητο ενώ επιπλέον τα 40 από τα 61 υδρόμετρα των μεγαλύτερων καταναλωτών της ΔΕΥΑΚ είναι κατεστραμμένα. Σε πολλές περιοχές έρχονται ακόμη λογαριασμοί για το 2021.
Μέσα από τη συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των ΔΕΥΑ αλλά και την υποστελέχωση (στην Κέρκυρα το οργανόγραμμα καλύπτεται μόλις στο 70%) προωθείται όλο και περισσότερο, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με την παραχώρηση όλων και περισσότερων τομέων και τμημάτων σε ιδιώτες – εργολάβους (μετρήσεις, μελέτες, έργα κλπ). Η απαξίωση είναι συνειδητή επιλογή που γίνεται για να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού και τους «σωτήρες» ιδιώτες.
Αυτή η πολιτική υπηρετείται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που ενώ «διαμαρτύρονται» για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις αυξήσεις που «αναγκάζονται» να κάνουν, συμφωνούν με την λειτουργία την υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης στην αδιέξοδη πολιτική της ανταποδοτικότητας, στη λογική της ανταγωνιστικότητας και των κριτηρίων της ιδιωτικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε ένα ακόμη βήμα με την μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ),τη νέα «Υπεραρχή» που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλει υπέρογκα πρόστιμα.
Η επιχείρηση συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ. Τα απαιτούμενα για τη διαχειριστική ικανότητα της ΔΕΥΑΚ, που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.
Τα αδιέξοδα και την κακή οικονομική κατάσταση στις ΔΕΥΑ τα προκαλεί ακριβώς η εφαρμογή αυτών των πολιτικών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα. Καπιταλιστική ανάπτυξη και φθηνό νερό είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Προϋπόθεση για να ανοίξει ό δρόμος προς μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση, είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι θα κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Διεκδικούμε:
• Άμεση στελέχωση της ΔΕΥΑΚ με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με δικαιώματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση των εργολάβων και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το κράτος, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΥΑΚ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθεί η ΔΕΥΑΚ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες τις αυξήσεις αυτές.
• Καμία αύξηση στα τιμολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, αντίθετα δραστική μείωση των τιμολογίων και κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού. Επιβάρυνση των μεγάλων καταναλωτών.
• Συμβολικό τιμολόγιο σε μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ.
• Διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, χωρίς καμιά διακοπή λόγω οφειλών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
• Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της άμεσης κατασκευής έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
• Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.